1.11.08

la clàssica caseta (o com es vulgui dir)

No sé si encara és un desig dels joves (i dels grans) la casa al camp, però fa uns dies vaig sentir un fragment de conversa en què una noia– els ulls il·luminats, convenciment sincer- confessava el seu ideal, amb cavalls i gossos inclosos. Em vaig apartar perquè em va semblar... Bé, que no hi havia de participar perquè aquesta era una de les meves tries rebutjades a contracor. Arriba un moment que un pensa que ja li està bé un piset, que l’aïllament del camp exigeix massa càrregues, que no hi ha cap Mecenes que li doni un cop de mà, que els déus s’han fet fonedissos i els esclaus són caríssims i de poca confiança; en fi, que els temps ja no són els d’abans. El desig i l’enveja, i la memòria de la infantesa, continuen, però.

Era aquest el meu desig: una llenca de camp on hi hagués un hort; i prop del mas, una font d’aigua contínua; i a més d’això una mica de bosc. Més i millor em donaren els déus. Estic content.

Horaci: Sàtires. Llibre II, VI.

Cari està groc d’enveja, esclata, ràbia, plora i cerca branques prou altes per a penjar-se; no pas perquè se’m declami i se’m llegeixi a tot el món, ni perquè, guarnit d’umbilics i embalsamat amb oli de cedre, sigui escampat per tots els pobles que Roma té sota el seu domini, sinó perquè, a les portes de la ciutat, tinc una caseta de camp per a l’estiu i m’hi duen dues mules que no em cal llogar com abans. ¿Quin mal imprecaré, oh Sever, contra aquest envejós? Aquest només: que posseeixi unes mules i una heretat com les meves!

Marcial: Epigrames. Llibre VII, Ep. LXIV

I si ens cal una banda sonora, em trio la d’Elvis (la coneixíeu?), però com algun mexicà és capaç de dir alguna cosa com aquesta: “Otra vez este adefesio de version! Oigan, sajones, oigan a Jorge Negrete o Tito Guizar”, afegeixo la de Jorge Negrete per fer-lo content.




"Allà en el rancho grande", d’Elvis Presley. Gravat als estudis de la MGM a Culver City el dia 16 de juliol de 1970 (les imatges són de diverses actuacions, però a YouTube podeu trobar un assaig de l’enrigistrament)