4.6.15

confessió necessàriament incompleta


Al final, la valoració -no econòmica, s'entén- de l'obra d'un escriptor és una qüestió personal que es poc concretar d'una manera argumentativa o des de la més estricta vaguetat: m'agrada! Esclar que opinar sobre l'obra d'alguns autors és agosarat i pot ser convenient aclarir les limitacions d'un concís m'agrada -o no m'agrada-, m'entusiasma, va bé per adormir-se, etc. Jo mateix no podria dir, per exemple, si l'obra de Pedrolo en el seu conjunt, i fetes les mitjanes pertinents de les seus lectures en el record, m'agrada o no m'agrada. Què he llegit de Pedrolo? Una quantitat irrisòria de tot el que va escriure, més ben dit, de tota la seua obra publicada. Ja ho vaig dir fa uns dies quan parlava de la seua poesia, que crec que no només ha estat poc llegida, sinó que fins i tot s'ignora que n'escrivís o que hagués estat publicada. En aquest cas, el de la poesia, cal afegir a més que la major part va ser editada amb posterioritat a la seua mort. I, si no m'equivoco, la poesia visual (el concepte de poesia visual és... no sabria dir-ho) encara és més desconeguda que la poesia textual. Es pot trobar, en alguna llibreria el recull Us convida a l'acte, publicat l'any 2000 i encara amb existències editorials? Ho dubto.

Els poemes visuals de Us convida a l'acte van ser trobats entre els papers de Pedrolo i Xavier García en va fer una tria publicada per Pagès editors. L'escriptor, i en aquest cas dibuixant, treballava sobre Din-A4 o en cartolines d'invitacions que rebia i reconvertia: dibuixos amb retolador, textos, paraules o lletres i collages. Encara que hi ha altres motius, l'erotisme, l'erotisme femení, és el tema recorrent. Com que ja m'he perdut i em serà impossible recuperar el tema que havia començat a desenvolupar al principi, deixo unes mostres del llibre i ja continuaré un altre dia. M'agrada Pedrolo? Si en conec quatre coses, ho repeteixo!



 
 

4 comentaris:

Júlia ha dit...

Sobre aquest autor i molts d'altres hauríem de ser modestos, dir les obres concretes que ens agraden o no o que ens han agradat o no, car el moment lector també té un pes immens en les valoracions, sempre subjectives d'una cosa tan subtil com la literatura.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Tinc a l'abast dos reculls de contes d'ell 'Cinc cordes' i 'Trajecte final', ara, poesia d'ell, n'he llegit molt poca cosa - ho confesso -. A banda i molt tard, ja de gran, vaig llegir el Mecanoscrit. Aquest és el meu minso bagatge de lectura de l'obra tan extensa de Pedrolo.

salut

Carme Rosanas ha dit...

No conec aquest llibre de poesia visual de Pedrolo i em reca. I "Cinc cordes" tampoc l,he llegit.
Trajecte final sí. Em va agradar molt.

Jo tinc tendència a repetir quan un autor m'agrada i he repetit Pedrolo moltes vegades. Moooooltes, potser entre 40 o 50 llibres. És el meu record d'un mateix autor, clar! M'agrada. Em va agradar molt quan el llegia. No pas tots els llibres en igual mesura, ben entès. N'hi ha dos concretament que no em van agradar gens. Dues novel·les que contràriament a tota la resta em van avorrir. Devia tenir un mal dia (jo, no pas Pedrolo).

Vaig llegir un recull de poesia en dos volums (dels seus anys joves) que no duia pas inclosos aquests poemes visuals ni tampoc els que parlaves l'altre dia, que deuen ser de molt més endavant. Els hauré de buscar, me n'has fet venir ganes.

A vegades també faig el contrari. No repetir autor quan un llibre no m'agrada i penso que potser hauria de donar més oportunitats a alguns autors.

miquel ha dit...

M'agrada això que dius del moment de la lectura, Júlia. Ho comparteixo plenament.

Jo vaig més o menys com tu, Francesc, com ja vaig deixar dit en un altre post. Postser sí que de la seua poesia en podria dir força coses, però, per exemple, del seu teatre pràcticament res.

Carme, ets la lectora més prolífica de Pedrolo que conec. Quant a la seua poesia, en vida només es van publicar quatre, d'un total de quinze, recollits posteriorment en l'obra completa que citava fa dies. Crec que els aproximadament tres-cents poemes visuals que se li coneixen no han estat mai publicats en un únic volum (de fet , no se si han estat publicats tots).
A mi també em passa això de les repeticions. A vegades no llegeixo més llibres d'un escriptor perquè una primera lectura no m'ha agradat. Altres vegades llegeixo alguns llibres d'un autor que m'ha agradat esperant trobar el mateix plaer que en una obra concreta... i res, o sí.