25.4.14

el govern central oficialitza i promou l'ús de l'estelada al territori peninsular


M'estranya que ningú s'hagi fixat en la notícia, però potser no és tant rar si em recordo que els fumadors som una espècie a extingir i els que quedem pertanyem sobretot als estrats més marginals de la societat. Comencem pel principi, però.

Ara fa poc més de dos mesos (15-2-2014), el BOE fixava el preu de venda al públic per a algunes modalitats de tabac. Encapçalant la llista hi havia Estelada (3,95 PVP). Aquests paquets de cigarrets han arribat posteriorment als estancs, potser aquest mateix mes. Jo els vaig veure fa tres o quatre dies i consultat un estanquer qualsevol (concretament del carrer de Santa Anna), em va assegurar que se n'havien venut força, especialment el dia de Sant Jordi; no podia assegurar si entre fumadors o entre col·leccionistes.

La informació que apareix al paquet és mínima: l'habitual sobre els perills del vici i el rectangle amb el mg dels tres elements nocius que estableix la llei. Ni especifica si és ros o negre, ni si el fabrica tal o tal altra companyia... Res que pugui donar cap pista sobre la novetat tabaquera.

En definitiva, que sobtadament ha aparegut, imagino que a tots els estancs d'Espanya -16.049, si he de fer cas a la Vikipedia- una estelada distribuïda pel propi estat espanyol a través d'un monopoli que encara controla. I a cada paquet, el conegut adhesiu blau que confirma que la marca paga els impostos corresponents.

Algú pot trobar anecdòtica tota aquesta història, fins i tot els més mal pensats, entre altres hipòtesis, poden deduir que es tracta d'una maniobra per intoxicar els sobiranistes que fins ara no fumaven però no se sabran resistir a l'estelada. Tot és possible, no ho sé, però dues coses em queden clares, que l'estat ha oficialitzat l'ús de l'estelada arreu d'Espanya i, a més, empara i fomenta la seua distribució.

Quan l'altre dia Rajoy al·ludia a la imaginació, pensava en operacions semblants a aquesta? Quant tardarà algun desinformat desconeixedor de la finalitat secreta de l'aparició d'aquestes estelades a demanar que desapareguin dels estancs? Ho farà el propi estat? I tantes altres preguntes que es podrien formular. Aniré seguint l'evolució del tema.



7 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

que bo, no ho ha recollit cap mitjà, o jo no me n'he assabentat. Ara s'ha d'anar per la resta, Cava, vins, espetecs...i condons, tot marca estelada. Amb la col·laboració de l'imaginatiu Govern Espanyol d'Espanya.

Josep ha dit...

Miquel, jo no fumo, però se que existeixen. L'únic que fora de Catalunya no ho sap és en Rajoy. Deu ser perquè ell no fuma, però fumava, com el Aznar, crec...

Salutacions.

Carme Rosanas ha dit...

Ostres, ostres, ostres... Quines coses...jo no en tenia ni idea... Seguirem el tema

Assum ha dit...

Un amic comú ahir em va enviar fotografies semblants, no vaig entendre res.
Llegint el teu post, començo a veure de què va la cosa, sense entendre-la gaire tampoc.
Perquè el tabac?
No es pot comercialitzar en d´ altres productes?

miquel ha dit...

Jo no he vist enlloc que en parlessin, Francsc.
No sé si el govern d'Espanya col·laboraria amb els espetecs i la resta, s'hauria de provar.

No sé, no sé Josep... Potser és una hàbil jugada per amb missatge subliminal: igual que el tabac, l'estelada mata.

Carme, és que això del tabac, com saps, queda només per a marginals. Veurem com va.

No sabria què dir-te, Assum; el que crida més l'atenció és que l'estelada es vengui en establiments que d'alguna manera depenen del monopoli estatal

Unknown ha dit...

Hola a tots, tinc una botiga sobiranista i des de fa uns mesos tinc que preguntar a tothom que m'ofereix marxandatge que m'indiqui quin productor es. Fins ara el material que es venia amb ressenyes sobiranistes eren productors sobiranistes que a més a més dels seus articles treien una línia sobiranista per ajudar a normalitzar-la. Ara com l'exemple d'aquest tabac es te que mirar amb lupa qui ho fa i amb quina finalitat, perquè plantar una estelada a qualsevol cosa i vendre-la està de moda i el Govern Absolutista del Rajoy no podia ser menys.
Es molt simple, es pensen que els sobiranistes som idiotes i a treure'ns més impostos directes.
El que tenim que fer tots es boicotejar aquest tabac.
Per cert companys soc una d'aquestes minoritàries fumadores a extingir, però no hem considero de cap estrat marginal, crec que es poc afortunat el comentari.
Salut, Força //*// Sílvia

Anònim ha dit...

Gol a l’Estat: l’Estelada a tots els estancs d’Espanya ! directe!cat http://www.directe.cat/noticia/350932/gol-a-lestat-lestelada-a-tots-els-estancs-despanya