21.3.10

pluricànon literari

La Institució de les Lletres Catalanes acaba d’anunciar l’inici de la cerca dels referents literaris catalans, és a dir, d’allò que se’n diu el cànon literari. El dijous, Oriol Izquierdo i Eulàlia Miralles van presentar als mitjans el qüestionari que ens permetrà saber què llegim, què val la pena llegir, quins llibres han de ser permanentment presents a les llibreries, a les biblioteques, als centres d’ensenyament... En fi, un cànon sectorial que, segons diuen, pretén també un debat posterior que espero que funcioni perquè l’assumpte pot ser divertit. Deixo a continuació uns retalls del seu dossier de premsa, que es pot consultar sencer aquí (bonica presentació la de Calaméo, ja m’hi he subscrit), i després continuo:

Què és el projecte?
Quins són els nostres autors i les obres literàries de referència? Quins són els referents que han de compartir els estudiants quan acaben l'educació obligatòria? Quins títols no poden faltar a les biblioteques de nova creació? Quines obres s'han de poder trobar sempre a les llibreries? Quines accions ha de fer l’administració per poder respondre a aquestes preguntes?
Qüestions com aquestes han portat la Institució de les Lletres Catalanes, en tant que entitat responsable de fomentar la presència pública de la nostra literatura, a proposar un Qüestionari sobre la tradició literària catalana que ha de permetre donar-hi resposta i reforçar el debat públic sobre les nostres lletres.

Objectius
Fer aflorar el consens sobre la transmissió de la tradició literària en els àmbits públic, acadèmic i mediàtic, i en la seva intersecció, i també sobre els autors i les obres de la nostra literatura.
Fer visible el patrimoni literari actiu, la tradició viva, la permanència dels clàssics, la seva mobilitat i la seva capacitat d’influència.
Donar resposta a demandes concretes de diferents sectors de la gent de lletres.

Com és el Qüestionari?
El Qüestionari té set parts: una primera de resposta immediata, i sis de resposta guiada, que són:
Punt 1: Clàssics de la literatura catalana
Punt 2: Literatura catalana actual
Punt 3: Traducció
Punt 4: Literatura i gènere
Punt 5: Literatura infantil i juvenil
Punt 6: Literatura i educació

Vistos els paràgrafs anteriors, es pot deduir que es tracta d’un projecte molt ambiciós, jo diria que total (fins al pròxim projecte), que a mi, a primera lectura, em resulta excessivament dispers i amb la finalitat no només de mostrar sinó també de proposar accions -que voldria conèixer amb més detall- a partir dels resultats obtinguts.

També voldria conèixer el qüestionari, perquè malgrat que ho he intentat i que la Institució diu que el va presentar, que per això van parlar, he estat incapaç de trobar-lo enlloc. Potser a partir del dilluns, que és quan començarà a repartir-se entre més de “dos mil especialistes i la gent de lletres amb una opinió qualificada sobre la tradició literària, especialment professors universitaris i professors de batxillerat i secundària, a més dels escriptors i altres professionals de l’edició, la lectura i la promoció de la literatura.”, podré continuar opinant si és que me n’arriba algun proporcionat per algun dels escollits. Sigui com sigui, acabat aquest primer contacte, estic segur que afegiré algun comentari; ara ja es faria feixuc.

3 comentaris:

Jordi Cirach ha dit...

Dificilíssima tasca la de cercar aquest cànon literari. No m'agradaria estar en la pell d'aquests experts, justament per descartar aquelles obres que cregui que no són d'importància per la literatura catalana. Serà un cànon que potser ens donen alguna sorpresa, com algun que altra descontentament.

Una cordial salutació i espero que t'interessin les meves recomanacions culturals!

L'imperdible de ℓ'Àηimα

>Jordi Cirach

Olga Xirinacs ha dit...

Benvolgut Pere, també parlo de l'enquesta al meu bloc,perquè la transcripció del periodista alacantí deixa les dones per a les escombraries.

¡Però si hi ha un munt de professors de secundària que encara fan faltes de català! D'ortografia i de sintaxi. Només cal llegir els blogs... ¿Com ens han de jutjar?

Déu ens agafi confessats.

miquel ha dit...

Més que difícil, Jordi, potser una mica inútils, per bé que parlar de llibres mai fa mal, encara que no acabo de veure el que pretén realment la Institució.
És clar que m'interessen les teves opinions culturals.

Olga, li he donat unes quantes voltes a la qüestió del gènere i no li acabo de veure la intenció. La veritat és que així en fred l'enquesta que no conec em desconcerta una mica.
Esperem que no enviïn l'enquesta als professors de secundària (i als professors universitaris i als experts diversos) que encara fan faltes gramaticals. Sigui com sigui, benvolguda Olga, tampoc no es tracta del judici final i ens podem divertir una mica amb els resultats que, sens dubte, es poden convertir en matèria blocaire. Una altra pregunta que em faig és si els escriptors rebran els qüestionaris per tal de poder dir la seva; si un no pot opinar sobre els de la seva pròpia professió...