25.8.06

memòria restringida

A Capellades, aquí a la vora, han fet un gran descobriment: han trobat el fòssil –bé, el motlle petrificat- d’un arbre que van tallar in situ els neandertals, anteriors a l’època en què l´home (i la dona) es va convertir en savi, que hi vivien fa milers d’anys –només de pensar-ho em marejo-. Aquesta troballa, única en el món en les seves circumstàncies, ens proporciona alguns elements imprescindibles –els neandertals sabien tallar arbres allà on els trobaven- sobre els orígens i els costums dels catalans. Un pas més de cara la recuperació de la memòria històrica.

Al mateix temps que es feia el descobriment, la cadena de televisió Boomerang (ja sabeu: d’anada i tornada) ha accedit a suprimir les escenes de la sèrie de dibuixos de Tom i Jerry en què apareguin personatges fumant. Tot va començar en rebre la denúncia d’un espectador que es queixava de la no idoneïtat d’aquestes escenes per al públic infantil, és a dir, els nens que passen hores i hores mirant la televisió i se saben de memòria sèries i anuncis publicitaris i ho imiten tot sense que els grans puguin fer res per evitar-ho. A partir d’ara ni Tom ni Jerry ni els Picapedra ni Scooby-Doo ... hauran fumat mai, hauran invitat a fumar, hauran vist un paquet de cigarrets –ai, la meva infantesa esborrada!-. S’espera que el que ha iniciat Boomerang ho continuïn altres cadenes de televisió i els estudis cinematogràfics de tot el món. Perquè en la recuperació de la memòria històrica tot té un límit, com per altra banda es demostrarà quan aviat s’aprovi la llei sobre la matèria en el Parlament espanyol, hagi prosperat o no l’esmena d’ER.

Mentrestant, us prego que si algú té una foto en què aparec amb un cigarret –totes?-, no em talleu la mà, talleu-me el cap si de cas. No permeteu que s’amagui i conserveu, ni que sigui amb finalitat moralitzant, per a les generacions posteriors la imatge d’un homínid en plena decadència moral i corporal.






















P. S. Alguns amics paleontòlegs m’han assegurat que els neandertals tallaven els arbres amb les seves destrals de pedra de baix cap a dalt, fins que en una obscura revolució cultural van decidir que els tallarien a la inversa. Tota prova de l’anterior pràctica aberrant va ser destruïda. De la pràctica primitiva es diu que potser en queden vestigis en els usos de la civilització tècton en la seva breu estada a la superfície del Congo, encara que a mi això em sembla pura especulació literària.

Encara no s’ha publicat, però se sap de la demanda d’alguns pares a diverses cadenes de televisió proposant que de determinades sèries infantils s’emetin només els títols. Ho trobo raonable.















Imatge (retallada) per gentilesa de l'HannaB -jo ho pronuncio sense hac aspirada- o de la Xurri, que sé que no oblidaran -espero que els/les altres tampoc- la meva cigarreta. La samarreta grisa és per gentilesa de Fortuna, del grup Altadis, proporcionada per un dels meus estanquers. Les cigarretes me les fan pagar, i a quin preu! La cuina és de la Mar, que quedi clar.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Unes mans precioses...

Anònim ha dit...

Sembla que aquest arbre ha fet molt d'aldarull, fins a mi m’ha tocat de refilo, vaig “ficar” cullerada al Bloc del Edual (http://iphes.blogspot.com/) (http://blocs.tinet.org/blog/les-activitats-deudald-carbonell-i-el-seu-equip)
que porta la meva amiga Cinta, la veritat es veu que si que es un gran descobriment.

En quan a les cigarretes dels dibuixos animats... Quan deixaran també les pistoles?

Avui tant xiulat les orelles? De manera misteriosa i com diu aquella cançó “ poco a poco me voy acercando a ti “ ja ho sabràs... Que repetit es el mon !!! Quines casualitats!!! :)

miquel ha dit...

I això que no me les cuido... i que el fum m'engrogueix l'esquerra, anònim -o potser anònima- comentarista. En darrer terma, però, ja saps que l'important és la capacitat de tacte que tinguin ;-)

M'he llegit els dos enllaços proposats, jaka. És veritat que és un gran descobriment, però ja veus que a mi cada dia m'interessen més els descobriments del present i les previsions del futur. Els neandertals i la seva importància en el desenvolupament de la societat actual els trobo tan llunyans...
Va, jaka, no deixis que em xiulin gaire més les orelles. No siguis tan misteriosa: no tinc dret a dormir en pau a la meva edat?

miquel ha dit...

M'ho deixava. ës clar que resulta incomprensible que no s'actuisobre les múltiples agressions que rebem avui, però, és tan fàcil centrar-se en el tabac i altes foteses per tal de distreure el personal. I el més fotut és que el personal s'ho creu, i en fa bandera, i mig oblida tota la resta: oh temps, o costums!

Montse ha dit...

Oh tempora, Oh mores?
:)

jo penso igual que l'anònim/a (malgrat el color groc de l'esquerra que dius)

mar ha dit...

jo estic d'acord amb l'anònim i amb l'arare:
a mi també m'agraden les teves mans!!!

;)

amb el teu permís envio des d'aquí una forta abraçada a l'Arare

mar ha dit...

de fet, i ara que hi penso...
tu ja saps que a mi m'agrada molt pintar mans... en fi...

vols fer de model???
:)

miquel ha dit...

Això, això, Arare, tornem al llatí.
Gràcies, Arare, jo penso el mateix de tu, però no només de les mans.

I, com que ets la tercera a dir-ho, Mar, et remeto al comentari que li he fet a l'Arare (segona part)
Volas dir que em vols fer famós, Mar? Ja saps que tinc un cert grau de timidesa, però m'acullo a les teves mans...i pinzells.
Ei, benvinguda a la vida virtual.

Hanna B ha dit...

amb la incultura que em caracteritza, diré que no sé com ha de sorprendre tant que uns homens tant forts i salvatges talléssin arbres. jo ja els otorgava tal capacitat, la veritat.
tema dibuixets, em posaria de dol i fumaria només com a rebuig a la croada aquesta anti tabac que ja està bé. entenc que als pares els sembla bé que els seus infants imitin la resta d'activitats i actes d'en tom i jerry, molt maco, molt maco!
la teva mà, preciosa (no em puc reprimir, és així)

Anònim ha dit...

Pere, la senyal et vindrà donada per una “blanca”...

miquel ha dit...

És que si no tallaven arbres, ja m'explicaràs com podien passar el temps. D'acord, Hannab, però això no ho escriure en un bloc que poden llegir els petits.
Jo ja saps que seré parcial, però realment si el problema del tabac guanya els altres dels dibuixets, ja podem plegar.
Em sembla que em tallaré les mans i les subhastaré (algú se n'alegraria). No, tu no.

Espero , jaka, que no hagis sigut massa explícita amb l'estimada Blanca. Recorda't que voldria continuar sent raonablement anònim, i tampoc no m'agradaria -avui, demà no ho sé- tancar el bloc.