Recórrer els Empordans, ara que els camps descansen i la gent també, és un plaer. Es pot haver elaborat una ruta o simplement deixar-se portar. El país és petit i variadíssim i és difícil perdre-s'hi. És el temps d'oblidar-se de la costa i d'anar cap a l'interior, ni molt ni poc: és cosa de cadascú. Els pobles es toquen i la majoria expliquen alguna història. Els paisatges, tranquils, són una meravella. Arribat el moment, cal fer una pausa per dinar, i fins i tot els llocs més petits ofereixen sorpreses agradables, o no tant.
En aquest territori hi ha moltes cases que s'han convertit en restaurant. Des de fa temps que famílies pageses compaginen la seva antiga feina amb la restauració. En alguns casos, fins i tot han deixat de conrear la terra per convertir la casa pairal en un lloc on al costat de la cuina de sempre s'atreveixen a fer innnovacions inimaginables en altres temps. Molts conserven una mica de terreny per criar alguns animals i conrear verdures que després serviran als del país o als el sud, i també als del nord. Cal anar en compte, però, perquè un antic mas, una casa antiga reconvertida en hostal no garanteix necessàriament cap excel·lència, i al costat d'aquells que s'han professionalitzat, n'hi ha d'altres que confien únicament en l'aparença i en la ximpleria dels forasters. D'aquests, dels que donen gat per llebre, n'hi ha molts i no importaria si no fos perquè més tard amics o coneguts ens els aconsellaran.
Jo, avui, per exemple, us aconsellaria que si us perdeu per Ventallò (a penes 700 habitants censats) just a l'hora de dinar, entreu al restaurant Pera Batlla -es pot fumar, però el fum és inapreciable- que està en una casa de finals del XVII. Només sis o set taules i la carta escassa però prou atractiva. Res de cambrers, únicament dones, també a la cuina. I els divendres, menú d'escudella i carn d'olla -apta per a menors, una mica de malalt: ni orelles de porc ni botifarra negra ni...- a catorze euros. Sembla que l'escudella és tornarà a posar de moda. A part de menjar i el que us vingui de gust, el que es pot fer a Ventalló és comprar unes quantes garrafes d'oli al molí, que no sé si té nom, que es troba al carrer Reravalls, a l'entrada del poble. Em sembla excel·lent: ni massa fort per desgraciar una amanida ni massa fluix per confondre'l amb aigua. Tinc la sensació que a l'Alt Empordà el negoci de l'oli, més o menys artesanal, comença a recuperar-se. Feia temps que no veia camps d'oliveres que no arriben al metre.
Ja ho veieu, em passo el dia -curt- passejant i menjant. Què és pot fer que sigui més saludable per al cos i més distret per a l'esperit?
4 comentaris:
Et passeges per l'Empordà, vas a Ventalló, i no arribes a Viladamat, on el meu estimat espòs (jeje, a que queda bé dit així) té una carnisseria, Can Planes o Ca la Neus d'antic??? Mira que es cria ells porcs, se'ls mata, es fa tot absolutament tot l'embotit, fins i tot el perni dolç, la sobrassada, el patè, després d'haver passat per tota la gam cuits i secs????? Au, un dia d'aquests, ja ho saps, si vols menjar embotit sense trampa ni cartró, a Viladamat n'hi ha un que diuen és l'amo! Ostres, si ho llegís li cauria la baba... però no ho sap, aquest és el meu món secret.... Petons, Pere!
Vaig passar per Viladamat, Roser, i quedà clar que a pertir d'ara m'hi hauré d'aturar, encara que pel que veig no podré fer servir el teu nom perquè em facin descompte ;-) No importa, però, si el producte és tan bo com presentes, que segur que sí.
(Algun dia he sopat amb en Joan i la Mercè, que no sé si són de la competència...)
Petons
Im Vertrauen gesagt, ich berate Ihnen, zu versuchen, in google.com zu suchen viagra rezeptfrei viagra online bestellen forum [url=http//t7-isis.org]viagra wirkungszeit[/url]
Pienso que no sois derecho. Lo invito a discutir. Escriban en PM, hablaremos. [url=http://csalamanca.com/tag/sin-receta/ ]viagra 50 mg [/url] Exactamente! Es la idea buena. Es listo a apoyarle. http://csalamanca.com/ viagra generico colombia
Publica un comentari a l'entrada