28.3.13

la vida als cementiris


Hi havia un hort a l'indret on havia estat crucificat, i a l'hort un sepulcre nou, on encara no havia estat posat ningú. Allà, doncs, a causa de la Preparació dels jueus, van dipositar Jesús, perquè el sepulcre es trobava a prop.
Joan, 19: 41-42

Aquest va comprar un llençol, baixà el cos, l'embolcallà amb el llençol, el diposità en un sepulcre i féu rodolar una pedra a la porta del sepulcre.
Marc, 15: 46-47

-No sé ben bé com anirà. No sé, tampoc, com explicar-t'ho. Però vindrà un dia que els cementiris seran per als vius.
Pere Calders: Aquí descansa Nevares.


 Se sol pensar que la mort és la negació de la vida, però la realitat, a vegades només intuïda, desmenteix sovint aquesta percepció inicial. No em refereixo únicament a la mitologia cristiana o d'altres religions, sinó a pistes clares que jo mateix he trobat, sobretot als cementiris. Cert que una vegada mortes les persones solen portar una vida extraordinàriament discreta i rarament fan aparicions públiques com la de Jesús en el seu moment. També és veritat que em costa imaginar com s'ho fan per fer vida en aquests nínxols tan petits on tenim tendència a portar-los, encara que ja sé que els morts tenen una existència amb menys necessitats. En fi, no m'allargaré perquè l'únic que puc suggerir són els indicis de vida que he esmentat més amunt i que, per no fer-me pesat, concretaré en dos exemples.
 
 


El primer cas, com es veu, no pot ser més explícit: Aquí hi viu un de l'Espanyol. No hi ha equívoc possible, ho diu ben clarament. Una altra qüestió és que la vida que porti, tenint en compte les escasses proeses del seu club, sigui prou satisfactòria, però no hi ha dubte que la seua opció mereix un respecte i, de moment, no hi ha hagut ningú, un barcelonista, per exemple, que li hagi pres la rajola o fet una pintada vexatòria a la porta de casa.

El segon cas es presta més a interpretacions diverses, malgrat que jo no tinc cap dubte sobre l'autoria de la nota. Els menys imaginatius o més ignorants poden pensar que l'escrit és obra d'algun familiar, però tothom convindrà que si un parent hagués vist com algú agafava el test, de seguida s'hagués encarat al lladre per dir-li que el tornés al seu lloc. És evident que el paper l'ha escrit l'estadant del nínxol, que si no va enxampar el pispa és perquè, com sap tothom, els habitants del cementiri tenen una tendència excessiva a passar-se el dia descansant mig ensopits i, a més, es necessita una certa agilitat per sortir amb rapidesa dels habitatges mortuoris actuals. De tota manera, si el subjecte que va agafar el test és una mica supersticiós -hi ha casos- i va llegir la nota, a hores d'ara ja deu haver arribat a la Patagònia; el millor era no dir res i presentar-se directament a la casa per recuperar les flors.

4 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

se'n podria fer un blog temàtic de les làpides dels cementiris. A nosaltres ens agrada anar a passejar pe cementri de Sabadell,i n'hi ha un munt de làpides rotulades, algunes prou curioses.

Olga Xirinacs ha dit...

Molt estimulant, aquest blog teu. Com que vaig escriure "No jugueu al cementiri" (Premi Sèrie Negra-Planeta), penso com tu que els difunts estan molt al cas de les coses, sobretot els més acostats. Volen que els recordem i si no, ens empaiten fins que els fem cas: això és el que em va passar amb "Interior amb difunts"(Premi Josep Pla-Destino)
Compte, doncs, amb els teus difunts.

Lluís Bosch ha dit...

El rètol "Sé on vius" és una troballa excepcional. Fa un parell d'anys vaig estar fent fotos de rètols similars al cementiri de Bellver de Cerdanya. Això desmunta dos mites: que als cementiris hi ha pau i que als poblets s'hi està molt tranquil.

miquel ha dit...

Francesc, a mi també m'agrada visitar cementiris. És curiós com, segons els pobles, ja cemetiris amb moltes fotos dels difunts i d'altres que en tenen ben poques. en fi, cada cementiri és un món.


Olga, gràcies, i quanta cosa em queda per llegir! espero que abans que arribi el meu temps definitiu de la darrera farigola pugui esmenar les meues mancances :-)
Va, no creguis, els meus morts són difunts amics que trobo a faltar però que no tinc cap pressa a retrobar; ells ja m'entenen.

La pau dels cementiris, Lluís, és una realitat per als qui hi van en pau, però els altres...
La pau dels pobles... no se m'acut cap argument per contradir-te: és un mite.