13.12.10

a la recerca de la biblioteca digital

Finalment havia de sucumbir a la temptació, i encara que sé que la tecnologia no s’atura, vaig decidir que ja era el moment de comprar el meu e-reader, altrament dit lector de llibres electrònics. La passejada en línia gairebé recta em va dur a les portes que Sony té gairebé al final de la Rambla de Catalunya, un espai magnífic, ampli, amb el material ben distribuït; aquí i allà, els dos models estrella dels seus lectors d’aquest any; parlo amb una venedora que m’explica característiques que ja sé i finalment em diu que el model que m’agrada no el tenen, però que el pot demanar per internet. I jo, noia, jo també sé comprar per internet. En fi, que baixo fins a la plaça de Catalunya i compro l’aparell.

I ara, què? Perquè cal incorporar-hi llibres, que a penes en ve una mostra per indicar simplement que funciona la pantalla. En l'aspecte de la venda, no veig que s’hagi fet gaire publicitat. Més ben dit, jo he vist molts lectors anunciats en periòdics diversos, però la propaganda de llibres és quasi inexistent, i sóc generós amb el quasi. Molt bé, es tracta, suposo, d’entrar en webs de llibreries i editorials. I, és clar, veure quins llibres ofereix la xarxa que siguin gratuïts, és a dir, alguns clàssics descatalogats.

Sorpresa, sorpresa: amb una mica de paciència i explorant viaranys secundaris, resulta que es poden trobar obres que just acaben d’arribar a les llibreries, com la darrera novel·la d’Umberto Eco, o et pots baixar el darrer premi Planeta, el de Mendoza, o la darrera publicació de Mankell. He dit sorpresa perquè totes les baixades són gratuïtes, cosa que, com sabem, contravé les lleis vigents i, com s’encarreguen de recordar les primeres pàgines dels llibres, queda rigorosament prohibida la reproducció, etc. Per cert, potser perquè no he sabut buscar prou bé, és pràcticament impossible trobar originals o traduccions en català, i se’n poden fer diverses interpretacions del cas, evidentment.

Què cal fer davant de la possibilitat de poder llegir un llibre comprat legalment o baixat a través d’una descàrrega gratuïta? Una altra vegada un dilema que en la música fa anys que funciona i ha fet córrer moltes veus i molta tinta i ha dut a algunes solucions acceptables i que en el cas dels llibres encara és nou i planteja discussions que ja s’han començat a produir però que segurament agafaran volada pública si arriba el moment en què els llibres es trobin en la mateixa situació que es van trobar els CD. De moment editors, distribuïdors i llibreries van dient alguna cosa, però no sembla que tinguin gaires iniciatives realment noves.

Tornat al meu reader, crec que ja tinc incorporat material suficient –entre altres el magnífic poemari sense ànim de lucre que ens ha deixat l’amic Josep Lluís, en què ha tingut la gentilesa, que li agraeixo, de dedicar-me un poema- per a la resta de l’any i una mica més, sempre compaginant amb el paper, tot i que he de dir que la lectura en pantalla, en contra del que alguns diuen, em resulta força agradable i pràctica. Solucionarà a la llarga la meva biblioteca virtual els problemes de falta d’espai de la biblioteca real? Sincerament, ho dubto

6 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

¿vols dir que no els deixen baixar ara per enganxar a la gent, i quan n'hi hagi molts tocarà pagar?

Jesús M. Tibau ha dit...

jo encara esperaré una mica, sóc bastant lent a l'hora d'adaptar-me a les noves tecnologies. M'agrada la fruita madura

Príncep de les milotxes ha dit...

Molt amable Pere pel teu comentari... Però la que es prepara i pot canviar la forma del món editorial la podeu veure a la web www.24symbols.com, encara en gestació... L'Spotify dels llibres, en diuen.
El temps dirà.

Ferran ha dit...

Ho trovo molt cómode i pràctic, amb molt de futur i no massa llunyà. Felicitats per la compra, encara que te has avançat els reis!

C. ha dit...

1. Quin és el lloc aquest on pots baixar-te els llibres??
2. Jo també veig el reader de la Sony amb molt bons ulls (és a la Llar del llibre, per exemple)
3. A www.scribd.com també en podeu trobar (això sí: la majoria en anglès)

miquel ha dit...

Tot pot ser, Francesc. Ara, mentre la cosa duri...
Però crec que la indústria del libre en un moment o altre haurà de replantejar-se el negoci.

T'entenc, Jesús. Jo normalment penso com tu, i en aquest cas la meva fruita ja havia madurat.

És de justícia, príncep.
He fet una mirada a l'enllaç. La idea és interessant; ja veurem la seva concreció, que dependrà en bona part, és clar, de les possibilitats que vegin les editorials.

M'he avançat als reis, Ferran, però no fa gaire va ser el meu aniversari :-)
Encara que té alguns inconvenients, el sistema és realment còmode i pràctic, sí.

1 C., aquí et deixo un enllaç que pots anar explorant: http://120linux.com/descargar-libros/

2 El meu és de la FNAC, encara que en algun altre lloc es troba una mica millor de preu.

3. Ai, jo sóc completament analfabet en anglès.