17.10.13

portes obertes


L'altre dia vaig mentir aquí mateix per desinformació. Escrivia que des que l'Institut Ramon Llull ocupa el Palau Baró de Quadra -en el passat immediat seu de la Casa Àsia-, s'havia acabat la lliure circulació per alguns dels seus pisos, amb exposicions incloses; no és així, aquest cap de setmana es podrà gaudir d'una visita guiada d'11 a 2, dins del marc del festival arquitectònic Open House, que deu voler dir Casa Oberta o, segons qui ho organitza, Portes Obertes. No només es podrà visitar únicament aquest Palau, sinó fins a 150 edificis o habitatges, antics, moderns i moderníssims, que habitualment romanen tancats en la totalitat o en part als simples passejadors habituals de la ciutat.

Avui dóna notícia de l'esdeveniment el diari, però ja m'ho havia dit la noia de darrere el taulell de l'entrada del Palau Macaya, l'edifici singular més proper de casa. La noia, amabilíssima, també em va explicar que si no volia fer les cues que es formarien, seria bo que tingués una entrada especial, que no vaig entendre gaire bé en què consistia, però que he sabut aquesta tarda. Hi ha el Day Passport, és a dir, una entrada preferent a 35 euros, que permet obviar les previsibles llargues cues, que ja se sap com som els barcelonins quan se'ns ofereix una visita gratis, i dels turistes, no en parlem; per si un dia és insuficient, el Weekend Passport, serveix per dissabte i diumenge, a 50 euros. Aquí més informació de tot plegat.

El diari d'avui també m'informa que a partir del 25 s'haurà de pagar entrada per visitar el Park Güell. No acabo d'aclarir exactament qui no caldrà que pagui i per què; ja ho esbrinaré. És possible que el proper parc on s'hagi de pagar sigui el de la Ciutadella, si no ets veí del barri de la Ribera o de la Barceloneta? Com que mai no he tingut responsabilitats de govern, ignoro les filigranes que s'han de fer per conservar els espais de la ciutat, però veig que aquesta és la tendència, la de limitar l'espai lliure als habitants de la pròpia ciutat. Llàstima que no se sàpiga fer d'una altra manera i es vagi acabant amb l'antiga i proverbial hospitalitat mediterrània.

En fi, sempre ens quedaran els aparadors del Passeig de Gràcia i les parades de les floristes de la Rambla.


6 comentaris:

Júlia ha dit...

Hi ha ciutats que tenen més respecte per als seus habitants i els ofereixen moltes visites de franc quan 'són d'allà'.

Allau ha dit...

Ara que no els deixen vendre imants, no comptis gaire amb la pervivència de les floristes de la Rambla.

iruna ha dit...

que bèsties...

* compra on line:
Entrada general: 7 €
Nens de 0 a 6 anys: 0 €
Nens de 7 a 12 anys: 4,90 €
Majors de 65 anys i Targeta Rosa reduïda: 4,90 €
Targeta Rosa: 0 €

* compra a taquilles i caixers automàtics:
Entrada general: 8 €
Nens de 0 a 6 anys: 0 €
Nens de 7 a 12 anys: 5,60 €
Majors de 65 anys i Targeta Rosa reduïda: 5,60 €
Targeta Rosa: 0 €

"Els veïns dels barris adjacents al Park Güell (El Coll, Vallcarca-Penitents, la Salut, El Carmel i Can Baró) hi tenen accés lliure durant tots els dies de l’any mitjançant una targeta personal i intransferible. Els veïns empadronats en aquests barris poden demanar la targeta mitjançant el web de l'Ajuntament (tràmits online), el telèfon 010 o presencialment a les Oficines d'Atenció Ciutadana de Gràcia, Horta o Plaça Sant Miquel".

http://www.parkguell.cat/

diuen que ho fan per evitar la massificació al parc i el seu deteriorament, però... i per què no regulaven les visites?? per continuar fent negoci, però guanyant més diners?

sembla que no valoren la importància de les zones verdes ni del patrimoni cultural, que la gent pugue sortir a passejar i a conèixer...

també dins de Catalunya, comencen a inventar noves fronteres que delimiten què significa "ser d'allà".

i per què "park" amb k?


una abraçada, miquel.

miquel ha dit...

Tu ho dius, Júlia, hi ha qui creu que són la ciutat.

Que sí que en deixaran vendre, Allau, si els fan a la Massana i són florals.

Molt bé la informació complementària i les teues reflexions, Iruna.
Jo també trobo que és un disbarat que s'està generaltizant i només provoca protestes molt limitades.
Sobre la K del Park, copio:
Està inspirat en els establiments anglesos d’ensenyament (per això la k de
Park), amb els habitatges dels estudiants escampats en un parc particular i
tancat. Per a Gaudí es tractava d’“una colònia autònoma d’estudiosos que
volen viure en comunitat, però també, cadascun d’ells, en aïllament”. També
adoptà com a model el Santuari d’Apol·lo a Delfos, paradigma de recinte sagrat
de l’antiguitat.

fra miquel ha dit...

Si ja és bèstia (com diu la Iruna) fer pagar per entrar al "Park" Més bèsties trobo els preus que han posat!
Els veïns del parc si que s'han manifestat en contra.
Jo, que visc a Teixonera no sé si podré entrar de franc al park...!
Ja ho preguntaré
Crec que com a mínim tot Barceloní hauria de poder-hi entrar lliurement, i els preus per a forans i turistes haurien de ser més populars... Que no han de finançar cap temple expiatori, aquí!
Una abraçada

miquel ha dit...

No recordava, Miquel, que tu ets veí o gairebé... com tots aquells a qui no ens importa caminar una mica o, si cal, agafar el metro.
I per què no hauria de poder entrar tot Catalunya i tot el món mundial sense pagar entrada? Però no ho argumentaré perquè sé que perdré la proposta.