15.12.05

d'animals i paisatges

És normal que un programa de televisió sobre llibres et proporcioni estímuls per llegir algun dels llibres que presenta, a vore, malament aniríem si no fos així. I això és el que va passar, una vegada més, en l’última edició de Saló de lectura: em va fer ganes de llegir Rates, de Manel Zabala, un llibre que em va passar desapercebut quan va editar-se. Qualsevol moment em passo per una llibreria i me’l compro.

El que no és tan habitual és que l’interès per la lectura et vingui a través d’un programa que es dedica a fer un repàs de la programació televisiva. Em refereixo a l’espai té Monegal, també a BTV, i que en l’edició d’abans d’ahir va convidar el professor de la UAB Martí Boada, un d’aquests experts que malgrat els seus mèrits es conegut per poca gent fins que apareixen a la pantalla petita i es converteixen en una celebritat o gairebé. El professor Boada sembla que surt al programa que Cuní realitza als matins a TV3. Em vaig divertir tant amb l’entrevista, amb el que deia el naturalista i amb els fragments que en Monegal va passar del programa de TV3, que és gairebé segur que miraré de llegir-me un dels seus llibres, potser Les llegendes del Montseny. Un home que es dedica a mostrar a tot Catalunya les espècies d’animals invasors i que, per exemple, del cranc americà que envaeix els nostres rius diu que és com tot el que hi ha allà, molta aparença però poca consistència, que la seva carn val molt poca cosa, o que remarca que no s’han de confondre les fagedes (boscos de faigs) amb les fatxedes (boscos de ...), que ironitza sobre la febre boletaire del país i deixa constància de la seva observació de l’autopista d’aficionats amb els cistell que van des de Barcelona a Collserola amb regularitat, o sobre els boletaires de guia (la del Períodico segurament) que es troba al lloc més insospitat i inadequat i li pregunta, ensenyant-li un bolet del llibret, on pot trobar un exemplar que només apareix a la primavera, un home que presenta el país des d’una nova perspectiva crítica per força ha d’escriure llibres interessants. Ja us ho diré. Sento que no us pugui reproduir la conversa del professor més que en aquesta esvaïda aproximació i que no hi hagi repetició del programa per poder aconsellar-vos-el.

Continua a data de caducitat.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ai llibres, llibres,...

Tinc les maletes mig fetes per a tornar per Nadal i en tinc una d'enorme, tota plena nomes de llibres! Aixo que vaig fer un petit donatiu a la biblioteca de Dublin de llibres en catala.

miquel ha dit...

Bé, joseparnau, és el preu que s'ha de pagar per augmentar la nostra biblioteca i el nostre saber.
Benvingut al territoti nacional.