6.2.12

dualitat

Repasso fotos de l'estiu passat i penso que n'hauria d'eliminar força que són fetes automàticament, no diuen gaire res i ocupen espai innecessàriament al disc dur. D'entre les imatges en salvo dues d'un tema sobre el qual comprovo que ja en vaig parlar fa uns anys.


Prop de la casa de l'Ampolla on passo un temps a l'estiu, hi ha un carrer dedicat a un prohom català: Ventura Gassol. El carrer comença just al costat de la plaça de l'ajuntament i té a banda i banda cases unifamiliars i blocs de pisos que s'han anat construint en els darreres anys. La placa, molt bonica, amb les onades de la mar blava a sota, ens informa que l'home va ser poeta i polític, en aquest ordre; entre parèntesi, dates de naixement i mort.

Si algun dia transiteu per aquest carrer perifèric, potser us adonareu que les plaques que el comencen i el clouen contenen una petita diferència, en una hi diu Gassol i en l'altra -més innocent, més vergonyosa- Gassols. Al principi, aquesta essa de més -o de menys- us pot sobtar i la podeu atribuir a un petit error, estrany per altra banda, dels retolistes; aquestes coses passen. Ara bé, com que passats els anys – i passejats els veïns, els guàrdies municipals, l'alcalde... pel carrer- es manté aquesta doble denominació, un acaba concloent que l'error és inexistent i que hi ha alguna raó per mantenir la petita diferència. Un pot pensar, per exemple, que el nom inicial era Gassol, però que a mesura que es van anar edificant el carrer es va pluralitzar el singular, acció raonable, novedosa i encara poc utilitzada en els nostres pobles i ciutats; una altra possibilitat és que a l'hora d'atorgar el nom del carrer, el consistori, després de consultar, o no, experts, no tingués prou clar si el cognom era Gassol o Gassols i es dividís en partidaris de les dues opcions, aleshores l'alcalde -ja sabeu com són els polítics- potser va prendre la decisió salomònica d'acontentar les dues faccions; també és possible que es volgués singularitza la doble dedicació de l'home: la poètica i la política, tot i que jo no sé quin dels dos és qui.

Totes les meues elucubracions no tenen gaire importància, perquè el que compta és la realitat dels rètols; encara que no m'importaria saber la veritat que hi ha darrere la dualitat. En canvi, hi ha un petit detall que no diré que em té capficat, però sí que m'intriga una mica més: com saben els veïns d'aquesta via si les seues cases són de Gassol o de Gassols? Si me'n recordo, aquest estiu els ho preguntaré.

Com que avui continuo tenint la vena poètica, més que la política, acabo amb uns versos de Gassol:

La grogor de la ginesta
quina enyorança que fa!
Catalunya! Catalunya!
bé tardes prou d'arribar.

Ben mirat, potser també tinc la vena patriòtica, avui.


5 comentaris:

Clidice ha dit...

Uf! jo no pararia fins treure'n l'entrellat, que fa molta angúnia eh! :)

Violeta ha dit...

Caram, quin mar de dubtes i d'incerteses, tot plegat.

Dafne ha dit...

Doncs, sí que és curiós. Tinc una companya que també estiueja a l'Ampolla; i li preguntaré aquesta curiositat.
Possiblement, ella no se n'ha adonat. I com bé, dius, si el tema arriba al consistori, espera´t que no acabi en ç. hahahahhaa!!!!

jaka ha dit...

Miquel, aquí et deixo un comentari que es per tu de part del Francesc Prat i que va publicar al meu bloc OK?

"Gràcies Miquel pels teus comentaris dels meus llibres. Ja m'agradaria, ja, que fos mafnífic!
Molt bona jubilació, continua creatiu i amb il.lusió.
Una abraçada,
Francesc Prat"

miquel ha dit...

Clidice, com he dit el que m'encurioseix és saber quin dels dos carrers han triat els veïns, és a dir, quins són gassolistes i quins gassolsistes. A veure si aquest estiu m'hi poso :-)

Violeta, fins i tot és possible que algun veí no pugui dormir: ser o no ser?

El curiós, Dafne, és que la doble denominació porta anys. Més que arribar al consistori, les plaques deuen haver sortit del consistori... després... és que ningú passa per aquest carrer?


Gràcies, jaka, per passar-me el comentari, ja li donaré les gràcies al Francesc des del teu bloc.