8.1.15

les coartades


A les nits, passades les deu, o encara abans, pels carrers del poble camina poca gent, no perquè ara sigui hivern i fa fred, que també, sinó perquè els costums han canviat i tothom té coses a fer a casa seua o en altres interiors. Pels carrers corren africans, del nord o del mig, potser del sud, sols o acompanyats. Alguns s'aturen en una cantonada i fan tertúlia en llengües exòtiques, alguns riuen. Hi ha joves i grans, vestits com aquí o com allà. Els seus fills petits o adolescents no es veuen en aquestes hores, ja fan com els d'aquí: el mòbil, l'ordinador...

No sé si avui, que ja sóc a casa i no els veig, també s'han trobat al carrer, s'han saludat i han parlat de tot una mica. Potser han parlat de Charlie? Tenen por? Una por diferent a la d'aquí, més assumida, però igualment trasbalsadora? La mateixa desconfiança?

Tots tan iguals i tots tan diferents. I les coartades culturals i religioses... Déu meu, les coartades religioses! Que terribles! Les altres també, esclar, però són més subtils i, a la fi, estem a casa nostra. I tantes altres coses.

3 comentaris:

Olga Xirinacs ha dit...

Penso, com diu Stuart Mill, que la intel·ligència del mal, ja en una primera hora, va tenir més força que la intel·ligència del bé; els resultats són a la vista.
Bon any malgrat tot.

Clidice ha dit...

Les coartades, religioses, nacionals, econòmiques ... només són això: l'aixopluc de l'assassí. Però passen els segles i no canvien. Com diu l'Olga, bon any, malgrat tot.

miquel ha dit...

És una intel·ligència més primitiva, Olga, esclar, i per això, més fàcil de propagar.
Gràcies, igualment.

Total, Clidice, la història de la humanitat té quatre dies. Al 8015 m'imagino que ja es notaran alguns canvis.
Bon any, malgrat tot.