8.2.12

l'ajuntament i els maçons

Aquesta tarda he anat a una exposició que m'ha resultat absolutament insatisfactòria -ja en parlaré demà-, però al mateix temps m'he trobat una miniexposició inesperada que m'ha interessat força més. Com a mostra, aquesta carta que transcric de juny de 1940 perquè és possible que la imatge sigui massa petita. No sé les conseqüències que se'n derivaren, però em sobta veure com l'ajuntament de Barcelona és al mateix temps víctima i botxí i, sobretot, m'intriga el fet que tot aquest material no hagués estat retirat abans de l'arribada de les tropes franquistes, o és que es considerava innocu? Qui era el responsable de la Biblioteca? A qui va afectar el coneixement dels documents?



Habiéndose recibido en esta Jefatura una nota confidencial en la que se hacía constar que en esta ciudad y en el Paseo de san Juan nº 26 existía una Biblioteca masónica comisionó a un agente de la misma al objeto de practicar una información, la cual dio por resultado el averiguar que en dicha calle y número funciona la “BIBLIOTECA ARUS”, en donde existen, entre otros, unos doscientos volúmenes masónicos, el Diccionario completo de la Masonería y varios boletines del Gran Oriente Español,aparte de algunas obras de carácter antimasónico.


Por otras gestiones se pudo averiguar que en el Archivo Histórico de esta ciudad, el cual, al igual que la Biblioteca anterior, se halla patocinado por ese Excmo. Ayuntamiento, existen Boletines Del Gran Oriente español y de la Gran Logia Española que datan de fechas recientes.


Como quiera que dichos volúmenes y Boletines no pueden ser utilizados por el público y en cambio pueden ser de gran utilidad para este Negociado, encargado de la represión de la Masonería en esta ciudad, ya que en los mismos indican los nombres, grados, Logias y Obediencias a que pertenecían los afiliados a dicha Secta, ruego a V. E. Que para bien de la Patria y en beneficio de la represión de dichos delitos, que de ser factible, sena puestos a disposición de esta Jefatura.


Dios guarde a V. E. Muchos años.


Barcelona, 14 de junio de 1.940.



A la dreta en sentit vertical, en data 18 de juny del mateix any, l'alcalde, que no aconsegueixo saber qui era, diu:
Pase a la Delegación Municipal de Cultura a los efectos que correspondan. El Alcalde actual.


I una mica de publicitat: una botiga de Barcelona on es pot trobar material sobre la maçoneria. Queden maçons? Què fan? En sé ben poca cosa.



3 comentaris:

Júlia ha dit...

Pere, en queden tot i que no tenen el pes d'abans, magnificat per la propaganda franquista i un secretisme que no era res més que una necessitat de protecció en la clandestinitat antiga, com passava amb els comunistes, en conec alguns i en més d'una ocasió han sortit per tele o ràdio a explicar-se, fins i tot van venir al meu barri a fer una xerrada no fa molt.

miquel ha dit...

Sí, sí, Júlia, ja sé que en queden, no sé si molts o pocs; jo en conec algun i n'he escoltat públicament. El que m'agradaria saber és quants n'hi ha entre els personatges "importants".
De tota manera, el que em resultava curiós és que si a la biblioteca hi havia material comprometedor -no em refereixo als llibres- per a algunes persones, ningú s'hagués encarregat de fer-lo desparèixer abans de l'entrada de les tropes nacionals.

miquel ha dit...

Per cert, no m'havia trobat mai, crec, que en anar a veure una exposició em fessin apuntar el nom i el DNI en un full.