10.10.14

sal


Vosaltres sou la sal de la terra. Però, si la sal es torna insípida, amb què li tornaran la salabror...?

Mateu. 5:13


Seguint la pauta dels dos dies anteriors, avui tocaria parlar de la sal, però no en sé res, de la sal. Comú, Maldon, de l'Himalaia, d'Eivissa, flor de sal, sal kosher, sal negra... Res de res. Ho ignoro tot sobre la sal, fins i tot, escèptic com sóc, no m'acabo de creure que a l'estuari del riu Blackwater es faci tanta sal com arriba a tot el món, i, sobretot, que sigui blanca i tan laminadeta...

Avui he volgut comprar un paquet de sal comú per cuina al supermercat. Sal iodada, sal fluorada, sal iodada amb àcid fòlic, sal plus... i totes les altres sals amb denominació d'origen. Sal sal? L'espai era buit; potser demà.

Què es posa primer en una amanida verda, l'oli, el vinagre, la sal? Es barreja tot -i més- i s'afegeix sobre l'enciam? Es prepara la vinagreta en un recipient on després s'afegeix el verd (i vermell i els colors que calgui) i es remena?

Si els substituts dels sucre es diuen edulcorants, com es diuen els substituts de la sal? Quins són?

La sal engreixa? La sal aprima? De veritat és millor menjar amb poca sal?

Vist que no sé res sobre la sal, deixo estar el tema. Sí, la cita de Mateu he pensat que em permetria desenvolupar alguns detalls de la consulta, com una paràbola, però després m'he adonat que no volia ofendre ningú, ni tan sols els polítics, ni treure la innocència dels qui encara... Prou, plego, que no sóc capaç de tirar més sal sobre les ferides.

3 comentaris:

PS ha dit...


Quan es bateja un nadó pel ritus catòlic se li dóna la benvinguda posant-li sal a la llengua, crec recordar.És un altre ús.No m' estranya que arrenquin a plorar, entre el bany i la sal...

A l' amanida primer hi tiro la sal abans de l'oli,el vinagre o la vinagreta feta. Quan el líquid s' escola entre les fulles fa baixar la sal al fons de la plata. I llavors barrejo. Així m'ho van ensenyar les àvies.

Carme Rosanas ha dit...

Ha, ha, ha... M'has fet riure amb el teu post sobre la sal dirnt que no saps res de la sal.

A mi m'agrada barrejar la vinagreta en un bol, sal inclosa i amanir-ho tot de cop... Però sóc poc rutinària i ho faig cada dia com em ve de gust. Amb tots els ordres possibles... I no noto massa diferència.

Ah! I moltes gràcies per no fer-nos perdre la innocència, de moment... Als que encara en mantenim un esquitxet en algun lloc. ;)

miquel ha dit...

No recordava aquest detalls dels bateigs, A. Sí, no és estrany que protesti.
Els sistema d'amanir sembla molt raonable. el menys eficaç és tirar la sal al final, a no ser que la vulguis trobar al primer mos.


Res de res, Carme :-)
Jo he anat canviant de sistemes d'amanir. el de la vinagreta prèvia està molt bé, però el fem servir poc aquí, i, esclar, als restaurants no el podem fer servir.
És que a mi encara me'n queda també, d'innocència :-)