1.9.08

calendari poètic

Feia dies que no entrava al bloc de la Violant i em trobo amb la proposta d'una empresa que em sembla d'una d'una dificultat enorme: confegir un calendari en què aparegui el nom d'un/una poeta per cada dia de l'any, just el dia del seu naixement, amb la finalitat de poder llegir un poema seu en una data tan adient. Com que el propòsit no és fàcil, ens demana la nostra col·laboració per omplir tots els dies amb un nom. En aquest moment falten una quarantena d'escriptors per completar el calendari. Des d'aquí em sumo a la iniciativa i demano si algú pot afegir algun nom amb la data corresponent, cosa que no deu ser gaire fàcil, per cobrir les ofeneses que li queden.

En una relectura, entenc que la Violant no serà qui ens proporcionarà els poemes, sinó que els haurem de buscar nosaltres. Llàstima, perquè trobar el material de 365 poetes -o més, i no ho dic pels anys de traspàs sinó perquè algun dia ja té més d'un poeta- és una tasca complicada, sobretot -parlo per mi- pel fet que alguns autors són completament desconeguts fora d'àmbits relativament especialtzats o la seva obra és difícil d'aconseguir. Entenc que es tractaria de crear un espai a Internet on a més de la data de naixement hi hagués un o més poemes. Seria una cosa mai vista, potser única en qualsevol llengua; tot plegat, una feina titànica.

A banda d'aquesta empresa tal com està plantejada, que trobo extraordinàriament meritòria, hi ha un aspecte que em sembla d'impossible resolució sense fer algun tipus de trampa. Entenc que entre els 365 poetes -o més-, hi haurien de figurar els més representatius de la llengua, els més interessants -i aquí inclouria la poètica dels trobadors. Des del segle XIX fins ara és possible rastrejar amb més o menys dificultat dates de naixement, però, i abans? Quan van nàixer Guillem de Berguedà, Ramon Llull, Ausiàs March...? Ens quedarem sense llegir algun poema seu perquè no sabem quan van veure per primera vegada la llum del dia o de la nit? Com ens ho podem fer?

Per cert, us heu fixat que coneixem més dates de morts que de naixements? Recordem finals i ignorem principis. És natural.

11 comentaris:

Júlia ha dit...

No sé si era al diari o al Destino que hi havia una secció que es deia 'Calendario sin fecha', podria ser un apèndix per a recollir aquests que no tenen partida de naixement.

Francesc Puigcarbó ha dit...

ho podriem fer entre varis, només es tractaria de crear un bloc i estructurar-lo. A mi ja no em ve d'un i la idea em sembla molt bona.....

Júlia ha dit...

Doncs sí, tot és que algú ho coordini, és clar.

Anònim ha dit...

Hola poetes i amics blocaires!!!
Moltes gràcies Pere per sumar-te a la proposta, estic contentíssima que us agradi la idea. La veritat és que SÍ que tenia la intenció de posar UN POEMA DE CADA POETA DEL CALENDARI però de mica en mica un cop el calendari estés complet. Per tant ja faré una crida per anar recollint els poemes de tots aquesst poetes, seria una bona feina per tots aquells que estimem la poesia o sigui que hi esteu tots convidats!!!
Moltes gràcies a tots, ara sí que crec que ho aconseguirem!!!
Una abraçada ben gran!!
Violant

miquel ha dit...

Bé, Violant, ja pots anar pensant les bases, que ja veus que nosaltres -no se sap si pocs o gaires- som gent seriosa i disposada.
De moment ja pots obrir un bloc nou, perquè si no ho farà en Francesc, que domina perfectament el tema.
He vist que tu, Júlia, ja figures al llistat de la Violant, però ja s'ha inclòs a Francesc?
Ai, estic impacient!

Júlia ha dit...

MMM, jo també, crec que s'hauria de donar una mida per tal que uns fragments no fossin molt curts i els altres molt llargs, no us sembla? I potser, si fos possible, acotar el tema, per exemple 'el pas del temps' és un tema que toca molta gent i es pot agafar de moltes maners, són suggeriments per anar fent boca.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Posats a fer-ho s'hauria de fer complert, o sia, no tan sols un poema de cada poeta, si més no afegir-hi una breu semblança amb foto incorporada de cadascun i adreces on es pogués trobar més informació de l'interfecte, perquè un poeta no deixa de se un interfecte.

Anònim ha dit...

Sí, falta el Francesc, estava a punt de demanar-li la data però te m'has avançat, també m'agradaria afegir al Ramon "Aladern"... també havia pensat a posar-hi una petita biografia i enllaços sobre ells tal com indica el Francesc, i la fotografia també estaria bé. Quanta feinada que se'ns gira oi?

miquel ha dit...

Veig que la cosa no té aturador. Molt bé! Encara queden quatre mesos per començar.
(I jo? No puc incloure un poema curtet?)

Anònim ha dit...

I tant, Pere, ja em donaràs la teva data, l'espero i l'ANY també!!!!

miquel ha dit...

l'any? ni me'n recordo,Violant, fa tant de temps... I el dia... A veure quins diess queden :-)