1.12.15

Una mica d'Opisso


De Ricard Opisso, els qui el coneixem poc, pensem sobretot en els dibuixos i que la seua obra pertany a principis del segle passat. Les ignoràncies són atrevides, encara que es puguin mitigar amb l'excusa duna llarga postguerra fosca. És veritat que es va fer popular sobretot pels seus dibuixos -a vegades historietes senceres- apareguts en moltes publicacions diferents; però Opisso va ser també un bon pintor que començà durant el modernisme, amb influències evidents de Casas i Nonell, tots dos uns quants anys més grans -14 i 6 respectivament-, que el devien tractar com un germà petit. En els dibuixos i pintures dels inicis s'observa aquesta influència, especialment en el tractament dels personatges, alguns, com els de Nonell, extrets de la marginalitat, però sense el tremendisme del mestre.

A diferència de Casas i Nonell, Opisso va viure la guerra civil i la postguerra, una època en què si bé continua treballant sense contratemps que jo sàpiga, possiblement no és tan popular, esdir, identificat per tothom, com abans de la guerra. Quant a mi, no sé si perquè de petit em van arribar alguns TBO amb els seus dibuixos, que tinc una especial debilitat per les seues multituds, que em semblen genials (curiositat: la primera feina d'il·lustrador d'Opisso és a Les multituds de Raimon Casellas). Hi ha qui les deu trobar exagerades, no del tot rigoroses amb la realitat. Potser sí, però, no més que les del seu admirat Brueghel el Vell. A al fi, la funció de l'artista no és reflectir la realitat, i Opisso ho intenta, ni tan sols interpretar-la -uf!- sinó crear-la, passar-hi la seua mirada i compartir-la.

Si escric tot això és perquè una petita mostra de l'obra d'Opisso es pot veure fins al 15 de gener a la galeria Fernando Pinós, a Consell de Cent tocant a Balmes (ben a la vora, a la Jordi Pasqual, un pintor de grans proporcions: Mir). Ja em direu,. I si el que veieu d'Opisso us sembla poc, us podeu allargar fins a l'hotel Astoria, al carrer París, on hi hi ha una permanent de l'artista que encara no puc comentar però que suposo que caurà un dia o altre, potser amb copeta inclosa.


Si cliqueu la imatge, la veureu millor