L'Ampolla és un dels petits municipis de la costa que segurament s'ha transformat més en els darrers anys, per a bé i per a mal. En el segon aspecte, el paradigma podria ser la monstruosa i recent construcció de no sé quants pisos a tocar de l'ajuntament, o l'hotel a la punta del Cap Roig que ignoro quines vicissituds va haver de passar per construir-se més enllà de tota lògica de conservació del paisatge. En l'aspecte positiu, considero que el seu llarguíssim, proporcionalment a la població, passeig marítim és modèlic.
A poc a poc, en aquest poble que abans no tenia cap referent cultural a la vista, s'han anat col·locant escultures relacionades amb la seua història. Una de les darreres és la del Papa Adrià VI, que jo vaig descobrir fa una mica més d'una setmana. L'estàtua, de mida natural, s'alça cap a la part final del passeig, on abans hi havia una depuradora de mariscos que trencava l'harmonia de la costa -co la trenca l'hotel del Cap Roig- i que s'ha traslladat a segona línia de mar. El primer que es deu preguntar qualsevol visitant -i qualsevol ampollero poc il·lustrat- és què cony hi fa un Papa a la vora de la mar del delta mirant cap a Roma. Qui era Adrià VI? Quina relació va mantenir un Papa del segle XVI amb un llogarret de pescadors del qual dubto que es tinguin gaires notícies en aquesta època i que, a més, era un apèndix marítim del municipi del Perelló situat a pocs quilòmetres a l'interior? Evidentment, com que cap dels més vells del lloc es recorda dels esdeveniments, al costat de la figura papal hi ha un text explicatiu.
En resum, i per als qui no han llegit el text, Adriaan Floriszoon va ser preceptor del futur rei Carles I (o Carles V, que amb els números romans sempre em faig un embolic) i quan aquest va arribar al tron d'Espanya se'l va emportar a la península on el va fer bisbe de Tortosa (el 48è de la diòcesi) i més tard, durant l'absència del monarca, es va convertir en regent en un període realment complicat (Comunitats castellanes, Germanies valencianes...). Essent regent, i encara bisbe de Tortosa, va ser elegit Papa de Roma el 9 de gener de 1522, tot i que no va prendre possessió del càrrec fins el darrer dia d'agost del mateix any. Com a curiositat a destacar, el manteniment del seu propi nom i el fet de ser un dels escassos papes no italians dels darrers segles. Adrià VI va ser un papa breu, menys d'un any a la seu pontifícia de Roma. Si jo fos un historiador desconfiat o un escriptor de novel·les històriques, em preguntaria com va ser que va morir tan aviat aquest Papa d'esperit reformista, però la meua curiositat no m'empeny a la investigació eclesiàstica que suggereixo.
Tant escriure i m'adono que encara no he desvetllat la relació del pontífex amb l'Ampolla. Doncs resulta que segons diu un llibre que ara no sé citar, Adrià VI va embarcar a l'Ampolla per anar a Roma a prendre possessió del seu càrrec. Algú pot considerar que el fet no mereix un record en forma d'estàtua perquè el personatge simplement va ser un visitant accidental del poble, si és que l'Ampolla era un poble, i que fer una estàtua a cada famós que trepitja un poble... Deixem-ho estar. A mi em sembla magnífic que hi hagi la representació d'un personatge tan important en un passeig cada any més culturalitzat i que ara només caldria afegir una mena de lema als accessos de la població que, per contrastar amb els vulgars i reiteratius “Tal de mar, vila marinera i gastronòmica” de tants pobles de la costa, digués “L'Ampolla, vila papal”, un plus d'atracció ara que el turisme cultural comença a tenir un cert pes. I si cal es podria organitzar una setmana al·lusiva amb els actes pertinents que en aquest moment no sabria especificar, però que no dubto que comptarien amb una substanciosa contribució econòmica del Vaticà, més necessitat que mai de publicitat positiva.
Bones festes!
Fa 5 hores
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada