31.10.08

Y no estaba muerto...

Faig una pausa en la meva setmana dels clàssics per entrar uns apunts a partir del gran debat d’aquesta nit aTV3 sobre l’ensenyament. Confesso que només me l’he mirat poc més d’una hora, però és que, bo o dolent, jo sóc un professional de l’ensenyament i m’ha semblat que el programa era generalista, polític, primari: la importància de la immigració i la seva distribució; la pública, la concertada i la privada; els alumnes per aula; el reflex de la societat... Bé, tot això ja m’ho sé, tothom s’ho sap. No m’estranya que hi hagi o es parli de fracàs quan al debat encara es plantegen les beceroles del sistema educatiu, de les estructures i infrastructures més elementals. Potser més endavant han parlat de la funció de l’ensenyament, de què es fa a les aules, de com es fa i de per què es fa. No ho sé. Potser han concretat què es pretén específicament a l’ensenyament primari, al secundari obligatori i al secundari postobligatori. Tampoc no ho sé. Potser d’aquí uns anys, resolts i superats els plantejaments inicials i genèrics, es farà aquest segon debat. I encara un tercer de més específic. Bé, aleshores ja es podrà començar a parlar de normalitat, de professionalitat, d’èxit. De moment entenc que no es pot fer gaire cosa més.

Aquí teniu un moment de l’inici, i quatre paraules que he copiat del DIEC perquè encara no estic segur que quan es parla del que es parla es parla del que es vol parlar. I no sé si m’explico o si no cal explicar res. Potser necessitem paraules noves al diccionari que no creïn malentesos?



escola: 1 1 f. [LC] [PE] Establiment on s’ensenya. Escola d’ensenyament primari. Les escoles municipals. L’escola del poble. Obrir una escola. Escola d’enginyers, d’arquitectura. Escola d’arts i oficis. Escola de declamació, d’art dramàtic. Escola militar, naval, de nàutica. Escola d’equitació

institut: 2 2 m. [LC] [PE] Establiment on s’imparteixen ensenyaments secundaris o superiors. Institut d’ensenyament secundari. Institut de Ciències de l’Educació.

acadèmic: 3 adj. [LC] [PE] Relatiu o pertanyent a l’ensenyament. Curs acadèmic.
escolar: 1 m. i f. [LC] [PE] Persona que va a una escola. La majoria d’escolars es queden a mitja pensió.
2 adj. [PE] Pertanyent a l’escola o als escolars.

3 comentaris:

Júlia ha dit...

He començat a mirar-lo i m'he quedat clapant.

La veritat és que sempre són sifanofà, aquests debats.

No es va gaire més lluny, al fet dels objectius de l'escola, per a què serveix, si encara serveix per a alguna cosa, si hi ha alternatives a aquesta institució, què s'hi ha d'ensenyar, coses així.

La resta, fullaraca, ja ens sabem el rotllo, la veritat.

Prafrasejant el meu estimat Pere Quart:

Temps era temps hi hagué una escola nova,
jo sóc l'escola de la mala llet.

miquel ha dit...

Realment poca cosa, cap novetat, Júlia. Temps al temps? Escepticisme.

Montse ha dit...

Ostres, jo que em sentia malament perquè em vaig adormir a la tercera mitja hora...