11.5.15

Olga Xirinacs, sóc al teu convit


Avui fan anys Olga Xirinacs i Andrés Iniesta., i segur que molts altres. M'ho passo bé amb la poesia visual d'Iniesta, fenomen conegut arreu del món, però a diferència dels periodistes esportius que sempre tenen paraules de més, només se m'acut desitjar-li un per molts anys al camp. En canvi, la meua felicitació d'aniversari per a l'Olga, amiga virtual en el seu blog i amiga present en les seues pàgines, és plena de matisos, de complicitats, m'atreviria a dir que de creixement personal si no fos perquè a la meua edat ja és difícil créixer, al menys al ritme d'altres temps.

Si fos poeta, avui li dedicaria uns versos, però, descartada l'opció per impossible, he buscat quins versos seus podrien expressar aquest desig de llarga vida, de creativitat i de petites felicitats -o no tan quotidiana si li concedeixen el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que la Júlia proposa i que a mi em semblaria exemplar. No he pogut decidir-me per cap poema, així que finalment he optat per recordar, i assumir com a propi en tant que lector, un resum de tota la seua poesia, fins i tot -sóc agosarat- de la que encara sentirà i construirà. Llarga vida, Olga! Entro en el teu convit i m'hi passo les hores.


ENTREU, AMICS, que la porta s'obre per a vosaltres.

Entrar a una Poesia completa és trobar una vida sencera. Es visita, s'acaba el llibre, es tanca i es fa adéu. El llibre guardarà des d'ara la vostra mirada i sabreu en quines cambres, sales o recintes us podreu refugiar quan ho necessiteu. La Poesia completa és també un edifici, una casa, un lloc d'acollida, de conversa, de complicitats, de consol, de reivindicacions, d'afinitats, desacords i confidències. La Poesia completa no és un testament: és un testimoni del viure, del temps vital del poeta i de la seva societat.

La poesia és l'aproximació més directa a una persona. Radiografia, autobiografia, observació de l'entorn. Per a qui sap llegir, la poesia revela. Per a un altre poeta, la poesia descobreix. L'autor, per aquestes raons, es torna vulnerable.

Olga Xirinacs: “Rebedor” (fragment) a Óssa Major. Poesia completa (1977-2009). Editorial Ómicron, 2009.


2 comentaris:

fanal blau ha dit...

La poesia de l'Olga és de llarga companyia!
A veure si l'any vinent celebrem el Premi d'honor de les lletres catalanes.

miquel ha dit...

Ben cert, Fanal.
Comparteixo el teu desig.