10.10.10

panoràmiques

Mentre a Frankfurt se celebra la festa del llibre, em repasso la festa de la imatge de Colònia. Fa quatre dies que tinc la Nikon D90 i apareix la Nikon D7000, amb més píxels, cosa que no té gaire importància, amb molts més punts d’enfocament, amb vídeo HD i enfocament constant, amb dues targetes de memòria... Una Benq petita que projecta directament imatges de 50”. La Pentax Kr a un preu supercompetiu. Fujifilm mostra la segona generació de la seva càmera que grava en tres dimensions, encara que les fotos s’han de veure a la pantalla de la màquina i el paper per imprimir-les és especial i car...En fi, que un, amb economia de crisi, imagina una càmera que tingui totes les possibilitats i que surti a preu de pensionista.

De tota manera, sembla que més enllà de les novetats tècniques i de l’augment de píxels, bona part de l’immediat futur de la fotografia passa pels programari que incorpora la pròpia càmera o s’afegeix en un CD. Per exemple, cada vegada més s’incorporà la possibilitat de fer fotos panoràmiques a partir de dos o més imatges. Les panoràmiques tenen la gràcia que el conjunt suavitza el detall i aquest fet és, al mateix temps, l’inconvenient. Però en fi, en la vida hi ha moments per a tot.

Per aquells que voldrien captar imatges panoràmiques –fotogràfiques, vull dir- i no tenen prou clar com fer-ho, els suggereixo algun programa gratuït dels que es poden baixar des d’Internet. Un dels més senzills, que pot funcionar de manera completament automàtica amb una efectivitat notable –millor si es fa servir trípode, però tampoc cal anar carregat a tot arreu- és Microsoft ICE (Image Composite Editor), que es pot baixar des d’aquí. Us en deixo unes mostres fetes avui mateix –excepte en un cas- amb la càmera petita i un angular que ho és poc, i en algun cas en condicions adverses, sense més pretensió que mostrar els resultats (i al mateix m’estalvio la meva propensió a explicar passeigs sense història d'un dia que no ha volgut ploure):



Des de l’avinguda Gaudí amb el programa que incorpora una càmera Olympus (observeu el desastre de les torres i les inclinacions laterals excessives, ni que la tuneladora...) i amb la mateixa càmera però amb el programa ICE des de l’ordinador.

Ah, també podem fer panoràmiques verticals quan tenim poc espai davant del motiu a fotografiar. D'acord, una mica tortes; doneu-me temps.

7 comentaris:

Júlia ha dit...

Estàs fet un professional.

Francesc Puigcarbó ha dit...

QUINA ENVEJA! jo encara vaig amb 4 megapixels. Hauré de fer un pensament.

Montse ha dit...

jo, com el francesc puigcarbó, hauré de fer un pensament!

Bon diumenge, Pere!

Mireia ha dit...

jo estic igual que en Francesc!!

miquel ha dit...

No, Júlia, però sóc constant :-)

Francesc, Arare, Mireia, ànims, que el que importa no són els píxels sinó qui hi ha darrere i davant de la càmera... Ara, potser ja toca modernitzar-se una mica :-)
Bon cap de setmana llarg!?

Xurri ha dit...

Això de les novetats és capitalisme pur - que potser no t'agrada la teva càmera? que ja l'has avorrit en totes les seves possibilitats? que no funciona bé, potser - que no la vas comprar amb la perspectiva que et durés anys i panys - gairebé eterna?
Ja m'he baixat el ICE, i he fet algunes proves, és xulo! Gràcies!

miquel ha dit...

Cosumisme de primer ordre, xurri, no t'ho nego. Sí, si, la va vaig comprar pensant que em duraria anys o fins que me la robessin, com l'anterior, però se sent tan sola...
Sí que és xulo l'ICE, molt fàcil i efectiu. M'alegro que et diverteixi.