20.12.09

quin e-book t'emportaries a una illa deserta? (conclusió)

En realitat aquest apunt s’hauria de titular “postals nadalenques: el regal”, però com que és la conclusió de dos apunts anteriors, conservo el nom que tenien.

Dubto que aquestes festes es compri ni una quarta part dels lectors de llibres electrònics que es compraran l’any vinent, per tres raons: perquè la publicitat encara ha estat escassa, i no em refereixo als blocaires, i perquè els lectors, que som força, però no tants, encara esperem el lector electrònic ideal i, finalment, cal que els publicadors i editors acabin de decidir qui és qui i què ofereixen.

De tota manera, malgrat les prevencions lògiques davant de qualsevol novetat, la veritat és que crec que no passaria res si aquest Nadal compréssim el nostre primer e-book. Estic segur que els lectors mitjans de seguida amortitzaríem el seu preu amb les rebaixes que ens ofereixen les diverses plataformes respecte els llibres en paper. Només amb el que podríem comprar a Edi.cat i a Leqtor ja en tindríem prou per una llarga temporada a l’espera que tots els productors, que ja ho podrien fer ara, acabessin de definir el seu negoci.

Més enllà de la mística del llibre en paper –veure, si es vol, l’article de fa unes setmanes de l’Imma Monsó (que ja em perdonarà el títol de l'apunt)- el futur immediat, em refereixo a set o vuit anys –no sé el futur remot- del llibre es troba en les pantalles dels e-books. Els vells lectors com jo continuarem acaronat els vells llibres, olorant la seva aroma, subratllant i escrivint notes, admirant il·lustracions, resseguint les pistes que ens portaran a primeres edicions en llibreries de vell perquè les del llibre nou tenen els anys comptats... Que el procés de canvi sigui més ràpid o més lent dependrà d’una sèrie d’interessos que jo, simple lector, no sé preveure.

Mentre s’acaba d’aclarir el tema, em penso que a la meva carta als reis afegiré un e-book (en Jaume, com alguns de vosaltres, ho ha fet, i d'altres ja el teniu); en Toni diu –no me l’acabo de creure- que s’esperarà-, si me’l porten bé i si no, també. I no només compraré llibres –si em porten l’e-book, sinó que els trobaré a traves de Google, els del propi buscador i els que ofereixen diversos portals i particulars, com Badosa, que presenta L’Atlàntida de Verdaguer en una versió que a més es pot escoltar en una horrible veu mecànica gairebé inintel·ligible (feu clic a “descarregar l’ebook” que hi ha a la dreta de la pàgina). Potser per l’any vinent ja tindran veu els e-books? Seria un valor afegit important per molta gent. No sé si en Jordi Ferré, que està molt al cas del tema, ens pot dir alguna cosa.

Em permeteu que, vist que ni l’IEC ni Solà publiquen la seva gramàtica –ni s’espera que el TC digui res sobre l’Estatut-, canviï l’enquesta del bloc?

10 comentaris:

miq ha dit...

Pere,

Si te'n compres un, ben aviat podràs gaudir-hi també del catàleg de la nova editorial Tria Llibres, que vam presentar en societat ahir a Barcelona. Però, si encara en prefereixes l'edició en paper, els editem també (d'un en un, i amb molta cura) gràcies a la impressió digital per encàrrec: amb l'olor i el tacte dels llibres de tota la vida.

Jo, pel que fa als lectors de llibres electrònics, crec que encara m'esperaré un temps. L'altre dia vaig estar provant aquí a NY el Nook, que comercialitza la cadena de llibreries Barnes&Noble, i també he jugat amb el Kindle d'Amazon; i si t'he de ser franc, no m'acaba de convèncer això de l'E ink.

El disseny del llibre de paper és massa perfecte :)

Salut i "tria" llibres ;-)
Miquel

Francesc Puigcarbó ha dit...

Jo he dit de sempre que a una Illa deserta m'hi emportaria el Corte Inglés. Dit aixó, esperaré als reis de l'any vinent, segur, sobretot si té exit que el milloraràn. Ja m'he assabentat que hi ha un spray per ruixar-lo i fa olor a llibre, i aixó em porta a pensar en les flors de paper o plàstic que també fan olor però noes marceixen i a mi m'agraden els llibres vells, marcits i escantonats amb les pàgines fins i tot groguenques. A Farenheit 451 de Bradbury els Bombers cremaven els llibres, l'e-book encara és pitjor i més sinistre. No sé si m'el compraré l'any vinent.....

Jordi Cirach ha dit...

Penso com tu! Doncs mira jo aquest nadal havia demanat als reis el llibre electrònic, però al final m'ho vaig repensar i m'esperaré al següent, ja que de ven segur que l'oferta serà més gran i els extres de continguts del e-book també. (Ara m'han dit d'un que disposa d'un dispositiu de música MP3) A més que tothom s'espera a l'arribada del e-book d'Apple...

Espero que t'interessin les meves recomanacions culturals.

Bones festes!
L'imperdible de ℓ'Àηimα

kika ha dit...

com et vaig dir, fa poc em vaig comprar el leqtor. abans havia somniat amb un reader de la sony, i aquest leqtor comparat amb el meu somni és més aviat senzillet.

vaig buscar e-llibres a la web corresponent i la veritat és que hi havia una misèria. en català no hi havia quasi bé res. diu que ho han d'anar augmentant. ja ho veurem. encara tinc el 30 euros que et donen de promoció per comprar llibres. m'espero a veure si la oferta millora.

de fet son molt cars els e-llibres.... molt! jo diria que els fan pagar a més de la meitat que un llibre normal. és un robatoria a mà armada!
ara miraré a la web aquestes pàgines que sugeriu. si no hi ha llibres gratis a la web segur que no val la pena comprar un ebook.

per a mi la raó principal de tenir un reader es per llegir altres documents (de la feina sobretot) en pdf o word. el leqtor nomes llegeix pdf, no enten word ni quasi be res més. encara que això és un problema relatiu (tot es pot convertir en pdf!).

però, jordi, si que té mp3!

per cert, si sabeu de llocs on es puguin trobar llibres en audio us ho agrairia. n'he estat buscant i he trobat una misèria.

Joana ha dit...

Jo també, com Frances m'emportaria el cote Inglés dintre de la maleta de Doraemon.
És una broma, és clar, crec que m'emportaria "Imitació del foc" de B. Rosselló-Pòrcel.
Ha estat un plaer descobrir el teu bloc, gràcies a l'enllaç que ha fet Puigcarbó.

miquel ha dit...

Gràcies, Miquel, per la informació de "Tria LLibres". Hi he fet una mirada i em sembla que l'aposta promet, l'aniré seguint.
Estic com tu, crec que m'esperaré, a no ser que algú -que tot pot ser- em regali algun lector aquestes festes.
Per suposat, en cap cas deixaré el llibre en paper al qual auguro -no dono data- un futur d'objecte de culte que servirà per l'especulació econòmica.

Salut i fred ;-)

Te'l compraràs o te'l regalaran, Francesc, i després d'uns anys -un dos, tres...- en voldràs un de nou perquè faran coses mai vistes. Però,tu, com jo, continuaràs amb els llibres de sempre, que tindran un nou valor més enllà del que diuen, com el tenene ara i com mai no tindran els llibres electrònics.
Quants als electrònics, a la fi, Francesc, el seu valor més important, com ara, serà el que diuen i no en quin format ho diuen, encara que...

Jordi, com diu la kika, l'mp3 (o mp4) ja el tenen, però es veritat que les seves possibilitats són enormes: flexibles (ja n'existeix un que jo sàpiga), amb la possibiliatat de subratllar i anotar, amb TDT incorporada, etc.
Que els avanços en l'aspecte tècnic i de digilitalització siguin més ràpids o més lents depèn únicament dels interessos econòmics dels sectors implicats. Ja ho anirem veient.
Bones festes!

Ets una de les primeres que conec, kika, una pionera a qui envejo :-)
Tens raó, penso que el llibre digital hauria de sortir més bé de preu i en el cas d'aquells en què no cal pagar drets d'autor, encara més. En aquest segon cas, tu i jo i qualsevol podem crear una xarxa sense ànim de lucre en la qual podem anar pujant aquest tipus de llibres; exigeix temps, ja ho sé, però, per què no. Jo, per exemple, ja puc pujar ara mateix algun llibre de Verdaguer que fa pocs anys que es pot llegir a través de la pantalla. T'imagines que els que ens anem llegint i molts altres creéssim una plataforma amb tots els clàssics traduïts al català? Un llibre per any en hores lliures. Seria una revolució!
Ni idea dels llibres-àudio; si ho saps m'ho dius.

Una bona tria, Joana. Estic segur que te n'emportaries molts altres.
Ha estat un plaer descobrir que en Francesc ens ha posat en contacte :-)
Aniré passant per casa teva.

Clarissa ha dit...

De debò et penses que les llibreries (de nou) desapareixeran? No em diguis això, Pere!!!

kika ha dit...

em faria molta il·lusió tenir un negoci a mitges amb tu.
i una platafora de llibres en català em sembla una gran idea.
però si ho fessim ens posarien a al presó, no creus ? :-)

Toni Ros ha dit...

Jo ara mateix estic dubtant... però dubtant MOLT eh MOLT....

miquel ha dit...

No, Clarissa, de moment no desapareixeran, però crec que s'hauran de remodelar i no estic segur que totes ho sàpiguen fer. Els editors tindran un pes important en el seu futur.

Fàntastic, kika, encara ho intentarem.
No creguis, hi ha molts llibres amb els drets d'autor caducats... I faríem unes edicions sensacionals :-)

Alguns dubtem, molt i molt, Toni, la qual cosa vol dir que hi pensem força. El més segur és que arribi un moment en què tinguem ganes de deixar de pensar en el tema. Jo tampoc no tinc clar quan temps més continuaré pensant en els e-books; en canvi tinc clar que després de comprar-ne un m'agradarà un altre model: una vegada més cauré en el món del consumisme que tant m'agrada.