5.6.15

anar pensant


La mateixa història de sempre repetida per enèsima vegada en boca dels partits o coalicions: això pot perjudicar -o afavorir- el partit, el partit pensa que..., les bases -els militants- tenen dret a saber... Els nós majestàtics continuen prodigant-se, a penes amb algunes intrusions espúries i condescendents als ciutadans, els votants, la gent, el poble que fa bé de votar a uns i no als altres i que hauria de mirar de no fragmentar tant el seu vot-, els homes i les dones... És igual, no té cap importància, les democràcies són el que són, formes de govern.

Fa gràcia quan els partits diuen que són democràtics en el seu funcionament intern. En tot cas poden arribar a ser militocràtics o qualsevol adjectiu semblant. Que consti que jo tinc un profund respecte pels partits i els seus militants malgrat que algunes vegades pugui semblar que en desconfio. Per exemple, avui mateix em llegia les consideracions i la pregunta que fa Unió a la gent que en forma part i no tan sols no sabria dir si em decidiria per un sí o un no, sinó que necessitaria hores d'assessorament i de reflexió per poder entendre tots els matisos subtils de la -les?- proposta -propostes?-, començant pel significat de “procés”, i estic segur que els militants unionistes en un tres i no res posaran la creueta al sí o al no.



PROPOSTA DEL COMITÈ DE GOVERN A LA MILITÀNCIA D’UNIÓ DEMOCRÀTICA DE CATALUNYA.

Barcelona, 2 de juny de 2015


1. Amb l’anunci de l’avançament electoral, el president de la Generalitat ha emplaçat els partits polítics a pronunciar-se respecte de com cal donar continuïtat a l’anomenat "procés" al llarg de la propera legislatura.

2. A la vista d'aquest emplaçament, Unió Democràtica de Catalunya, que ha defensat en tot moment els drets de Catalunya i que ha estat i vol continuar essent part activa del procés, formula la seva pròpia proposta des de la doble i indissociable condició de partit nacionalista i social cristià, conscient també de la diversa i complexa realitat social de Catalunya.

3. Unió reconeix per a Catalunya la condició de subjecte polític nacional dotat, entre d’altres, del dret a l’autodeterminació. Aquest dret que ens pertany com a nació no s’exhaureix amb el seu exercici, és anterior al mateix Estat i es posseeix amb independència del seu reconeixement o no per part de l'Estat. Unió atorga també una importància cabdal al manteniment de la cohesió social i territorial al si de Catalunya, i també a la seva permanència dins la Unió Europea.

4. Així mateix, Unió considera que l’actual marc de relacions amb l’Estat ha esdevingut insostenible i lesiu per als legítims interessos de Catalunya, tant des del punt de vista d’allò que ens defineix com a nació (llengua, cultura, dret i model educatiu, entre d'altres), com també des del punt de vista del sosteniment d’uns serveis bàsics de qualitat i que han de ser garantia de cohesió.

5. Conscients que cap generació no té el monopoli de fixar per sempre més l’horitzó de sobirania que es vol per a Catalunya, Unió no limita a la defensa d'un model confederal les legítimes aspiracions d’un Estat propi i independent que pugui assumir democràticament una majoria dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.
Per a Unió, ni la confederació ni l’Estat propi i independent són finalitats per ells
mateixos, sinó simples instruments al servei d’allò que sí que considerem veritablement important en tot moment: el reconeixement de Catalunya com a subjecte polític, el respecte a la seva realitat nacional i la conseqüent dotació
d'instruments adequats d’autogovern.
Conscients de la transcendència del moment, el Comitè de Govern d’Unió us formula la següent pregunta:


Voleu que Unió Democràtica de Catalunya continuï el seu compromís amb el procés, des del catalanisme integrador i d’acord amb els següents criteris ?

- SOBIRANIA: sense renunciar ni posar límits a l'aspiració de plena sobirania per a Catalunya.

- DEMOCRÀCIA: Prenent totes i cadascuna de les decisions de forma netament
democràtica, de manera que cadascuna d’elles gaudeixi de la majoria de vots de
la ciutadania.

- DIÀLEG:gestionant el procés des del diàleg entre el govern de Catalunya i el de l'Estat. Un diàleg sense renúncies prèvies i amb voluntat de persistència, com a millor garantia de guanyar complicitats al si de la Unió Europea.

- SEGURETAT JURÍDICA: garantint en tot moment la seguretat jurídica, excloent
tant una eventual Declaració Unilateral d'Independència com l'obertura d'un procés constituent al marge de la legalitat.

- EUROPA: descartant qualsevol escenari que pugui situar Catalunya fora de la
Unió Europea,

- COHESIÓ: vetllant, en tot moment, per la cohesió social i territorial de la nostra nació.


Què? o no?

4 comentaris:

Carles ha dit...

Per a Unió és clar que NO. Es van fent l'orni i van marejant la perdiu, però és NO.

Josep ha dit...

No voldria equivocar-me, però em sembla que la perdiu ho ha fet sempre, i CiU no se'ls ha tret mai de sobre, vull suposar que és a causa dels vots.

Francesc Puigcarbó ha dit...

com daria el gran demócrata Eduardo Zaplana: ni sí, ni no....alomojó!

miquel ha dit...

Per als que han fet la pregunta, Carles, sembla més aviat que Sí. Esclar que la pregunta cal llegir-la unes quantes vegades, perquè quan has arribat al final ja no saps com va el principi.


Però, vols dir Josep que Convergència guanya gaires vots amb Unió? Un misteri que jo no sé resoldre.

Això, això, Francesc. No ens comprometem massa.