12.1.13

lectors, llibres, llibreries (1)

El tancament de la Catalònia -encara es pot veure el moviment interior a través de la persiana transparent-, les lectures sobre el fet a llocs diversos, el meu propi post (apunt) i els comentaris que se'n derivaren, m'han fet donar voltes -poques- a l'assumpte dels llibres, les llibreries i els lectors. Els escriptors i les editorials, de moment, no tenen cap importància en les meues cabòries hivernals.


Si tingués una agència d'aquelles que es dediquen a fer enquestes, estic segur que donaria unes dates irrebatibles i quedaria tot aclarit, però com que no és el cas, he de partir i limitar-me a mi i al meu entorn més proper.

Començo per mi mateix, pel lector.

1. Continuo freqüentant les llibreries amb la mateixa assiduïtat de sempre, potser una mica més perquè tinc més temps, i les llibreries, fins i tot les de les grans cadenes, continuen sent un lloc intemporal, on el paper -no en sóc expert- té la textura de sempre.

2. Compro llibres a intervals temporals irregulars i difícilment previsibles a partir d'estímuls diversos que ara no és el cas d'examinar. Avui, per exemple, he comprat el Calendari dels pagesos (me l'ha anat a buscar aquella noia de Batea de qui he parlat alguna vegada), i ja sé que no és un llibre, però també fa caixa. Com que tinc més diners que quan era adolescent o jove, en gasto més que abans a les llibreries; tot i així, llegeixo menys. Sigui com sigui, com que no porto cap comptabilitat sobre el tema, sóc incapaç de quantificar compres i lectures. Tothom estarà d'acord que la qualitat és un tema que s'escapa a qualsevol possible quantificació.

3. Fa uns anys que compro llibres per internet. Pocs, només llibres sovint prou vells. El darrer llibre que vaig comprar en aquesta modalitat va ser a la llibreria dels Àngels, de Santa Coloma de Queralt. No sé si tenen un lloc físic convencional o només és un magatzem.

4. Llegeixo també e-books, des de fa un temps. El sistema és d'una comoditat inqüestionable, sobretot quan passo uns dies fora de la casa de Barcelona. No compro aquest llibres digitals en cap llibreria física de les que visito habitualment i... , no això encara no ve al cas.

Sobre els lectors del meu entorn més pròxim, el familiar, no en puc dir gaire cosa, excepte que compren més llibres que fa deu anys, per concretar vagament un moment; si els llegeixen o no és una altra cosa. Algú podria pensar que amb els anys el meu entorn familiar ha augmentat. Si i no, hi ha hagut també desercions per defunció de lectors -i especialment lectores- esporàdics i regulars.

Sobre els lectors-alumnes, no sabria què dir. Potser sí que els darrers, en termes generals, llegien menys que els anteriors, i estadísticament no té cap importància que alguns lectors de les darreres generacions siguin molt bons lectors.

Repasso el que he escrit i entenc que no se'n pot extreure cap conclusió. Paciència, potser més endavant, o no. Mentrestant, si algú vol respondre l'enquesta que he deixat a la dreta que, evidentment, tampoc no conduirà a cap resultat definitiu...

(Continuarà)

2 comentaris:

Assum ha dit...

No he contestat les dues primeres preguntes perquè jo llegeixo igual ara que fa 10 anys, no em queda clar que això quedi reflectit a l´enquesta

miquel ha dit...

Una enquesta imperfecta, Assum que només és un joc entre nosaltres sense gaire representativitat; però veuré si puc incloure la teua opció, que deu ser la d'alguns altres.