26.9.13

la difícil tria


He llegit que el dia de la Mercè van començar a vendre's els primers números de la Grossa de Cap d'Any, la loteria de la Generalitat que competirà amb l'Estatal d'aquestes dates. El premi és el mateix que el de la loteria de Nadal, és a dir, 20.000 € per euro.

No sé sí s'ha fet alguna enquesta de previsions de venda, però m'imagino que la gent que compra loteria habitualment també ho farà en aquest cas i els compradors esporàdics de les loteries nadalenques incrementaran el seu pressupost de despeses. Evidentment la loteria de la Generalitat no es podrà adquirir a la Bruixa d'Or o a can Valdés, sinó a 20.000 establiments de tot tipus que segurament deuen haver pagat algun cànon per poder-la vendre, cosa que suposarà un ingrés extra per al govern gens menyspreable.

M'agradaria saber si en això de les loteries existeixen els patriotes, els qui juguen únicament amb els números de l'Estat o només amb els de la Generalitat. Possiblement el patriotisme el reserven per a altres ocasions, que ja se sap que els diners no tenen pàtria i encara menys en el cas de l'euro. També tinc curiositat per conèixer que passarà amb les participacions que durant aquestes dates parents i amics repartien arreu de l'Estat; m'imagino alguns constitucionalistes radicals de Tordesillas estripant el número de la Grossa de Cap d'Any rebut de part dels parents de Vic, al mateix temps que els parents vigatans, sobiranistes convençuts, fan miques la participació del Niño acabada d'arribar. Ja se'n sentirà parlar.

Diuen que un dels números més sol·licitats és el 1714. Perdedors! Jo més aviat m'inclinaria pel 1213, any en què Jaume I, heretà el comtat de Barcelona i el regne d'Aragó, encara que no exercís fins uns anys més tard; una altra data interessant és la de la presentació l'any 1760 del Memorial de Greuges o la presentació l'any 1885 del Memorial més recent. Com que totes aquestes dates contenen relacions amb els reis, potser no són les més adequades, aleshores la proposta podria ser 1931, 41931 o 141931. Ara bé, si surt el 2014, serà un senyal tan clar que res ni ningú es podrà oposar a la llibertat definitiva del poble català. Si toca el 2016, no passa res, ens podrem esperar. Ara, si el número premiat és el 2099, em sembla que no tindrem prou paciència.

Vagi com vagi, m'atreveixo a augurar que després de Reis de 2014, la majoria de catalans seran una mica més pobrets que en les mateixes dates de l'any anterior, i si no, el temps ho dirà.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

jo no em compro de l'estat ni de la generalitat, així tinc les mateixes possibilitats de fer-me ric :P

miquel ha dit...

jo un dia em faré ric, però poc, pons, encara que no sé qui serà el meu benefactor :-)