18.3.14

notes incompletes i precipitades per construir un paisatge fotogràfic de Barcelona


Faig una petita part de la ruta fotogràfica del centre. Entro en algunes de les botigues emblemàtiques del gènere, on alguna vegada he comprat alguna cosa o preguntat per algun material. Començo per Casanova, segurament l'establiment més complet i professional (i modern) de la Barcelona actual, ara situat a la Ronda de la Universitat, on mantinc una conversa curta sobre preus de càmeres de segona mà amb un dels propietaris; el tracte és agradable, encara que els preus per vendre allò que sobra als clients sigui més aviat anecdòtic (però és pot intentar) i el preu per comprar a la botiga no sigui dels més convenients per la butxaca del mateix client.

Continuo per Foto K, al mateix carrer, on ja fa unes setmanes que fan ofertes de filtres (és de jutjat de guàrdia el preu d'alguns filtres). Al carrer Pelai, a la part dolenta, és a dir, la més propera a la muntanya, hi ha la botiga de Jordi Bas, que en èpoques de bonança va arribar a tenir tres establiments i ara estan més per vendre que per parlar amb els clients. A l'altra banda del carrer, Fotoprix, amb la botiga més gran de la cadena a la ciutat, però només un únic dependent entès per atendre els clients de màquines importants. Ben a la vora, ja amb les persianes avall, Nivell 10, una de les botigues amb els preus més econòmics dels darrers lustres, de fet, dedueixo que no posaven preus fins que comprovaven que eren més baixos que les dels altres llocs de la zona. El curiós del cas, és que no pleguen a causa dels nous lloguers, sinó, suposadament, per una oferta suculenta sobre l'espai que ocupaven. Em sap greu.

Entenc que les botigues de fotografia, amb l'auge dels mòbils (abans, la revolució digital) i, sobretot, la venda per Internet ja no poden ser el mateix que abans, però el tancament dels llocs més antics, avui en dia anomenats emblemàtics és una pèrdua substancial per als aficionats a voltar-hi. Per cert, entre els llocs emblemàtics que l'ajuntament vol protegir (aquí és poden llegir) durant un any (!) no hi ha cap botiga de fotografia, potser perquè totes són massa noves, però Arpi, la més emblemàtica entre les grans de la ciutat es va apagant a poc a poc, si és que ja no és morta.



2 comentaris:

fra miquel ha dit...

Jo sóc client fidel de FOTO BOADA. Al carrer Tallers. En Frederic sempre atent a explicar-te el bo i millor d'una càmera o d'un objectiu. I prest a encarregar el que no té. Que és gairebé tot. Per què comprensiblement no pot mantenir un estoc de material que queda obsolet al poc de ser l'estrella del moment...
Prego per què pugui aguantar. Per a mi també és una botiga emblemàtica, tot i lo modesta d'entre les cases de fotografia que has anomenat.
D'Arpí sé que estava en suspensió de pagaments. Fa temps que no baixo per allà. No sé si encara la trobarien oberta :(
Abraçada

miquel ha dit...

He anat alguna vegada a Foto Boada, encara que les últimes vegades que hi he passat ja estava tancada, potser perquè sempre vaig tard, com en aquesta passejada. És veritat que té un molt bon tracte.
Suposo que Arpi está a les últimes; els aparadors, plens d'andròmines, fan pena. Salvador Serra, que es va traslladar, ja no té càmeres fotogràfiques... En fi...
Una abraçada, Miquel.