13.6.05

Ha mort Jesús Moncada

Fa uns mesos que sabíem de la greu malaltia de Jesús Moncada, però teníem l’esperança que la superés. La seva mort ens deixa tristos, orfes del que jo considero el millor prosista del moment. El continuarem recordant i el continuarem llegint.


Pàgines sobre J. M. a l’AELC.
Al darrer "SERRA D’OR" podeu llegir un llarg article sobre la seva obra: "Sis notes a partir d’una lectura mequinensa de l’obra de Jesús Moncada", d’H. Moret.


L’antiga Mequinensa va desaparèixer fa molts anys, els meus amics van esvanir-se amb ella. A voltes, les notícies desoladores m’arribaven a tongades, com si la mort, "la gran cabrona", en paraules del jutge Crònides, tingués pressa per enllestir la feina.
[...]

En fi, tant sí com no, d’aquí a un parell de dies, a Roma, facturaran al cel el cos embalsamat d’un mequinensà que hauria pogut ser un bon patró de llaüt de l’Ebre i que en canvi, ja ho veu, no ha passat de cardenal. Si va curull de plom, com assegura l’informe confidencial de la gatera, li costarà una mica vèncer la llei de la gravetat. Tard o d’hora, però, arribarà a la glòria, no en dubti gens ni mica. Qui mai no hi pujarà serem nosaltres, senyor exsecretari, ni que la Leucofrina triomfi i arribem a tenir influència al Vaticà a través de la tia Penèlope. Ens quedarem aquí baix. A tot estirar, cregui’m, ens espera l’improbable paradís del registre fòssil.

Calaveres atònites

3 comentaris:

Belart ha dit...

Era un d'aquells catalans de la Franja, d'aquells que reivindiquen i encara creien en els Països Catalans, culturalment, eh!
Un company de la feina em passà les seves "Històries de la mà esquerra", que és l'únic que he llegit d'ell. Pels que no hi estem gaire posats, era un d'aquells escriptors coneguts entre els que no fan massa soroll, o desconegut per al gran públic, vaja.
En canvi, veig que la seva desaparició ha fet un cert rebombori, cosa que explica el seu seguiment i reconeixement.
M'hi sumo. Un darrer record per a ell.

Anònim ha dit...

M'hi sumo també, recuperant les "calaveres atònites" de la nostra minibiblioteca a la llista dels pendents de llegir abans del 31/08/05.

miquel ha dit...

Salutacions a tots dos. No afegiré comentaris avui.