11.9.14

vibracions


Això rodola, no sabem si pel pedregal o per la pista.

Anònim


Serà Els Segadors. De cançó popular a himne nacional de Catalunya, de Josep Massot i Muntaner, publicat per l'Abadia de Montserrat el llibre de la setmana i de la Setmana? Podria ser si funcionés la publicitat adequada, tenint en compte el creixent interès dels catalans -cada dia més erudits- pel passat històric que ens ha de conduir a un futur esplendorós,

Avui, aproximadament a les 17,14, milers de veus, potser milions, tornaran a entonar l'himne i aixecaran el braç, la mà estesa i quatre dits alçats mirant el cel, encara no se sap si cobert o sense núvols. Avui, serà la darrera manifestació multitudinària abans de saber mínimament el futur immediat: pedregal o pista (hi ha dubtes?). Sé que la concentració, la V, serà festiva, optimista, cridanera, però en el fons planarà la incertesa que s'hauria de resoldre abans d'acabar l'any. Un altre 11 de setembre amb la voluntat massiva dels catalans de ser reconeguts com a nació lliure -relativament lliure, esclar- difícilment seria acceptable; però, i si ens diuen que aquest és el destí dels catalans: manifestar-se amb noves propostes imaginatives cada Diada?

Avui, tocarà els Segadors. A mi la lletra no m'agrada gaire, és massa d'espera, de poble oprimit, d'anormalitat. Potser per això, i per les repressions durant anys, han tingut tant d'èxit himnes substitutius, com La santa espina o El cant de la Senyera, himne, aquest darrer, que ha passat del clos limitat de l'Orfeó Català a considerar-se popularment com una reivindicació de la bandera catalana i tot el que comporta. Tant s'hi val.

Continuarem l'any que ve amb Els Segadors? Si és així, pot ser per dos motius: per agraïment a la lletra que ens ha servit tants anys -els catalans som uns sentimentals- o perquè res no haurà canviat. En el segon cas, preveig una crispació, una angoixa, que avui encara no serà present. En el primer cas, em pregunto si ja s'estarà cuinant un himne alternatiu.

(En repassar el segon vídeo, m'adono com queden obsoletes les imatges d'actualitat després de pocs anys. Material per a historiadors. En canvi, la música no canvia)





2 comentaris:

Assum ha dit...

Massa polítics!! al segon vídeo
Molt maca la sardana, les variacions de la música dels Segadors
li donen força i emotivitat!
Bona diada!!!

miquel ha dit...

Esplèndida diada... i esgotadora :-)
i angoixant, la sardana, també.