3.4.07

reconeixements (2)

Encara no heu previst participar en cap concurs literari aquest any? Va, a veure.

Objectiu · Incentivar els jóvens vinculats a les comarques ebrenques a escriure relats curts per expressar-se a través de l’escriptura literària i editar-los en un mitjà d'accés obert, de gran difusió i molt utilitzat avui en dia com és Internet.

Característiques · El tema dels relats és lliure, han de ser escrits en català i amb una extensió màxima de 2 folis DIN A4, amb format Times 12.
· Categoria A (fins a 15 anys): 150 euros
· Categoria B (de 16 a 25 anys): 150 euros
· Categoria C (de 26 a 35 anys): 300 euros
· Categoria D (més de 35 anys): 300 euros
· Obsequi especial per als 10 relats més ben valorats de cada categoria.
· Obsequi d’agraïment per a tots els participants.


Veredicte i lliurament de premis · El veredicte es donarà a conèixer durant la IV Fira del Llibre i l'Autor Ebrencs, que se celebrarà el diumenge 3 de juny de 2007, a la terrassa de La Llanterna Teatre Municipal de Móra d'Ebre (Ribera d’Ebre), on es farà el lliurament de premis. Com que tots els relats presentats tenen premi, es demana a l’autor/a que hi assisteixi personalment o que enviï algú en nom seu; en cas contrari, no rebrà el premi.

Continuant d’alguna manera amb el post “reconeixements”, m’entretinc una mica amb un dels nombrosos concursos literaris que s’organitzen en el país. Us he triat alguns detalls de les bases del III Premi Llibresebrencs.org de relats curts a Internet per a jóvens escriptors. No cal dir que Llibresebrencs.org és un portal que fa una tasca important i que cal seguir amb atenció, però ara la qüestió és fixar-se en algunes de les curioses característiques de les bases del premi que han convocat i en què, fins al 23 d’abril, potser podeu participar.

En primer lloc, fixeu-vos que limiten la possibilitat de participació: jóvens (m’agrada aquest plural de la terra) i ebrencs. El concepte jòvens és d’una relativitat important difícil d’aclarir a través de consultes lingüístiques immediates: joventut f. Temps de la vida entre la infantesa i l'edat madura. Durant la joventut. PER EXT. Conjunt de les persones que estan en aquest període de la vida, jovent. Qualitat de jove. FIG. Període d'existència d'una cosa capaç de desenvolupament, durant el qual augmenta en força, en vigor, etc. No em direu que des de la perspectiva del diccionari la cosa queda clara: hi ha gent que té un nombre d’anys considerable i no arriba a l’edat madura i nens que fan basarda per la maduresa que mostren. Deixant de banda infinites consideracions sobre el tema, jo proposo des d’aquí que la pròxima edició del diccionari recorri a les xifres, és a dir, son joves aquells que tenen entre tants i tants anys, joventut mental mental a part. La segona limitació de participants la concreta “vinculats a les comarques ebrenques”. ¿Poden participar els nascuts a les comarques de l’Ebre o només aquells qui realment, a més d’haver-hi nascut, tenen una vincualció emocional o pràctica amb el territori i, en canvi, no haurien de presentar-se els qui pensen que el lloc del seu naixement és un accident més aviat detestable? Els nascuts prop del riu, però que porten molts anys absents -el meu cas-, poden optar als premis? Als qui acaben d’arribar, fins i tot sense papers, però que tenen una voluntat de participar en la vida ebrenca, cal considerar-los possibles concursant? Els qui no han anat mai o rarament a les terres de l'Ebre però les admiren profundament, poden participar?

Prescindiré de fer comentaris sobre els altres aspectes esmentats en el primer punt de la convocatòria que us transcric, perquè tot i reconèixer que el que es diu tindria interès, intueixo que les meves consideracions s’allargarien excessivament.

En el segon punt observem la diversitat de categories participants, se’ns donen detalls de la dotació econòmica i simbòlica del premi i podem arribar a conclusions sobre el concepte “jòvens”. És important destacar la varietat de catagories, mostra de la voluntat dels organitzadors d’estimular un ample grup d’escriptors. És curiós , al mateix temps, constatar que en la franja dels 15 als 25 anys (catagories A i B) la quantitat del premi és la meitat que en la franja dels 26 a 35 anys i més (categories C i D), cosa que potser cal atribuir-la al fet que es considera que fins als 25 anys es tenen menys necessitats econòmiques –ja sabeu: l’aportació dels pares és important-, la qualitat de l’obra literària serà inferior, o algun altre detall que ara se m’escapa. Al mateix temps, aquest segon punt de les bases ens informa implícitament que, com a mínim, són jòvens els qui tenen fins a 35 anys, més enllà d’aquesta edat se suposa que el jurat valorarà les circumstancies personals dels concursants per decidir si s’ajusten o no al concepte mental que tenen de joventut. Fixeu-vos també que, a més dels premis principals, hi ha deu premis sorpresa en cada categoria, la qual cosa fa un total de 44 premis, més una quantitat indeterminada d’obsequis no especials a tots els participants. És possible que aquest sigui l’únic concurs de tot el país en què cap participant marxarà amb les mans buides?

La tercera base que us he triat fa referència a un aspecte que no cal negligir, no sigui cosa que després d’haver participat algú es quedi sense premi per un detall aparentment insignificant però bàsic. Tenint en compte que tothom qui participi en el concurs rebrà premi, cal que l’autor, o un representat seu, assisteixi a la festa de lliurament per tal de recollir-lo i si no és així es queda sense premi, malgrat que el seu relat hagi estat considerat el millor pels membres del jurat. Un jurat, per altra banda, de qui no se sap el nom ni el nombre de membres, i això no m’acaba d’agradar, encara que ja sé que em direu que tant és.

Bé, no m’allargaré gaire més, vosaltres mateixos podeu acabar de llegir les bases i decidir si us convé i si podeu o no participar en el concurs –en cas de dubte consulteu els organitzadors a través del ">seu correu electrònic-. Si voleu que us digui el que penso, jo crec que no us costaria res enviar algun original: teniu premi segur i, a més, l’oportunitat de visitar unes terres bellíssimes. Una ocasió com aquesta no la tindreu gaires vegades més, al menys no fins a la propera convocatòria. Jo mateix he estat temprat de participar amb aquest relat, no sé si gaire literari, que acabo d’escriure, llàstima que des del moment que vosaltres l’he llegit ja hagi quedat invalidat. Però... I si ens trobéssim a Móra el 3 de juny, ni que sigui per compartir “l’obsequi d’agraïment” i xerra una estona?

P. S. Als qui contempleu la pluja des de casa impacients per iniciar les vostres petites vacances, us proposo d’entrar a Matgala i participar en el concurs viatger que ens presenta aquesta setmana. Us ho he deixat difícil, però podeu posar en un compromís el jurat, segur. A mi, em va inspirar en la meva tria la narració "Urn de Djln", de Pedrolo, del seu llibre Trajecte final. Vaig pensar que Djln no se m’acceptaria, malgrat que fos el nom de tot un planeta –massa literari- i vaig buscar l’equivalent terraqüi.

M’agrada la insistència i la força de la pluja -trons i llamps!-, però m’emprenyaria que continués divendres. Tot té un límit, i divendres em toca anar a collir timó.

5 comentaris:

Montse ha dit...

veig aue sóc massa gran... quan jo volia fer allò de "interail" (recordes?) era massa jove i a casa meva no m'hi van deixar anar (havia h'haver anat amb la IBM, l'amiga que fa poemes per a nens i nenes que tinc linkada al meu blog). Quan em vaig fer més gran, que ja hi podria haver anat, els 22 ja es consideraven "massa gran". Ara crec que fins als 35 es considera jove... mare meva, jo als 33 ja era mare de tres fills (ara ja no em volen ni als concursos de redaccions, hehehe)

Xurri ha dit...

Ja que em nego a reconèixer publicament que tampoc entro en cap categoria premiable, i tot seguint la tradició per la qual no fem ni cas del que exposes com a tema central del post i ens fixem en un detall irrellevant, et diré que avui conduia cap al nord entre camions enormes que aixecaven núvols d'aigua i feien molta por, repetint-me "no hi fa res que plogui, no hi fa res", però nein, sí que hi fa. Merda de temps. Diuen ara que fins dilluns, tú diràs, quin plan!

miquel ha dit...

No, no, no: les dues entreu en la catagoria de joves de més de 35 anys, Una altra cosa és que les vostres vinculacions ebrenques, reals o mentals us permetin físicament o moralment participar.

Arare, que si tu no ets jove, ja m'explicaràs... Recordo l'interail, el vaig fer servir, a mi als 17 em van deixar anar per impossible, però no econòmicament.

Amb un volvo com el teu, xurri, tens la seguretat assegurada, una altra cosa és la putada dels nuvols omnipresents fora de temporada i la sensació que els camions et poden (aquesta aigua que t'envien quan els avances i el món es desdibuixa...) És que ningú no els ha dit -als núvols- que aquesta setmana volem via lliure? Com et deia, de què ens serveix triar uns governants que no ens poden assegurar el temps de lleure en condicions?

mar ha dit...

que coi... doncs no passo de llarg...
vaig a remenar pel calaix a veure que hi trobo... i envio alguna coseta, doncs la vinculació amb les terres de l'Ebre la tinc més que sobrada... apa, que em sembla que m'estic viciant massa amb això del "joc" (vull dir dels concursos)
;)

en fi... millor t'escric un mail i t'ho explico

miquel ha dit...

Un vici ben bonic ... i productiu en el teu cas (i en el meu per la part que em toca;-)
Jo crec que sí que hi has de participar, només faltaria.
Comparteixo la teva alegria. És que no pares...