23.10.09

rellegint

La grisor enfosqueix el dia i la pluja s’intensifica i embogeix. El vent ha tombat el test d’alfàbrega i fa picar l’aigua contra els vidres. Penso en la Katrin, que no sé si encara es mulla dins i fora del bar i deixa sortir les paraules que vol o calla. No sortiré a buscar el diari.

Començo a llegir el curs de literatura de Nabokov pel principi. Sóc un bon lector? Passaré el test que una vegada va fer als seus alumnes:

Selecciona quatre respostes a la pregunta “quines qualitats ha de tenir un bon lector?”:
1. Ha de pertànyer a un club de lectors.
2. Ha d’identificar-se amb l’heroi o l’heroïna.
3. Ha de concentrar-se en l’aspecte socioeconòmic.
4. Ha de preferir un relat amb acció i diàleg a un que no en tingui.
5. Ha d’haver vist la novel·la en pel·lícula.
6. Ha de ser un autor embrionari.
7. Ha de tenir imaginació.
8. Ha de tenir memòria.
9. Ha de tenir un diccionari.
10 Ha de tenir cert sentit artístic.


Vladimir Nabokov. Curso de literatura europea. Ediciones B, S. A.

Encara que encerti les respostes, em temo que no sóc un bon lector segons la proposta de Nabokov, perquè per molt que ho desitgi alguna carència no té solució. No té gaire importància.

Continuo llegint, salto pàgines, torno enrere, em pregunto si he de seguir les seves classes sobre El Casalot de Dickens (on para en Manel?) abans de llegir la novel·la –potser finalment l’estiu que ve?- o primer hauria de llegir el llibre. Torno al principi, rellegeixo, subratllo, marco. Penso que segurament en algun moment copiaré algunes línies al bloc.

Passa la tarda. Minva la intensitat de la pluja. Se m’acut que si sortís potser trobaria la Katrin pel carrer, potser molla; potser asseguda en algun bar, prenen una cervesa, esperant deixar anar paraules que ofega.

Ara, de matinada, el cel em sembla blau, sense cap núvol; la lluna creixent fa temps que s’ha amagat. Demà sortirà el sol.

8 comentaris:

Montse ha dit...

em sembla que el sol és a punt de sortir...
què ha passat amb aquells divendres gloriosos, la cerveseta, l'estrés de "cotxe o tren" per part meva... com ho tenim?

jo ho tinc fatal, ho reconec, però algun dia faria un esforç, ho prometo!

ah! per ser un bon lector només cal llegir!!!! (per mi, eh?)

i potser llegim més si no hem d'analitzar després el que hem llegit! (continuo parlant per mi)

Bon dia, rei moro.

Clidice ha dit...

i jo, entretant, mullant-me com un peix pels carrers de la ciutat! No sabia que hi havia rànquing en això de ser bon o mal lector, ara tindré un dubte més ... ja no en vé d'un :) bon cap de setmana :)

kika ha dit...

només per fer-vos una mica d'enveja: jo ahir vaig ser tot el dia a madrit, i hi feia un sol que badava les pedres! tot el dia!
tot i que les previsions eren de pluja també. per això portava paraigües. però quan vaig marxar al matí encara no plovia, i quan al vespre vaig tornar ja no plovia...

per cert, mi me'n surten menys de 4 de respostes... en dec saber molt poc de lectura!

Allau ha dit...

M'agrada molt Nabokov, però de vegades pot ser molt emprenyador.

Jo de tu llegiria primer "El casalot", que bé que s'ho val, i després amb calma et mires el que N. en diu.

xurri ha dit...

Ah, la katrin, sota la pluja... jo també l'enyoro, perque encara que la vegi de lluny, o els dies senars, no és el mateix.
Qui la devia assasinar?

miquel ha dit...

Bon dia, reina! Un sol esplèndid avui i l'amenaça -que bé!- que pujaran les temperatures.
Digues dia i hora, Arare, i les teves ordres seran els nostres desitjos, de moment em sembla que estem poc efervescents, i alguns en baixa forma :-)
Per ser un lector només cal llegir, per ser un bon lector... ai, aquí les opinions són diverses.

No em puc creure, Clidice, que tu no anessis preparada per llluitar i guanyar els elements.
No facis cas dels rànquings, ja saps que n'hi ha per donar i per vendre, això sí, diuen que cal llegir a poc a poc.

Sí que fas enveja, kika, encara que una tempesta sempre és una experiència, sobretot vista amb perspectiva. Què contes de la capital de l'imperi?
No facis gaire cas del llistat, encara que suposo que no has triat veure la peli, haha. Nabokov considera que s'han de triar les quatre darreres respostes.

En aquests cursets, Nabokov penso que està bé, ja m'agradaria que tots els profes preparessin com ell les classes. Certament, allau, actualment potser variaríem enfocaments, però difícilment aconseguiríem encomanar el seu entusisme, em refereixo a les seves classes de lite, és clar.
Sí, sí primer la novel·la.

Descobrir l'assassí o assassins, xurri, no ha de ser difícil; ara, que els culpables siguin condemnats ja és una altra cosa. De tota manera, vés a saber si algun dia la katrin renaix des de la pluja...

kika ha dit...

després de sentir parlant tant de la ditxosa tempesta de dijous per tot arreu, ara em feu enveja a mi per no haver-hi estat! :-)

de madrit, res de bo...i en aquest cas res de dolent tampoc. anada amb ave, unes horetes de reunió i viatge de tornada. les pelis de l'ave van ser lo millor de la jornada (potser és que feia massa temps que no veia una peli seguida! :-)

respecte a nabokov, les quatre últimes són les que tenen més sentit, però les dues últimes em sobren a mi... no dec ser gens bona lectora!

miquel ha dit...

Realment una bona tempesta que estimulava la imaginació més romàntica, amb un arc de sant martí final espectacular.
Va, així que pràcticament no vas tenir temps que et posessin al corrent de les xafarderies de la capital.
Jo encara estic pitjor que tu: imaginació escassa, memòria gairebé nul·la, el diccionari massa poc consultat i el sentit artístic incert per no dir deplorable.