27.10.11

existeixes si no formes part d'una llista?

Como tuve una educación católica, mes acostumbré a recitar y a escuchar letanías.

Umberto Eco. Confesiones de un joven novelista.


La veritat és que Eco -o els editors- potser es passa en aquest llibre, que cal considerar breu si tenim en compte la seva producció, amb la història de les llistes. Dedicar gairebé la meitat de l'obra a parlar de llistes i interrelacions diverses em sembla excessiu, sobretot quan a la primera part del llibre anàvem força bé. Esclar que Eco a la seva edat es pot permetre qualsevol cosa (encara he de llegir el seu Cementiri).

A mi, que també vaig tenir una educació catòlica, més de rosaris que de misses, m'agraden algunes llistes; d'altres, les que no em diuen gaire res, me les agafo més aviat com una obligació d'eficàcia relativa i amb poc convenciment, encara que entenc que anar en una llista, per humil que sigui el lloc assignat, ja és un triomf per segons qui o què i que en qüestió de llistes els gustos són diversos, com quedarà demostrat el mes que ve. Vet aquí una llista tripartita intranscendent i un pèl pedant que recitaré demà si cap il·luminació no em toca:

agudes: timpà, futbol, handbol, hoquei, interval, Tibet, xassís, iber, fluor, policrom, poliglot ...

planes: rèptil, atmosfera, cardíac, míssil, policíac, torticoli, medul·la, termòstat, tèxtil, intèrfon, amoníac, omòplat, víking, monòlit, megàlit ...

esdrúixoles: diòptria, èczema, aurèola, període, olimpíada, Etiòpia, pneumònia, políedre, (també poliedre) Himàlaia, elèctrode...

No sé quina paraula quedar-me per traure-la de l'anonimat. Megàlit?

3 comentaris:

kika ha dit...

no he llegit aquest llibre, però amb lo que a mi m'agraden les llistes potser l'hauria de llegir, encara que igual no parlem del mateix tipus de llistes :-)
m'has fet pensar en un mail que rebut de google on em volen explicar què he de fer per augmentar les visites a la meva pàgina web... si les seves llistes tenen res a veure amb això, no m'interessen gens.
amb les teves llistes m'he deprimit... n'he encertat massa poques. hauria d'estudiar més català-
que tinguis un bon dia, pere!

Francesc Puigcarbó ha dit...

BÉ, "si no estás en una lista estás en una tonta" que és la cara que et queda si no hi surts.

miquel ha dit...

No sabria que dir-te, kika, sobre si t'agradarien o no aquestes llistes. De tota manera, les llistes solen ser relaxants. Excepte si et capfiques en les llistes gramaticals, que jo sovint oblido, si és que les he sabudes mai. :-)
Uf, qui vol més visites de forasters que no saben on van. Aquest de Google...

Això sempre que vulguis figurar en una llista, Francesc. I després no en tens prou amb la llista, vols ser el primer. Quantes decepcions!