2.12.15

qui dia passa any empeny


Poc sóc conegut e amat
Ramon Llull


Veig casualment uns fragments de parlaments institucionals amb motiu de la inauguració oficial de l'Any Llull que commemorarà el 700 aniversari de la seua mort (jo sempre he pensat que encara era viu). Ramon Llull és un escriptor -un personatge- que traspassa fronteres, convencionalismes, llengües (recordem que va escriure en àrab, llatí, català i una mica en occità), Llull és un personatge universal que tenim la sort que va nàixer a les Balears i va ser el primer a escriure en un català fluïd de pràcticament tots els temes. Aprofitem-ho. Que l'homenatge de l'any que ve es converteixi en una popularització d'ell i de la seua obra, de les seues idees, i no és suficient que Desclot actualitzi el Llibre de les bèsties amb il·lustracions de Perico Pastor, o coses semblants. Si durant l'any que ve no s'aconsegueix que algun dels meus veïns iniciï una conversa a l'ascensor parlant-me de Llull en lloc de recordar-me les inclemències del temps o els darrers resultats del Barça, l'Any Llull haurà estat un fracàs. Que les meus aspiracions són excessives? I Doncs? Quina és la finalitat dels 365 dies lul·lians?

De moment em sorprèn una inauguració oficial en què no es parli de cap actuació concreta i es remeti a la posterioritat. Una inauguració en què tampoc es deixa entreveure el pressupost real dels governs balear i català (i el valencià, i el francès? Ah, sí, a França ja tenen algun acte previst). La sensació de l'acte inaugural va ser l'habitual dels darrers temps en aquest país: més o menys improvisació i qui dia passa any empeny i al final tot s'arreglarà.

He llegit que el comitè organitzador es va reunir per primera vegada durant el mes de juliol. Quan ens diran alguna cosa? Per cert, m'ha semblat que tots eren, més o menys, experts lul·lians, filòlegs, etc. Aquest és un error freqüent en aquestes celebracions. No, no, si es vol que Llull arribi a tothom cal que a les comissions hi hagi tothom, publicistes, artistes, botiguers, mares i pares, jueus, cristians i musulmans... De moment, i modestament, em permeto uns quants suggeriments elementals de pressupost variable: una sèrie televisiva amb molta acció i efectes especials, pot ser el protagonista Lluís Homar que, a més, segur que pot interpretar altres papers per abaratir costos; 366 pintades -a determinar on- amb tots els versets del Llibre d'amic i amat, que tan serveixen per parlar d'amor com de política; adaptació teatral de Blanquerna, en el paper principal, Baños, de la CUP, per no allargar-me, m'abstinc de suggerir els altres personatges; rutes Llull per la Mediterrània, amb apedregaments de cartó-pedra inclosos (preu especial IMSERSO)... Suggeriu, suggeriu...

6 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

hauria de buscar-ho a Collonades, però algu del PP crec que d'Aragó, va preguntar quan cobraba Llull per ocupar el seu càrrec. M'hi ha fet pensat això que dius, encara que en un altrE sentit que sempre has pensat que encara era viu, per que possiblement sigui així, es veurà en aquest any Llull.


salut

Júlia ha dit...

Fa temps que no fem campanyes blogaires, podríem anar penjat coses sobre Llull de forma constant i periòdica i que fossin una mica alternatives, breus i contundents, no ho sé, anar celebrant l'any, vaja.

Assum ha dit...

El paper d' ingenu li va bé a Baños, encara que per interpretar Blanquerna també li fa falta amplitud de mires.No continuu perquè no vull semblar tant penosa com el discurs del president en funcions en aquesta apertura de l' any Llull sense programa.
Potser sí que haurem de fer propostes.

Carme Rosanas ha dit...

M'apunto a la idea de la Júlia... a veure com la fem una mica extensa.

És cert, fa temps que no fem campanyes blocaires, i crec que per algú que segueix viu després de 700 anys de mort, doncs val al pena.
Ei, gent! Ens hi posem?

Carme Rosanas ha dit...

Que consti que també m'agraden molt, Miquel, tots els teus suggeriments. Alguns m'han fet molta gràcia, fins i tot he rigut.

Però jo no puc fer-hi gran cosa... eh? bé, potser les 366 pintades amb els versets de l'Amic i de l'Amat, no estarien gens malament... però és una feinada. Tu m'hi ajudaries o què?;DDD

miquel ha dit...

Francesc, segur que Llull encara dóna idees, esclar que no als del PP.

Em sembla molt bona idea, Júlia. Potser hauríem de començar per contrastar unes quantes opinions i per veure si seguim determinada estructura comuna o anem per lliure.

Bé, Assum, Baños pot començar com a ingenu i a mesura que vagi agafant responsabilitats es veurà la seua amplitud de mires, fins que arribi a Papa. Recullo la teua voluntat de col·laborar a un any Llull que sumi :-)

Cert que fa temps que no corren iniciatives amb una mica de quòrum interblogaires, Carme. En el cas de Llull ja saps que estic disposat. Esclar que t'ajudaria en les pintades, ni que sigui passant-te els esprais o fent-les amb plantilla. Qui sap, potser sobrepassarem el món dels blogs.