11.9.09

un heroi de 1714

Entre els herois de 1714 –tantes derrotes!-, voldria destacar un personatge: Antoni Desvalls i de Vergós, marquès del Poal (veure biografia aquí), que els dies 13 i 14 d’agost de 1714 comandà les tropes que venceren l’exèrcit borbó a les ordres del comte de Montemar en la batalla de Talamanca. (veure també aquest apunt)

Sembla que l’èxit de la batalla estimulà el marquès per intentar trencar el setge de Barcelona. Però d’això no en sé res. Posteriorment el marquès del Poal es refugià a Cardona i finalment arribà a Viena, on residí fins a la seva mort. Potser molts d’aquests fets s’expliquen en el llibre de recent aparició escrit per Gustau Erill i Francesc Serra que es titula La darrera victòria de l’exèrcit català: la batalla de Talamanca (1714), publicat per Farell Editors.

Crec que ara hi ha alguna iniciativa per convertir el lloc de la batallà en un parc històric com aquells que, sobretot, estem acostumats a veure en les pel·lícules americanes en què un guia-hsitoriador explica al públic els fets històrics mentre passejgen territori on es produiren. Em sembla bé la idea, m’agrada. Evidentment, un dels edificis a visitar hauria de ser el castell de Talamanca, des d’on el marquè dirigí les seves tropes. El castell fou destruït gairebé immediatament després de la desfeta dels partidarius dels Àustria, però amb les seves restres es reconstruí una nova edificació que tingué diversos propietaris fins anar a parar a la família Yoldi, que ara se’l ven: 2.100 m2 d’edificacions més 2 hectàrees rústiques. Tot per 2.900.000 euros. ¿S’haurà de firmar alguna mena d’acords amb els nous propietaris per poder entrar al castell i el seu entorn o s’hauria de fer una campanya popular per tal d’aconseguir que la fortalesa passi directament al poble i sigui gestionada per la institució pertinent.? Jo, aquí i ara, anunció la meva intenció, si es dóna el cas, de contribuir a la compra del castell–en podrien rebaixar el preu- amb un euro. Un euro per català i no només el podrem comprar sinó també rehabilitar.

Per cert, a veure si llocs aparentment seriosos corregeixen el text on diu que el marquès comandava les tropes castellanes (penúltim paràgraf).

6 comentaris:

Júlia ha dit...

Sóc antiherois i anti-parcs-temàtics-sobre-batalles, encara que siguin batalles perdudes, fins i tot.

Per cert, els descendents no van perdre pas el títol.

Clidice ha dit...

no estaria de més corregir aquest "petit" error. Bona diada!

Francesc Puigcarbó ha dit...

alguna cosa n'he sentit a dir d'aixó de Talamanca, no de la batalla, sinó del monument o celebració. Estic amb na Júlia, ni herois, i afegeria...ni pàtries ni banderes, només porten mort i sang i prou.

zel ha dit...

Jo vaig a fer memòria que recordo ben poc... Bona diada!

kika ha dit...

aixo de que t'expliquin els fets historics mentre visites un lloc m'ho vaig trobar visitant el castell de miravet. va ser una visita fantastica. el guia era un noi d'alli que estudiava historia i l'explicacio era apassionadissima!

aixo de l'euro em sembla una gran idea... ànims! :-)

miquel ha dit...

Ah, estimades i estimats, escèptics i entusiates... què puc afegir?