16.2.11

Liu Zhongyuan: un poema, i una mica més

El dibuix d'ahir és sobre un poema de Liu Zhongyuan. L'origen de tot és la darrera novel·la policíaca que he llegit, de la qual encara no puc dir el títol ni el nom de l'autor (xinès, però resident als Estats Units) perquè està en joc a dimarts de sang. No cal insistir que això dels gèneres no té cap importància i un llegeix, o ho intenta, el que li va bé en cada moment. En el cas d'aquesta novel·la, tinc la impressió que la intriga és el menys important i el que manté l'atenció i incita a la reflexió és la descripció de la Xina que es mou entre el comunisme i el capitalisme i les tensions que aquesta transició provoca. Sobretot, però, la novel·la se centra en la corrupció que afecta una part important de la societat xinesa.

El protagonista és un inspector de la policia de Shanghai que és també poeta (molt interessant la narració de l'estada als Estats Units en viatge oficial de la delegació d'escriptors que encapçala; però no em vull desviar del tema). De tant en tant el policia-poeta, recorda o recita composicions d'escriptors xinesos antics o moderns, de manera que el llibre es converteix en una petita antologia, imagino que eclèctica, de la poesia d'aquell país. A continuació us deixo la poesia de Liu Zhongyuan al·ludida:

No se ve un solo pájaro en cientos de montañas
ni se observa una huella en miles de sendas,
sólo una barca solitaria,
el sombrero de juncos con que se toca un anciano que pesca solo.
La nieve ha caído en el río frío.

 Liu Zhongyuan (773-819), dinastia Tang (del segle VII al X)Em costa a vegades entrar en aquesta poesia aparentment tan senzilla i al mateix temps tan efectiva. Per altra banda, no sé si és fàcil de traduir, de recollir no només l'esperit sinó la textualitat, la sintaxi. Evidentment, no tinc cap noció de xinès, de manera que qualsevol possible consulta de l'original no tindria cap sentit. Però en el cas de la poesia de més amunt, traduïda del xinès a l'anglès i després al castellà, no m'acabava de convèncer el quart vers, així que vaig buscar una altra versió. Es tracta del mateix poema, però observeu els canvis, més dels que a primera vista ens poden semblar:


Un centenar de colinas
y ningún pájaro;
un millar de sendas
sin una huella;
una barca solitaria;
una cobertura de bambú;
En el frío rio nevado
un viejecito pescando.


Encara vaig investigar més, fins arribar a trobar, em sembla, el poema desestructurat (o no), que podria permetre l'intent d'una altra construcció:I encara una representació recitada del poema.:Prou per avui. Hi ha novel·les que es fan llargues, però no necessàriament, és clar, poc interessants. Suposo que depèn del lector i del seu moment.

2 comentaris:

iruna ha dit...

vinc pensant "no entraré, no entraré, estaré uns dies sense tornar-hi", i només arribar me trobo amb este regal preciós que mos fas, me catxis.

quin tresoret...

no coneixes algun alumne de la xina que pogués fer-mos una traducció al català, tal com ell l'entendria?

a partir d'estes poques "paraules" (com ne diuen?), segurament mos explicaria un bon grapat de xinès.

miquel ha dit...

Ja saps que els teus propòsits en aquest aspecte mai no s'acaben de realitzar, Iruna. Ai!

És bonic, sí

Sí, tinc un alumne xinès que parla força bé català però em sembla que arribar a resultats a partir d'aquest material li seria difícil. De tota manera, ja miraré si té alguna idea sobre poesia xinesa antiga.

Uf, vaig peix del sistema xinès d'esciptura. El seus caràcters els podem anomenar pictogràmes, idogrames, fonogrames. Ja m'agradaria saber una mica el funcionament de tot plegat.