M'agrada llegir les
novel·les de Lorenzo Silva protagonitzades per Bevilacqua i
Chamorro. També he llegit algunes entrevistes on, a més de
respondre preguntes sobre els seus llibres i la literatura en
general, Lorenzo Silva parla sobre política i societat. Les seues
paraules -compartides o no les conclusions- sempre m'han semblat
ponderades, intel·ligents, clares. En l'entrevista de la Núria
Escur publicada al diari del dissabte, apareixen inevitablement
preguntes sobre Catalunya i Espanya. L'escriptor, no només des d'un
criteri teòric, exterior, sinó des del coneixement directe de
Catalunya, formula unes quantes conclusions que segur que
coincideixen amb les d'alguns catalans, molts o pocs. Copio només un
fragment de la conversa (la resta es pot trobar aquí):
Què es pot fer des d'aquí? No fan els
catalans un diagnòstic correcte de la situació?
Molts no. Molt català pensa "estem aconseguint trencar els amarratges amb Espanya..." Però jo crec que, simultàniament, aquesta societat s'està trencant. Aquí hi ha qui ignora que existeix gent que ni és d'Esquerra ni té tatuada una estelada. Que el 55% de catalans continuen tenint com a primera llengua el castellà.
Molts no. Molt català pensa "estem aconseguint trencar els amarratges amb Espanya..." Però jo crec que, simultàniament, aquesta societat s'està trencant. Aquí hi ha qui ignora que existeix gent que ni és d'Esquerra ni té tatuada una estelada. Que el 55% de catalans continuen tenint com a primera llengua el castellà.
Potser té raó Lorenzo Silva i la societat catalana s'està trencant, cosa que no sé exactament que vol dir, perquè jo, que no vaig votar ERC a les darreres eleccions i aspiro a veure en un futur, que no sóc capaç de concretar, més banderes només amb les quatre barres que amb l'estel inclòs, no tinc la sensació d'aquest trencament ni m'ha passat pel cap que els partits polítics, que ens representen i ens administren tan precàriament, es puguin convertir a la llarga en cap altra cosa que no sigui un reflex imperfecte de la varietat dels habitants del país. I malament si simplifiquem durant massa temps un país a partir dels partits polítics o les banderes.
Em temo que el problema principal que veu Lorenzo Silva -ell mateix ho esmenta- és el de la llengua. Deixant de banda que desconec quants catalans tenen com a primera llengua l'urdú, l'àrab, etc., la identificació de llengua i pàtria, que va exposar magistralment Aribau des de la perspectiva romàntica, continua sent el primer element, el fonamental, a l'hora de prendre posicions davant el conflicte entre Espanya i Catalunya dels qui tenen com a primera llengua el castellà, potser també d'alguns dels altres. Per molt que sovint s'utilitzi la llengua com a metàfora, és l'ús d'una o altra llengua, el seu predomini, el seu tractament oficial, el que es veu com un problema. Si Catalunya no tingués una llengua pròpia consolidada i amb prestigi, el “problema català” seria un altre, els arguments de “fractura” ben diferents. Que curiós que una de les riquesses immaterials dels catalans -i de la humanitat- sigui una font d'enfrontament o, en el millor dels casos, de desconfiança.
6 comentaris:
Trencada? Em fa molta gràcia (o desgràcia) aquest argument. Trencada vol dir que hi ha una quantitat important de persones que no estan d'acord amb la independència i l'estelada?
I la quantitat de persones que fa tant de temps que no estem d'acord amb la bandera de l'estanc i la dependència?
Això no és trencar res?
Aquests simplement ens hem aguantat pacíficament i no hem trencat res... resistents i pacífics.
Ara, tot es trenca... la diferència de consideració que és té pels uns i pels altres és flagrant. Injusta i tramposa.
La Carme ha dit tot el que m'hauria agradat dir a mí, per això no repetiré.
Amén, Carme!
Abraçada des de L'Estartit, per tots dos. (Avui plou, però el mar està espectacular!)
Suposo, Carme, que trencada no es deu referir a un desacord, que és una manifestació quotidiana de les nostres maneres de pensar, sinó que trencada deu voler dir que ja ni tan sols es manifesta el desacord amb les idees dels altres.
No vaig més enllà en la meua consideració perquè procuro parlar únicament del que veig, del que detecto. Suposo que alguns periodistes i polítics tenen més contactes i una visió més completa.
Demà ja podràs continuar navegant, suposo, Montse. Que la mar et sigui més relaxant que els esdeveniments terrestres.
Ni tan sols es manifesta el desacord amb les idees dels altres?
No entenc massa bé que vols dir... Aquí tothom manifesta moltes coses, eh?
Doncs exactament el que dius, Carme, com poden dir que hi ha fractura alguns, des de fora, si tothom diu el que vol dir? I si no es fa, ignoro els motius. Interpreto que els qui parlen de trencament es refereixen a un silenci que jo no veig, encara que si que detecto reticències a parlar del tema de la independència amb segons qui.
En definitiva, que els que parlen de Catalunya dividida (déu, si tots tenim tantes visions diferents del món i això no fa que no puguem parlar-ne, al contrari) haurien de posar exemples i ampliar afirmacions categòriques.
No sé si m'explico prou.
Sí que t'expliques, Miquel. I entenc molt bé el que vols dir.
Només que jo ho entenc al revés, els que parlen de Catalunya dividida, volen dir que no es conformaran amb la que ells no volen, que donaran guerra, per entendre'ns. I per això hi haurà fractura.
Publica un comentari a l'entrada