16.3.13

la censura dels pirates (del Carib?)


Amb una certa freqüència afegeixo vídeos als posts, a vegades amb la finalitat de complementar al que escric, a vegades com a element preferent. A vegades són vídeos dels quals sóc l'autor, altres cops els trobo a internet, però també pot ser que siguin una barreja d'autories.

El dia que vaig -vam- celebrar els quatre gols del Barça, la meua intenció no era posar únicament les pilotes, sinó que havia gravat de TV3 set minut del partit, els gols inclosos, i de les reaccions posteriors; amb aquest material i un petit afegitó vaig arrodonir unes imatges que pretenien crear una mica de complicitat amb els aficionats que passen per aquí. Vaig pujar el vídeo a You Tube amb la intenció d'incloure'l posteriorment al blog i immediatament vaig rebre un correu que m'advertia que les imatges constituïen una transgressió als drets de... Vaig fer una sèrie d'al·legacions i els de You Tube me les van acceptar, però al cap d'unes hores vaig rebre un altre correu en què m'advertien que res de res, i no només això, sinó que em van bloquejar el compte i em van amenaçar amb l'eliminació de tots els vídeos que tenia. La condició per evitar el càstig era esborrar el vídeo i mira-ne un de seu que deixo més avall. Vaig fer el que em demanaven i ja tinc la meua situació momentàniament normalitzada, encara que, com tots els qui han estat considerats culpables, imagino que la condemna pesarà en el meu futur historial.

El que més em preocupa és la meua insensibilitat davant d'aquest cas de pirateria, em mortifica el fet que no m'acabo de trobar culpable. A qui perjudicava que agafés unes quantes imatges d'un partit de futbol emès per una cadena pública que havien vist milions de persones per tal de compartir-lo aquí sense cap ànim de lucre. És que la meua acció -recordo que només era un fragment- no contribuïa, en darrer terme, a donar publicitat a un esdeveniment i a tots els qui hi van participar? És que...? Se m'escapa -no del tot, ho confesso- quin és el meu delicte i em temo que ens trobem en un món... deixo per més endavant aquesta reflexió.

Com que és dissabte i la gent té temps, faig una proposta a veure si algú encerta la resposta (o respostes). Els drets de quin autor vulnerava el meu vídeo, segons You Tube? (els encerts indicaran la comprensió de com funciona el món actualment, i sempre):

1. Del Barça
2. De Messi
3. Del Madrid (per allò que si algú veia un resum s'adonaria de la diferència abismal entre els equips; per cert, voleu dir que no hi ha hagut trampa en el sorteig d'avui?)
4. Del Milan
5. De la UEFA
6. De TV3


Si teniu curiositat per veure el vídeo que em van fer empassar i no domineu l'anglès, cliqueu a la part inferior dreta per activar els subtítols en català.


4 comentaris:

Assum ha dit...

Déu n´ni do! el vídeo, Miquel....
Suposo que vulnera els drets de la UEFA, però tampoc m´estranyaria que
el Messi tingués els gols patentats...

miquel ha dit...

Premi, Assum, ets l'única concursant que ha encertat la juguesca. Els qui no juguen i es troben més allunyats del joc de camp són els qui marquen les normes, en futbol i en la vida de cada dia.

gatot ha dit...

Em vaig trobar en una situació semblant a la teva fa uns mesos.

Estava a casa i pretenia gravar en vídeo la sensació de tancament, d'aïllament, de presó... que sovint sento a casa. I alhora, la companyia que em fan els colors del sol quan esquitxen algunes celofanes de color que tinc als vidres. Per desgràcia iutubera tenia posat el RAC105 a la tv i vaig filmar alguns segons d'una cançó que passaven en aquell moment. I, aquí, la vaig cagar.

Vaig rebre les mateixes amenaces. I el mateix vídeo alliçonador.

Després d'uns minuts de sorpresa, vaig recordar haver vist en locals de mala mort, pel·lícules d'estrena filmades matusserament d'una pnatalla de tv o d'una de cinema. Aquelles que veníen als bars gent de faccions assiàtiques i que fa temps que no veig.

Vés amb compte: tu i jo estem a la llista no ja de "polacos" (que també); ens han pres per part del contingent de la màfia econòmica assiàtica!

I tenen els nostres emails, les nostres preferències en vídeo, els nostres blogs...

Qualsevol dia truacaran a la teva porta (i a la meva) dos senyors vestits de negre i amb ulleres fosques...

(i això és l'inici d'una novel·la negra que mai no escriuré)

miquel ha dit...

Sí que estem ben controlats, gatot. A mi ja m'han censurat no sé quants vídeos que no és poden veure en diverses parts del món o enlloc. Jo persevero, però.
El curiós és que els que protesten mai no són els protagonistes, sinó les grans companyies o institucions. En futbol, la UEFA; en drets musicals o cinematrogràfics, sovint és Sony. No cal seguir, creadors i consumidors al servei de les multinacionals que s'emporten els guanys importants.