6.11.07

riuada de blocs (compte amb les inundacions!)

Em repeteixo i confirmo que intentar generalitzar sobre els blocs és possible en la mateixa mesura que ho podem fer sobre el món que ens envolta. Si fa uns anys es podia tenir la pretensió de dir sobre els blocs que un els coneixia pràcticament tots, ara això ja és impossible, i parlo només dels escrits en català.

Fins i tot comença a ser difícil arribar a conèixer els blocs que tracten un camp temàtic determinat; per exemple, els que d’una manera o una altra parlen d’ensenyament o educació. En aquest camp, sembla que la cosa s’ha complicat moltíssim a partir d’aquesta proposta d’ara fa dues setmanes:

XTECBlocs és el nou servei que ofereix el Departament d’Educació per facilitar l’edició de materials didàctics en línia en un entorn àgil i segur, alhora.
Tot el professorat amb identificador de la XTEC i l’alumnat amb identificador de l’edu365 en pot fer ús sense cap altra limitació que el respecte a la legalitat vigent i a la finalitat pedagògica a què els blocs han de servir. No s’hi val fer-hi blocs personals! Vigileu amb les dades que hi difoneu i vetlleu per tenir-ne els corresponents permisos!
De fet, ara el vostre principal repte ha de ser: “Què puc fer amb un bloc que millori el procés d’ensenyament i aprenentatge que condueixo?” Si necessiteu exemples d’usos didàctics del blocs, us recomanem que feu un tomb per
educastur blog.

Quants blocs nous han aparegut? No ho sé i mentiria si digués que m’interessa gaire saber-ho, però us dono una xifra. Des del moment en què he entrat aquest matí a la pàgina on hi havia l llistat de novetats, a les 10 aproximadament, fins a les 8 d’aquesta tarda s’han creat al voltant de 100 blocs. Una barbaritat. Si segueix aquest ritme l’XTEC corre el perill de bloquejar-se. Ja es veurà. He entrat en alguns i majoritàriament hi ha el mateix post: Benvingut/da a XTECBlocs. Aquest és el teu primer article. Edita’l o esborra’l i comença a fer ús del bloc!

Tindran continuitat aquests blocs? La majoria dels que subsisteixin, els llegirà algú més a part del col·lectiu de la pròpia escola? Malgrat que poden ser llegits des de qualsevol part del planeta, em temo que la seva difusió serà la mateixa que la d’una revista feta per aficionats d’un col·legi o per un grup d’amics. O potser no tant. El primer que n’enllaci algun que m’ho faci saber.

P. S. En el moment de penjar aquest post, llegeixo que hi ha 2270 blocs en aquest servei de l'XTEC.

Aprofito per recordar que a la tertúlia parlen d'educació. Si hi voleu participar...

5 comentaris:

Júlia ha dit...

És que al departament li ha agafat aquesta dèria, talment com si hagués descobert la sopa d'all. Jo, que vaig a alguns seminaris de part de l'escola, em trobo que a gairebé tots ens fan propaganda dels blocs. Resultat, gent a qui no interessa el tema el fa i després el deixa morir d'inanició, inevitablement. A veure si es ofegarem la xarxa...

Francesc Puigcarbó ha dit...

Ei Pere! m'agrada molt elcalendari aquest que has posat, d'on el vares treure?

miquel ha dit...

Exactament el que em sembla a mi, Júlia. Com que no costa res i pot ser tan interessant, la gent obre un bloc com qui es compra una llibreta; després ja es veurà si s'omplen les pàgines. Seguiré l'evolució d'alguns casos triats a l'atzar, a veure què.

Doncs no recordo ben bé d'on vaig treure el calendari, Francesc. Ja el tinc de fa temps en un altre lloc. Ja te'l passaré per correu perquè aquí no em deixa, pots configurar els colors i alguna altra coseta

Montse ha dit...

això és com tot: jo recordo haver-li parlat d'internet - fa un munt d'anys- a un company de feina que no volia ni sentir-ne parlar. És una eina per a ganduls, em deia...

I ara està tan enganxat a l'ordinador que no hi ha qui el mogui... ara que ja hi és tothom (ara no té gràcia!!!)

p-tonets, Sr Saragatona!

miquel ha dit...

és veritat, arare, tot és provar-ho i vèncer les reticències, però en el cas dels blocs de l'xtec, és de bogeria (i no diré paraules fortes contra el gremi).

petonets sra. Arare.