22.12.05

20085

Diners fan bé, diners fan mal,
diners fan l'home infernal
e fan-lo sant celestial,
segons que els usa.


Segons deia Anselm Turmeda al Llibre dels bons amonestaments que tant es va llegir al país en altres temps i que malgrat la falta de lectors actuals encara és plenament vigent.

Mentrestant, a Vic, al cor de Catalunya, a un poeta anònim premiat amb la grossa de Nadal li faltaven paraules, segons deia, per descriure els sentiments que tenia (vejats miracle). Es convertirà en un sant o en un dimoni el ciutadà anònim a qui hem de suposar un increment patrimonial de, com a mínim, 300.000 euros? Una mica de tot possiblement.

Que a Vic hagin rebut el primer premi de la loteria, a Mataró el segon, i altres poblacions catalanes hagin estat “agraciades” amb diversos premis importants és una bona i una mala notícia. L’aspecte positiu és evident. L’aspecte negatiu és que el fet que la Fortuna, volent reparar l’efecte del boicot als productes catalans, hagi actuat a Catalunya no farà més que augmentar la desconfiança a la resta de l’estat i fins i tot els més radicals s’atreviran a parlar de manipulacions als bombos o dubtaran de la integritat moral dels nens de sant Idelfonso. I no m’estranyaria que alguns orats s’atrevissin a especular que es tracta de l’avançament d’un nou i subtil sistema de finançament acordat en secret. Ai, que difícil és viure al nostre país.

Jo, mentrestant, desapareixeré uns dies en un intent de polir-me l’euro per euro que m’ha tocat de resultes del premi major (o seran 5 euros per euro) i de celebrar com cal el dia mundial de l’escudella i la carn d’olla. Per si no ens veiem fins després de Sant Esteve, us desitjo avui unes bones festes i us demano que intenteu ser sants (i santes) celestials i no homes (i dones) infernals, sempre tenint en compte que:

Si vols haver bé e no dan
per advocat te sent "jo ha'n".
Totes coses per ell se fan,

en esta vida.

10 comentaris:

Xurri ha dit...

Ah, de nou el "lobby" català negociant a les fosques una reparació digne. Ara ho veig clar. Compensació atzarosa. La proposta alternativa al redactat català que havia de ser satisfactòria per a tothom.
Però crec que si fem números comptant la bruixa d'or, encara hi trobarem un dèficit.

Xurri ha dit...

Ah, i bon nadal.

Anònim ha dit...

Diners fan bregues e remors,
e vituperis e honors,
e fan cantar preïcadors:
“Beati quorum”.
Diners alegren los infants,
e fan cantar los capellans
e los frares carmelitans
a les grans festes.

“LES CENT MILLORS POESIES HUMORÍSTIQUES de la llengua catalana”
Tria de Tomàs Garcés i Marçal Olivar
Editorial Barcino. Portaferrissa, 17 Barcelona (1954)
Núm. 159 40 Ptes.

Potser el primer llibre que recordo haver comprat, quan quaranta pessetes eren quaranta pessetes. Què et sembla?

(que difícil és viure al nostre país. De quin país parles? D’aquest, o d’aquell?)

BON NADAL, PERE.

Perejoan

miquel ha dit...

Ja és ben bé així, xurri, per molt que s'hi faci sempre quedarà un dèficit. És que no hi ha manera: no ens compensen ni les despeses en loteria.
Bon Nadal? I per què no?

Quaranta pessetes? Un capital dels temps remots. Un llibre -el dels bons amonestaments- molt en l'ona actual, i és que els clàssics mai no passen de moda (sembla que se'n van fer més de 40 edicions des del moment de la seva primera publicació fins al s. XIX).
Quin país? Els dos, perejoan, els dos; encara que jo em referia al nostre que està dintre de l'altre.
Sigui com sigui, bon nadal.

Anònim ha dit...

Molt bones festes Pere. Espero que no t'atipis gaire amb la carn d'olla i els àpats monumentals d'aquests dies, que després en començar l'any caldrà fer règim altra volta.

Anònim ha dit...

bon dia! Doncs si... a mi em retornen els 20 euros del dècim, almenys no he perdut res... aquesta és la frase de ressignació més escoltada a dia d'ahir de la gent que rep el retorn pel seu 5 final... què hi farem!!

Molt bones festes Pere, i a tots també! Ens veïem després de Sant Esteve, després del bon menjar i els regals el retorn a la rutina!

Petons,
Esther

Dan ha dit...

Doncs a mi res de res. Si fos d'altres terres li donaria la culpa a algun membre del tripartit o a "estos catalanes que se lo quieren quedar todo". Pero que hi farem.Salut tinguem!!
Bon nadal a tots!!

Albert ha dit...

Ho deixarem amb un salut i un bon Nadal per a tothom (us diré que em fa extrany llegir comentaris de gent diverssa i que ningú ens desitgi bons Nadals...).

mar ha dit...

hola Pere
abans quan he llegit el teu post m'he recordat que encara no havia mirat si m'havia tocat "la grossa"

ostres no en tinc ni un en que em tornin els diners... (però tampoc ho necessito)

he passat per desitjar-te unes bones festes i per portar-te una càlida abraçada

miquel ha dit...

No m'he pogut resistir, joseparnau... i continuaré. Esperaré les rebaixes per començar a fer bondat.

Bones festes, Esther. Ara a esperar la loteria del "niño". Ei, em recoredes que encara no n'he comprat.

Salut, dan. Encara ens queda, com li dic a l'Esther, una segona oportunitat. Bones festes.

Bon Nadal, Bon Nadal, Bon Nadal. En nom dels desconsiderats, Albert.

Una abraçada, mar. No necessitar diners és, en els temps que corren, un senyal de felicitat. Siguem feliços, doncs.