29.10.09

quin e-book t'emportaries a una illa deserta? (2a part)

Ha quedat entès que en les llibreries tant els lectors com els mateixos llibres electrònics són escassos o inexistents de manera que el possible usuari de l’aparell i els llibres, en aquest cas jo, haurà de buscar alternatives d'informació o de compra.

En el cas dels lectors, la primera opció que a un se li ocorre és la cerca a les grans superfícies, a les botigues d’electrònica, a internet.

Tot i freqüentar-les poc , asseguraria que els lectors són escassos o inexistents a les grans superfícies i a les botigues especialitzades en productes informàtics: a penes alguna mostra i el convenciment dels venedors que es tracta d’un producte que de moment tindrà poca sortida. Al Corte Inglés, per exemple, únicament es pot trobar en aquest moment el lector de la seva pròpia marca –Inves-, encara que esperen que per Nadal hi hagi algun altre model. Al FNAC es pot trobar un e-book fabricat a Finlàndia perquè el Sony que tenien es va exhaurir ràpidament i esperen reposar-lo abans de festes, no tenen clar si serà el nou model de pantalla tàctil que ja es ven a França, Gran Bretanya, Alemanya etc. per la mateixa Sony. Un cas curiós és, precisament, el de les “Sony Galleries”, la més luxosa de les quals a Barcelona és la de la Rambla de Catalunya, on no només no tenen cap e-book de la marca, sinó que dubten que en tinguin abans de final d’any; en les botigues d’aquesta marca de la Ronda de Sant Antoni, ofereixen dos models aliens, un del quals, el millor, és el Papyrus 6.1. A “Nivell 10” del carrer de Pelai, res de res. No cal que continuï perquè la impressió és que els comerciants tradicionals multiproducte o especialitzats no estan gaire interessats en el tema a curt termini i qualsevol venda important aniria més enllà de les seves perspectives.

L’oferta a través d’internet sembla que és més variada i interessants, sovint des de fora de les fronteres, però també en el propi territori; en aquest aspecte, com ja avançava en el post anterior, Edi.cat, formada per les editorials Angle, Cossetània i Bromera ha estat una de les pioneres, no només en la venda de llibres electrònics sinó també de lectors; curiosament, Edi.cat ven el Sony 700 –és aquest, kika? No me'n fio de les especificacions- que no pot llegir el format de llibres que editen, cosa que no hauria de ser cap inconvenient si els llibres s’editessin en diferents formats o si s’actualitzin els formats llegibles de la màquina, opció que assegura el Papyrus. Sigui com sigui, la impressió és que encara estem a les beceroles del tema, no només aquí- que més- sinó arreu. La majoria de les grans marques encara no han començat a produir, possiblement perquè veuen un mercat relativament escàs i per la possibilitat d’afegir alguna novetat que superi els productes de la competència, però ja es parla que Apple prepara alguna cosa, i Toshiba, i segurament moltes altres marques que de moment estan a veure-les venir.

Aquí teniu, més o menys, el que hi ha de moment. Ara, no dubto que en un futur massa llunyà veurem lectors molt més sofisticats: tots permetran els colors i, sobretot, afegiran més prestacions, no només la d’escoltar música que ja existeix, de flexibilitat, que també existeix –va per tu, xurri- sinó la possibilitat de fer fotografies, de mirar vídeos, de jugar al que sigui, de GPS... Per què, qui vol un aparell que només serveixi per llegir llibres?

(continuarà)

8 comentaris:

kika ha dit...

per una banda s'entèn que costin d'entrar al mercat, ja que si llegim poc, no té cap sentit que els ebooks es venguin massa. per altra banda, com qeu estem en una societat taaaan consumista, acabem comprant fins i tot (sobretot!:-) allò que no fem servir... segur que per nadal en tenim a carretades!

respecte a la teva pregunta, no es el 700 el que et deia jo. per cert en aquesta web el venen caríssim: a 500 euros!
el que jo volia es el 600, que segon tinc entès és la versió moderna del 700, i a la web només val 300 dòlars... estrany, no? coses de l'economia de mercat :-D

els dos s'assemblen molt. si vols veure el 600:
http://www.engadget.com/2009/08/04/sony-reader-pocket-and-touch-editions-lower-cost-of-entry-onlin/

Clidice ha dit...

seguiré esperant, ara com ara, per a mi em surt més a compte comprar-me un mini portàtil que no pas un e-book. Malgrat la brillantor de la pantalla.

Unknown ha dit...

Blocomentari del Sani
El futur proper dels ebooks: màquines multifuncions

Allau ha dit...

Em sembla que, ara per ara, acostumats com estem a netbooks, itouchs (i ja es torna a parlar dels famosos tablets), l'únic avantatge que ofereixen els e-books és la millor visualització del text. El seu preu resulta excessiu per una avantatge tan relatiu.

miquel ha dit...

Es llegeix poc -relativament-, kika, però, a més, els que llegim una mica i no som editors ni especialement rics potser esperarem que el mercat s'animi una mica tant en l'aspecte dels lectors com dels llibres a llegir. Tot i així, no descarto que el consumisme ens porti a comprar per Nadal (o Reis) el nostre primer lector.
Ja sol passar que els productes més vells i menys sofisticats mantenen el preu, perquè hi havia menys demanda, mentre que els nous i milors surten més econòmics; sempre cau algun incaut.

Això vol dir, Clidice, que et compraràs o et regalaran un miniportàtil d'aquí poc?:-) Uf, tenim tantes coses per triar a Nadal...

Ja he vist, Sani, que has començat una nova modalitta de posts. M'honora ser un dels primers a encetar el sistema.

Seguramemt tens raó, Allau; per això esperarem a veure quines novetats ens ofereixen en aquest camp.

Clidice ha dit...

encara no ho tinc decidit del tot pere, potser em regalaré algun MP(algun número), per posar-hi tota la música del món, perquè els miniportàtils tenen poca memòria i jo en necessito amb molta, que la meva em falla :P i es pengen de la forma que jo treballo, amb sis o set pantalles obertes, o més. Sempre filo molt prim jo amb això de les joguines, perquè no hi ha res que em faci més ràbia que un trasto inservible per casa :D

xurri ha dit...

Has fet un estudi tan detallat, que ara en vull un! flexible, obviament, segur que a la meva bossa hi trobarà un lloc :o)

miquel ha dit...

Xurri, m'has de mantenir informat! Estic segur que ja ets una superexperta i ho tens tot planificat.