15.10.14

entre creença i intel·ligència, amb amor


Quin enrenou! Quines corredisses! Quanta precipitació! Ai, que ens hi va la vida! Quina vida?

Entenc que la consulta del 9 de novembre quant a efectivitat és un acte de mobilització no gaire diferent d'altres consultes o firmes en què ja he participat, per molt que interpretacions apressades actuals o altres de posteriors li vulguin atribuir una transcendència que no tindrà. S'hi ha d'anar? Doncs hi anirem.

Que l'enrenou mediàtic posterior a la reunió de despús-ahir fos considerable -i el que ens espera- ho entenc perfectament, que l'enrenou, les dispersions, les declaracions i les contradeclaracions dels representants dels partits polítics més o menys sobiranistes -el discurs dels altres és monolític i per tant previsible- fossin, i encara són, d'una intel·ligència elemental, d'una mediocritat argumentativa tan palesa, em sembla més patètic.

Que no volen decebre la societat civil -qui cony s'ha inventat aquest terme de societat civil- o els seus votants... Que si és va dir que el 9-N cal mantenir la data sí o sí... Que sí, però amb unes condicions innegociables... Que no, però sí, si... Que parlo a títol personal, però no institucional... que si les promeses... Que potser noves eleccions... Marededéu quanta retòrica i quanta... Com en diuen els alemanys... Wortschwall... Geschwafel...?

A veure si la setmana vinent tothom se centra una mica i jo puc arribar a pair tota la informació. Sense pressa, sense pressa. Qui no pugui aguantar el temps, que s'esborri.

Com sé que jo tampoc he dit res gaire coherent, cedeixo un altre cop la paraula a Llull i a un llibret que tots s'haurien de llegir, només un verset cada dia i per ordre, no de la manera que jo els presento aquí.

 

2. Les carreres per les quals l'amic encerca son amat són llargues, perilloses, poblades de consideracions, de sospirs i de plors, i il·luminades d'amors.

18. Demanà l’Amic a l’enteniment i a la voluntat quin era més a prop del seu Amat, i ambdós corregueren, i arribà abans al seu amat l’enteniment que la voluntat.

44. Dos són els focs que escalfen l’amor de l’Amic: l’un està format de desigs, plaers i pensaments; l’altre està compost de temor, llanguiment, i de llàgrimes i de plors.

137. Demanaren a l’Amic de què naixia l’amor, i de què vivia, i per què moria. Respongué l’amic que l’amor naixia del record, i vivia de la intel·ligència, i moria per l’oblit.

197. Tant amava l’Amic el seu Amat que de tot el que li deia, el creia; i tant el desitjava entendre que tot el que en sentia dir ho volia entendre per raons necessàries. I per això l’amor de l’Amic estava entre creença i intel·ligència.

351. Angoixós i plorós anava l’Amic a cercar el seu Amat per vies de sentits i per camins d’intel·ligència. I sorgeix la qüestió de sobre quin dels dos camins entrà primerament mentre cercava el seu Amat, i en quin l’Amat es mostrà a l’Amic més clarament.


Quant a la simbologia de l'amic, l'amat, l'amor, etc. -que consti que no he fet sortir lo foll-, és cosa de cadascú. Però, sobretot, a poc a poc, que el camí és llarg.

5 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Durant molt temps vaig llegir un verset cada dia al blog de l'amic i de l'amat... M'agradava molt aquest ritme lent i pausat, de lectura.

Jo penso, com tu, que anirem on calgui anar i votarem el que calgui votar. El camí és llarg i no valen desànims ni renúncies...

I aquest diumenge a la Plaça Catalunya. No podem aturar-nos, malgrat ells, malgrat els polítics, tots...

Francesc Puigcarbó ha dit...

tot es molt confus,però diria que ens han ensarronat amb la pastanaga i ara no hi ha pastanaga, Ah! Artur Mas se subio a un ciruelo (políticament parlant, clar)

miquel ha dit...

El ritme lent que pertoca, Carme, encara que sempre h ha la temptació de precipitar-se.
Sí, si, d'acord, anirem caminant, però el panorama dels polítics... Uf!

Hi ha pastanagueta o ganes de veure-la, Francesc; tot i que estic força d'acord amb el que vas escriure fa uns quants posts sobre el tema.

Montse ha dit...

Votarem el que faci falta i quan sigui. Tot per la pàtria, i aquesta darrera frase va sense ironia (o amb ironia, jo què sé)

Fins diumenge, companys!

miquel ha dit...

Dona, Montse, votarem, però al mateix temps pensarem si realment cal.
Com era allò: ... No preguntis què pots fer tu per la pàtria, sinó què pot fer la pàtria per tu...?