2.2.16

el meu cel


Des de la terrassa miro el cel del sud-oest. Fa una nit clara i es veuen moltes estrelles al cel barceloní, cosa que em fa imaginar que en altres llocs el ball de llums deu ser espectacular. Orió, en tota la seua plenitud, domina el meu firmament casolà, gairebé diria que sóc capaç de detectar a simple vista la seua nebulosa central com la devien veure els antics abans de les grans contaminacions lumíniques; a la seua esquerra i una mica més avall, Sírius, majestuosa, la més brillant de totes les estrelles, persegueix la constel·lació i mai no aconsegueix atrapar-la. La seua constància inútil m'aclapara.

El termòmetre de la terrassa marca 14,7 graus, torno a mira el cel. Sens dubte és tracta d'un miratge: Orió és la constel·lació d'hivern per excel·lència.

5 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

és sorprenent que es vegin tantes estrelles desde BCN amb la contaminació luminica. Des de casa s'en veuen poques.

Ah! el paisatge que et deia podria ser Lleida, potser no són ametllers. AQUI HO TENS:

http://blocfpr.blogspot.com.es/2016/01/origen-desconegut.html

Carles ha dit...

També a les pel·lícules és la constel·lació per excel·lència. Fins i tot hi havia una productora que es deia Orion. Oh, ara que hi penso, també hi havia un matamosques que es deia així. Què deuria pensar el fabricant quan va batejar el producte amb aquest nom?

miquel ha dit...

Ei, Francesc, que consti que la foto no és meua :-) No sé si es podria fer des de l'Eixample, ho dubto; tot i que al passeig de Gràcia uns optimistes van construir un observatori astronòmic.
He mirat la foto, molt maca. Vols dir que no són pomeres?

Carles, suposo que el fabricant devia ser un erudit clàssic que va pensar en el repte que va fer Orió, que va dir que es veia capaç de matar tots els animals de la Terra. Pel que sembla, tant el personatge mitològic com el fabricant exageraven.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Deuen ser pomeres, com és a Lleida, tens raó, però es molt guapa la foto, i això que es treta de la tele que sempre perd qualitat.

miquel ha dit...

Sí que et va quedar molt bé, Francesc. Amb les màquines digitals solen sortir millor que abans amb els rodets.