4.4.14

s'escalfa Sant Jordi?


Va plovent, encara que diuen que divendres s'aturarà la pluja i diuen que començarà un dels habituals estiuets de la primavera. A Divendres fan tertúlia amb autors de llibres sobre el procés -vull ser volgudament ambigu- català. Segur que mai no havien aparegut tants pensadors centrats en un únic tema -i els col·laterals-els darrers mesos en tota la història del país i que, a més, miressin de guanyar diners i influir els seus conciutadans amb la publicació de les seues idees.

Tinc una vaga curiositat, un interès passatger, per saber qui compra i qui llegeix aquests llibres i amb quina finalitat. Al mateix temps, penso quin deu ser el motiu pel qual a la resta del territori peninsular no hi hagi una resposta literària massiva a les obres que es publiquen aquí. En fi... Si fos pel títol, d'entre les publicades en català ensenyades avui, auguraria més recorregut a Cinc minuts abans de decidir, de Lluís Basset, director de “El País”a Catalunya”. El mateix escriptor, juntament amb Felipe Gónzalez i Miquel Roca (Dios los cría y ellos se juntan, que dirien en castellà), ha publicat ¿Aun podemos entendernos? Conversaciones sobre Cataluña, España i Europa en el mundo global, una obra que imagino d'una amplitud de mires considerable i amb un ampli consens, i només per 41 euros.

Més enllà del paper, els pensadors -en aquests dies de pluja que obliguen a una certa concentració en els espais tancats encara més- apareixen en el món digital: els comentaris als diaris, els blogs, twitter... La diferència d'estil i de conclusions entre els mitjans en paper i els digitals em sembla sovint important, abismal, desesperant, i qualsevol intent de síntesi, una quimera, encara que el resultat final general és precís, inequívoc, diguin el que diguin els socialistes: Sí o NO.

Fet i fet, tot això no té gaire importància. Estic segur que els lectors del país continuen sent molt menors que els oïdors i els pensadors espontanis, farcits d'arguments naturals que sobrepassen qualsevol intent d'argumentacions raonablement racionals del tema de moda.


P. S.: Curiositat escassa, però curiositat a la fi, per saber qui -quants- llegirà -ja no dic comprarà- el llibre #MÈTODEV, de Víctor Valdés (El llibre on Víctor Valdés explica com entrena la seua ment). Si arriba entre els 5 primers d'algun rànquing de sant Jordi... No, no em voldria picar els dits.

2 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Per si vols començar a comptar... Ja t'aviso que jo no compraré ni llegiré cap d'aquests títols que dius...

:DDD

miquel ha dit...

Carme, en queda constància. Esperarem, per curiositat, com diuen que van les vendes (i la resta :-)