8.9.05

dels normals, l' (el) anormal, els gossos i el ratolí

El concepte d’intel·ligència és tan ple de matisos que de vegades un es troba una mica perdut i no sap quin triar-ne. Habitualment s’associa aquest concepte a la memòria i a la capacitat de relacionar que té una persona. En els darrers anys es parla i es valora l’anomenada intel·ligència emocional. I aneu posant tots els adjectius que us sembli. A mi, cada vegada més, em sembla que la intel·ligència és la capacitat d’adaptar-se a l’entorn i de treure’n profit, i no parlo necessàriament de profit material, que també.

Difícilment es pot considerar intel·ligent, segons aquesta concepció, aquell qui només sap dir la veritat, perquè amotllar-se al món que t’envolta i treure’n algun benefici comporta la majoria de vegades haver de mentir o de callar el que penses. I des d’aquesta perspectiva, el protagonista de El curiós incident del gos a mitjanit té molt poques possibilitats de sortir-se’n de les situacions que se li presenten. En Christopher , de 15 anys, pot ser un geni de les matemàtiques i potser acabarà brillantment una carrera de ciències, però no té cap possibilitat de triomfar socialment en el món en què viu perquè la seva intel·ligència emocional i pràctica(*) es troba a anys llum de la dels seus contemporanis, que no tenen gaire temps ni capacitat per acostar-se a la seva singularitat, al seu pensament essencialment lògic, per molt que el noi vagi captant que la conducta de la gent es mou per estímuls i interessos diferents als seus i intenti adaptar-s’hi per sobreviure. Els nois com en Christopher són escassos, rars, potser fins i tot perillosos en aquesta societat que reivindica la llibertat i la diferència però sempre dintre d’un ordre, en què els diferents es puguin comunicar i, si convé, associar.

En Christopher, que assisteix a les classes d’una escola especial on la barreja de coeficients intel·lectuals i de sensibilitats és enormement diferent, es troba una psicòloga que l’entén perquè té temps i ganes d’entendre’l –i en sap prou- i el va guiant en aquest territori estrany anomenat Terra. I una de les teràpies, diguem-ho així, és escriure un llibre amb les seves experiències, que el protagonista va dividint en capítols encapçalats per un número primer i no pels avorrits 1, 2, 3... ( aquí no puc deixar de recordar la poc valorada pel·lícula Contact, de Robert Zemeckis, en què la civilització superior de Vega, amb qui Jodie Foster té el primer contacte, estableix la comunicació més primària amb els subdesenvolupats humans a través dels números primers). A través d’aquests capítols i a partir d’una anècdota, la mort del gos de la veïna que Chris intentarà resoldre emulant els mètodes del seu admirat Sherlock Holmes (no ho sabia, jo, que la frase “elemental, estimat Watson” només apareix a les pel·lícules i no a les novel·les) , el lector va entrant en la vida i el pensament del protagonista. Després d’uns quants capítols veiem que no aconsegueix descobrir directament l’assassí del gos perquè abans rep la confessió de l’homicida i que l’aventura policíaca inicial ha anat deixant pas a l’aventura vital general del personatge que acaba amb un final obert no necessàriament esperançador, com la vida mateixa.

El curiós incident comença amb un to d’humor que continua mantenint fins al final, però el lector s’adona aviat que sota aquest distanciament hi ha la duresa, amb poques concessions, d’una existència que té dificultats de desenvolupar-se amb naturalitat perquè no és “normal” i aquesta anormalitat no només l’afecta a ell, sinó que actua sobre els qui l’estimen que han d’esforçar-se per entendre’l, per ajudar-lo en un procés d’adaptació inevitable. I els qui l’estimen no sempre aconsegueixen vèncer les dificultats que aquest amor comporta. En darrer terme, per exemple, En Chistopher és el motiu de la separació dels seus pares –i també del seu retrobament posterior-.

Cal llegir el llibre? Bé, sembla que molts dels qui escriuen en els blogs ja ho han fet (fins i tot veig que ha aparegut en el famós “Rincón del vago”, en l’apartat d’Ètica) i les seves valoracions són diverses: Xavi Caballé, Un que passava, ulyse, l’anna, en litus... L’Eva Piquer en parlava al diari “Avui”... Cal llegir-lo, però? Doncs jo crec que sí, si teniu més de 15 anys. Si el voleu recomanar a gent més jove i amb finalitat didàctica, crec que, en general, us equivocareu, encara que com diu algú com un retret, el protagonista pateixi només una forma lleu d’autisme.

I si algú es pregunta perquè parlo d’un llibre que ja gairebé tothom ha llegit li hauré de respondre que perquè jo me l’acabo de llegir fa poc i perquè m’ha agradat. I m’agrada parlar de les coses que m’agraden, encara que preferiria més dialogar amb vosaltres sobre el tema i podríem debatre sobre la visió el món, l’estil, les metàfores i en Mark Haddon..., però aquest mitjà no admet massa floritures i jo no participo en fòrums.

(*) I quan sóc en un lloc nou i ho veig tot, és com si un ordinador estigués fent massa coses a la vegada i el processador central se saturés i no quedés gens d’espai per pensar en res més [... ] i he de tancar els ulls, posar-me les mans a les orelles i gemegar, que vindria a ser com prémer les tecles CRTL + ALT +SUPR per tancar tots els programes, apagar l’ordinador i tornar-lo a reiniciar, perquè així puc recordar què faig i on se suposa que vull anar.
Per això sóc tan bo en escacs, matemàtiques i lògic, perquè la majoria de la gent es podria dir que està cega i no veu la major part de les coses, i malgasten una barbaritat de capacitat mental amb coses que no tenen res a veure i són estúpides, com ara “No sé sí m’he deixat el gas obert”.

10 comentaris:

estranya ha dit...

Bé, no tothom ha llegit. La meva ignorància i jo ni tan sols havíem sentit parlar del llibre. Però l'explicació que en fas m'ha convençut per llegir-lo. Per què serà? :-)

mar ha dit...

aiii... no sé si llegir el post o guardar-me'l per un altre dia.

Tinc el llibre dins la bossa que va amb mi amunt i avall i encara no he tingut temps de començar-lo... suposo que a partir de dilluns tornaré a fer vida normal (si és que s'en pot dir així)

veig que l'estranya diu que el teu post l'ha convençut per llegir-lo...
vaig a llegir el post...
(ara torno)

miquel ha dit...

Christopher i jo sabem perquè serà, però no ho direm a ningú. Que consti que ni C. ni jo no ens fem responsables de la teva tria, però tots dos desitgem que ens comuniquis les teves impressions si arribes al final.

Dona, llegeix el post, que no s'explica el final, tot i que tampoc tindria cap importància que ho fes. Té, el llibre acaba així: "Per tant el triangle ABC és rectangle, però els seus costats no es poden representar amb la fórmula n2 + l, n2 -l i 2n (on n>l). QED"
Ara m'adono que copiar el darrer paràgraf del llibre ha estat un error, però aquí queda. Ja sé que després de desvetllar el final l'esforç que hauràs de fer per començar la lectura serà considerable...

estranya ha dit...

Pere, has pensat que potser desvetllant el final del llibre fas que algú encara tingui més ganes de llegir-lo? Amb aquest comentari, m'has fet recordar l'editor de l'Stephen Hawking, que sempre surt als pròlegs dels seus llibres, perquè li diu que per cada fórmula matemàtica que posi als seus llibres, el nombre de lectors se li reduirà a la meitat. Serà veritat?

Quan aconsegueixi comprar el llibre i llegir-lo, ja faré un post explicant què tal el llibre. Perquè diria que en tindré ganes, de fer un post del llibre.

miquel ha dit...

Ara si que l'he c., estranya. No em demanis responsabilitats després, ni em diguis que ha estat un parany...

Anònim ha dit...

he conviscut nou anys amb un geni de les mates i de la lògica. poc sociable, extremadament sincer, incapaç de mentir ni de maquinar, amb altibaixos emocionals i amb extrema sensibilitat cap a l'art i la filosofia. a ell li rebenten aquests personatges de ficció que intenten retratar personatges brillants però limitats, perquè diu que tothom és brillant en alguna cosa i limitat en alguna altra..

miquel ha dit...

La novel·la no és ben bé això que insinues, HannaB. El protagonista presenta una patologia concreta que em sembla que està prou ben explicada. Que el llibre et pugui agradar o no, ja és una altra qüestió.

Llum ha dit...

Després d'uns mesos he tornat per aquí, ja ho veus. Acabo de rellegir el teu post, molt diferent al meu. I ara, després de llegir el llibre i altre cop el post, doncs he arribat al final i el llibre m'ha agradat molt. És clar que jo ho he enfocat des d'un punt de vista una mica diferent... I no, no era cap parany això de la recomanació de llegir el llibre.

miquel ha dit...

Ja ho sabia que no era un parany, llum-que-abans-eres-estranya. Sabia que t'agradaria força perquè ja fa temps que ens coneixem... El que no sabia és si al final en diries alguna cosa.
L'has enfocat una mica diferent, sí, però no tant.

Llum ha dit...

Jaja! Bona aquesta de llum-que-abans-eres-estranya.

Sí, és clar que n'havia de parlar. No me'n podia pas estar, de parlar-ne! De fet, ja fa més d'una setmana que el vaig acabar de llegir (em va durar un dia...), però fins avui no he pogut dir-ne res. I mira, si serveix per donar alguna idea per demà a algú que vulgui comprar un llibre i no sàpiga quin...

I l'enfoc... és que m'agrada descriure persones, es nota? :-)