28.10.14

elocubracions metafísiques a l'entorn dels orígens


Avui, en un concurs televisiu que miro sempre que puc, han fet una pregunta suposadament difícil als participants. Els han demanat si sabien quina va ser la primera reacció d'Eva i Adam després de menjar la famosa poma. Es podia triar entre tres opcions. No cal dir que la resposta, que en el concurs presentaven simplificada, me la sé de memòria:

... i a tots dos se'ls obriren els ulls. Llavors conegueren que anàvem nus i cosiren fulles de figuera per cobrir-se la cintura.
Gènesi 3: 7


Una mica després, Jahvé, a qui es veu que el model no acabava de fer el pes, va fer túniques de pell i els va vestir. Bé, aquest inici de la història de la moda no em crida especialment l'atenció, sinó que em pregunto com és que els primers pobladors humans de la Terra no s'adonaren que anaven nus fins després de menjar la poma i per què decidiren cobrir-se una mica.

La Bíblia, que en alguns casos és molt explicita, aquí es mostra vaga, potser esperant que l'oient o el lector capti algun simbolisme. No ho sé. Sobre el motiu pel qual Adam i Eva no s'havien adonat, quan ja tenien certa edat, que anaven nus, no se m'acut cap altra explicació que no fos que haguessin passat el temps en la contemplació de totes les novetats que veien i ni s'haguessin fet una mirada; potser realment eren cecs i la poma tenia propietats curatives? Però el fet no té més importància. El que m'intriga és per què sobtadament decideixen cobrir-se, i en concret la cintura. Descarto que es presentés un canvi climatològic -no s'esmenta, i tampoc no sembla que unes quantes fulles fossin de gran ajuda davant de les inclemències del temps-, també descarto que tinguessin un rampell de vel·leïtat gratuïta... Se m'acudeixen altres possibilitats, però cap que em sembli consistent, definitiva.

Algú pot pensar que tot això té poca importància, però jo intueixo, crec, que bona part dels esdeveniments més transcendents de la història de la humanitat tenen l'origen i l'explicació en aquest fet tan simple i misteriós: Adam i Eva decideixen cobrir-se la cintura. Ben diferent seria el nostre present si haguessin decidit cobrir-se el cap, que ja se sap que la ira divina sol venir des de dalt. En fi, va anar com va anar.

4 comentaris:

Assum ha dit...

Ja tindríem una cosa en comú amb els musulmants,.tots amb el cap tapat!!

Carles ha dit...

A mi el que em fa ballar el cap és que a tots els quadres de qualsevol època apareixen representats amb... melic!! No eren els primers? Per altra banda, sembla hi ha una tribu que no té cap mena de pudor pel que fa al sexe però es moren de vergonya si els veuen menjar. A més d'aigua serà que estem fets de convencions.

miquel ha dit...

Uf, Assum, alguns musulmans ens saben molt de la ira de déu, potser per això es tapen el cap.

Carles, amb els artistes ja se sap, sempre inventant.
Els entenc, els d'aquesta tribu, veure com la gent menja segons que és realment fastigós i si ho fan amb la boca oberta...; en canvi el sexe...

Carme Rosanas ha dit...

Doncs a mi el que em crida l'atenció és que es culpessin un a l'altre després d'haver menjat la poma prohibida.
Aquesta sí que és una vergonya que arrosseguem des de sempre i aquesta no es pot tapar amb una fulla de parra.
Però en fi tapant-sevel cap això tampoc es resolia...