16.12.09

interpretacions identitàries

...s’hi ha trobat el cadàver d’una dona morta.
(del Telenotícies d’avui)

En un altre moment del telenotícies he vist com baixaven les caixes amb els milers de firmes que demanaven que el Parlament prohibeixi finalment els toros. No sé si la prohibició de celebrar corrides de toros (de braus, de bous) serà un fet de demà, però no crec que arribi gaire més lluny de despús-demà. No argumentaré res sobre el tema, ja n’he parlat en alguna altra ocasió i no té cap importància.

Sobre el tema, però, em resulten curiosos dos fets:

1. Que les votacions que es faran siguin secretes i amb llibertat de vot.
2. Que 113 polítics francesos demanin als catalans que votin a favor de mantenir els toros i fins i tot busquin la complicitat de la Unesco. Catalunya continua estan de moda a l’exterior, això és bo.

En canvi, no em crida l’atenció que una part dels arguments a favor o en contra es basin en aspectes identitaris. Em sembla una base de gran consistència per començar la discussió.


P. S. Ja fa setmanes que em pregunto, al menys uns minuts cada dimarts (dia que, per cert, coincideix amb un nou lliurament a Dimarts de sang), la finalitat del programa de La Trinca de TV3. Buscar La Trinca del segle XXI? Al final –sóc lent de comprensió- em sembla que ho veig clar. Durant anys, el trio i les seves cançons –poca broma!- van ser un dels elements identitaris més importants del poble català, un reflex del país, i en aquests temps de trasbalsos constants algú deu haver pensat que necessitem un referent incombustible d’una manera casolana de veure i interpretar el món. Llarga vida a La Trinca, encara que no sigui La Trinca!


7 comentaris:

Júlia ha dit...

La Trinca és un gran exemple de la realitat vulgar del país nostrat, van fer aquella cançó de les dues pàtries tan identitària i l'endemà ja van començar a fer programes i cançons en castellà i es van dedicar a fer peles amb programes no massa identitaris. Avui ressusciten, reunificats, fets una mena de caricatura grotesca i recorren -és una opinió- a l'esperpent. Posats a fer concursos recordatori, potser un certamen de cançons humorístiques amb tema polític, a l'estil 'trinquero avant la lettre' hauria estat més educatiu.

Júlia ha dit...

...sobre els toros, no haurien de fer un referèndum?

kika ha dit...

gran frase per començar! vol dir que estaven molt concentrat mirant el telenoticies :-) (jo quais sempre estic fent una altra cosa mentre l'escolto!)
respecte a aquest programa de la trinca, no l'he vist mai i no n'he sentit parlar gens bé. no crec que el miri. m'agradaven molt ells abans. em van decepcionar molt ells per les raons que diu la júlia. les seves cançons les segueixo trobant boníssimes, però no me les imagino si no sçon cantades pels ells d'abans.

Clidice ha dit...

El programa de la Trinca fa més por que goig. Una demostració que la caspa no és patrimoni únic dels nostres veïns. Per tant, si les identitats van per aquí potser no ens caldria separar-nos. I, que vols que et digui, a la societat hi ha, i hi ha d'haver, de tot, però a mi, aquests, no em representen.

Que en el seu moment va estar molt bé? segurament. Això d'ara ... bé, deixem-ho córrer.

Montse ha dit...

hehehe, això del cadàver de la dona morta també ho vam sentir i vam pensar "una més per a l'APM"... perquè aquests de tevetres estan sempre a la que salta!

Sobre identitats toreres, què vols que et digui? jo sempre he abominat dels toros, però em trobo amb sorpreses: gent a qui admiro, està a favor de la "festa". Saps? prefereixo no analitzar-ho massa, no fos cas que en sortís escaldada. Jo, personalment, estic en contra d'aquesta tortura inútil cap a un animal, per molt que "hagi estat criat" per això.

Sobre La Trinca, jo havia estat fan dels trincos, però el que estan fent ara em sembla patètic. Digue'm ... digue'm com vulguis, hehehe...

Francesc Puigcarbó ha dit...

Els cadavers tenen la constum no se si bona o dolenta de pertanyes a gent morta, llevat de si l'accio pasa a Comala. Quan a la Trinca no he vist cap programa i no puc opinar.
Quans als toros, braus o bous, a mi m'agraden (ho sento) i no entenc perquè s'han de prohibir, possiblem,ent perquè és una festa de rancio espanolisme potser i el que representa.

miquel ha dit...

Respecte la Trinca, sí que és el que dius, cosa que no és cap novetat en aquest o en altres països. També entenc ue durant molt de temps van fer una feina no per econòmicament rendible menys lloable.
És clar que sí: Volem un referèndum! Avui he vist els plors d'alguns antitaurins en saber que es parlaria del tema al Parlament. Uf!


Entenc la teva decpció, kika, que suposo que va compartir molta gent, precisament per l'anormalitat del país, que sempre troba -trobem- un plus en qualsevol manifestació que l'afecti.
El programa és dolent, passat de moda, una caricatura. No cal que el miris. Tot i així, és curiosa la capacitat de convocatòria que encara tenen els de La Trinca.

No se m'acut que més puc afegir al que dius sobre Trinca i programa, Clidice. A mi em fa una mica de vergonya.

Doncs això, Arare: res a afegir sobre La Trinca.
Quant als toros, em sembla una exageració tot el muntatge i l'enrenou que provoquen. La crueltat amb els toros em sembla insignificant comparada amb la que s'exerceis amb altres animals aquí mateix i incloc animals domèstics diversos per no parlar de pollastres i gallines, porcs i vaques i conillets de vellut. De tota manera, la veritat és que les meves preocupacions no van gaire per aquí, no voldria enganyar ningú.

Precisament, Francesc, la qüestió dels toros aquí és que aquí és que no representa el que diuen que representa. Ara parlaria de les incongruències d'alguns defensosrs dels animals (consti que jo sóc més aviat franciscanista), però em temo que diria animalades.