18.3.13

el silenci dels corders


Em va sobresaltar un moviment inesperat i coral a la meua dreta. No vaig ser capaç d'identificar l'ombra que ja començava a allunyar-se, sinó només les dotze mans -a penes les cares- que furgaven en el cubell d'escombraries des de tots els angles i, sense fer-se nosa, com a resultat d'una acció llargament assajada, en treien les bosses negres. Els havia vist altres nits, joves i vells, homes i dones, arrambats a la paret del xamfrà sense mirar-se, la vista al final de la vorera, a l'espera. En la violència de l'acció incruenta es va rebentar una bossa i van rodolar unes pomes vermelles, potser Fuji, a qui pot interessar?. Homes i dones, grans i joves, arrupits a terra, van examinar el seu botí i van començar la tria. Nosaltres, els altres, vam continuar caminat cap a casa.

Cada dia veiem accions semblants. No em va trasbalsar, ja, el fet, sinó la mudesa. Silenci complet, ni una paraula ni un crit, ni ràbia ni retret, ni acceptació ni rebuig. Cap complicitat humana, ni nosaltres ni ells, ni entre ells i nosaltres. Només el silenci de la nit, just abans de sopar.

3 comentaris:

Júlia ha dit...

La capacitat humana per ignorar o mostrar indiferència vers allò que ens desplau i que passa als altres del costat nostre em sorprèn cada dia més, potser és una característica ben humana i de supervivència, qui sap.

Francesc Puigcarbó ha dit...

la quotidinaeitat del fet crea aquesta indiferència, aqui es tracta de sobreviure i cadascú mira per ell, som animals egoistes i no solidaris com ens creiem. Arribarà un dia en que aquesta gent en comptes de remenar en els contenidors els cremarà i anirà a buscar menjar als supermercats, i no es un dia gaire llunyà.

miquel ha dit...

Característiques ben humanes, Júlia. I la por, una altra característica que ens neguiteja i ens fa sobreviure.

Cert, Francesc, la quotidianitat crea costum i indiferència i els tractats sobre la raça humana són, esclar, antropocèntrics. Potsr algun dia, aquests i molts altres no en tindran prou a anar a buscar el menjar als supermercats. Ho entendré.