23.1.06

compravenda

En un país en què el totxo està a preu d’or i no cal un terratrèmol per produir esfondraments, en què el turisme –de fa poc s’hi han afegit les meravelles rurals-, un altre dels puntals de l’economia, funciona perquè els països nord-africans i alguns altres encara no han aconseguit el desenvolupament ni l’estabilitat desitjable, en un país en què els impostos són més elevats que els dels veïns de l’interior i els serveis no són millors, en un país en què es donen subvencions a empreses estrangeres per crear llocs de treball i després desapareixen empreses i subvencions, en un país en el qual el fracàs escolar no és més alt perquè els mestres supleixen com poden uns plans d’estudis pèssims que aquí s’adapten fatal, en un país que el Servei Català de Col·locació ha fet bo l’antic INEM, en un país on sempre s’ha trobat excuses per no compensar la desviació de l’IPC respecte la resta de l’Estat... , en un país com aquest, encara hi ha qui se sorprèn i s’exclama quan la barroeria habitual es manifesta una vegada més. Per què n’hauria de ser una excepció l’aprovació, quan sigui el moment, de l’Estatut?

A la fi, tots els partits polítics hi surten guanyant i no cal que jo concreti els arguments que directament o entre línies podem llegir a la premsa d’avui i anirem llegint els propers dies. Per als polítics, ja us ho deia fa uns posts, la qüestió és vendre el producte, si és bo, millor, si no ho és tant, també troben compradors, que la botigueta sempre és plena de babaus. I cada partit està sobretot pendent de veure si pot ampliar la paradeta la pròxima legislatura. Que el gènere sigui millor o pitjor, insisteixo, és secundari, pot donar fama, prestigi però no omple necessàriament el calaix. Retirar un producte tarat? Mai!

Que Mas consideri, com si fos una granoteta o un gripau, que el que cal és fer saltets endavant per si algun dia un príncep li fa un petó i es converteix en una princeseta bellíssima és el somni de tots els polítics, que mai no es veurà realitzat perquè aquests somnis, no ens enganyem, només es materialitzen molt de tant en tant en la vida real, no en la vida política. I va en Carod i diu que hagués volgut que el salt hagués estat més llarg. Amb quin percentatge més de llargada es conformarà ERC? Perquè arribar a la meta proposada ja sap –ja ho sabia- que no s’aconseguirà. El que ja no salta és Maragall: el president ja es considera història, en el seu mirall particular ja veu la princeseta del somni. De Saura no cal que en parli, a la fi el seu calaix sempre es manté més o menys estable: ara un saltet endavant ara un endarrere.

Amb vosaltres, distingida clientela , no m’hi poso, ja sou prou grans per triar el gènere i si el de les publicitats dels mitjans no us fa el pes, no us poseu pedres al fetge, busqueu gèneres alternatius.

P. S. tardà.
Havent escoltat Vidal Quadras per la tele, m'agafa un sentiment de tendresa envers les granotetes i els gripauets nostrats. Per un moment em deixo anar. Perillós. Torno a la realitat.
També he tingut la temptació d'animalitzar V. Q., però m'estimo massa totes les bestioles, grans i petites, domèstiques i salvatges, autòctones i exòtiques. No puc.

7 comentaris:

Xurri ha dit...

Gripaus: eecs.

Toni Ros ha dit...

¿La poesia, potser?

Albert ha dit...

Conec una mica la teva animadversió per allò polític i després de l'espectacle dels darrers dies, i ja ens són uns quants, t'entenc encara més. Però d'organitzar-nos ens hem d'organitzar d'alguna manera, oi? (hi ha algú de la CNT-FAI per aquí?). Total, que no em sembla ben bé el mateix qui mana per allà o per aquí i, per tant, tot i que reconec que costa, no crec que la solució sigui dedicar-se íntegrament a gèneres alternatius. Per cert, la poesia, segons quina. Digues-me possibilista.

miquel ha dit...

Pensa amb granotetes, xurri. (Entenc que una princesa com tu es negui a fer petonets als gripaus a veure què passa: un preu massa alt.

Quina alegria tornar-te a trobar, Toni. Tu també t'has transformat. Qui t'ha fet un petó?
La poesia? Potser. Fins i tot la poesia filosòfica.

I després diran que sóc anònim, albert. Ja ho veus: pura transparència, la meva. De la CNT? Aixeco la mà, si és que cal. Abans era del POUM, però em va semblar que no tenia sortida. Quant a organitzar-nos no estaria malament, però em sembla que són ells qui ens organitzen, siguin els d'allà o els d'aquí, i amb totes les diferències que vulguis i sense romanticismes. Potser a la primavera en parlarem.

Albert ha dit...

Uixs, com es complica això... Segur que tens raó i ens organitzzen, però precisament per això, perquè no m'agrada massa que m'organitzin sense poder-hi dir la meva, miro de particpar encara que sigui a nivell local i des d'una segona o tercera fila. Ja en parlarem. Per cert, això del POUM no té massa futur, crec. Mirant el passat, germans del meu avi patern eren del POUM i les van passar molt magres a la vida. Millor submergir-se en la poesia.

Hanna B ha dit...

excel.lent pere! jo prefereixo seguir somniant amb un partit platònic.
casualment, avui he sabut cosetes molt lletges del duran i lleida. un bon gripau està fet aquest..
eks a tots plegats!

miquel ha dit...

Sí que n'haurem de parlar. A la primavera?

Com sou la joventut, hannab... amb somnis platònics. Segur que ni vas votar cap gripau en les darreres eleccions. Sí, ja ho sé, no era fàcil.