3.10.05

benzina...

Llegeixo que Quim Monzó ha revisat algunes de les seves obres. Aquest procés d’actualització ha afectat Benzina, un llibre excel·lent que, tot i els canvis, s’ha quedat amb el mateix títol i no s’ha convertit en una vulgar gasolina. Suposo que en la ficció no importa triar entre un o l’altre nom, però a la vida real no es pot badar.

Jo mai no he tingut clares les possibles diferències entre benzina i gasolina. Sempre he considerat la benzina i la benzinera com dos noms estranys allunyats de la meva parla habitual i de la dels meus veïns del poble –lloc on els camioners tenen un pes important-. He anat tenint la sensació que aquelles persones que cercaven les essències de la llengua anaven omplint els dipòsits dels seus cotxes amb la benzina de les benzineres, mentre que els que ens quedàvem amb els mots de sempre optàvem per la gasolina, que anàvem a buscar a les gasolineres.
En algun moment he intentat treure’n l’aigua clara, però he de dir-vos que no he acabat d’aclarir-me, potser perquè les qüestions de química, a mi, que sóc més aviat de lletres, em costen una mica d’entendre. Ja em direu si vosaltres ho veieu més clar a partir de les definicions del DDLC, encara inacabat, i del DIEC.

Gasolina: f PETROL /QUÍM ORG 1 Líquid fàcilment inflamable, incolor, no tan dens com l'aigua, que hom obté del petroli per destil·lació directa, entre 60°C i 200°C, o bé per craqueig de les fraccions pesants.

Benzina: PETROL /QUÍM ORG 1 Conjunt de fraccions obtingudes en la destil·lació del petroli, que comprèn les diverses menes de gasolina, el petroli de cremar, la ligroïna, etc.2 esp col·loq Gasolina.

Gasolinera: f 1 Lloc dedicat a la venda al detall de gasolina i d'altres combustibles

Benzinera: f Gasolinera.

Ja ho heu llegit. Mentre algú no em digui el contrari, seguiré demanant gasolina a les gasolineres, no sigui que algun professional espavilat i llegit dels sortidors em posi ligroïna (fracció obtinguda de la destil·lació del petroli, formada sobretot per heptans i octans) si demano benzina i el motor no em sàpiga distingir entre els sets i els vuits del producte. Penseu que la visita al taller per solucionar el malentès em podria costar una pasta que preferiria gastar en
altres activitats més del meu gust.

2 comentaris:

mar ha dit...

jo no tinc aquest problema. Vaig a una "benzi-linera" on me l'he de posar jo... per tant, com no xerri jo sola....
(que ja ho faig de tant en tant...)

miquel ha dit...

El meu problema amb els autoserveis és que sempre tinc por d'equivocar-me a l'hora de triar el color de la manguera. Tinc preferència pel verd però sé que he de triar el negre