5.6.05

el premi

El primer que em crida l'atenció de la convocatòria que fa la Fundació Prudenci Bertrana i Lletra, "amb la intenció de destacar el millor web realitzat arreu del món i en qualsevol llengua per mostrar o promocionar la literatura catalana a Internet", és que en cap dels dos llocs es pot trobar un espai dedicat a Prudenci Bertrana; sí que es troba, en canvi, a l'AELC, la, en alguns aspectes, competidora de Lletra. Per cert, ja és ben precís el detall de la base quan parla de la intenció i no de la certesa, dintre d'uns límits.
El premi es dóna des de 2001. El primer any el guanyador fou RIALC, un web italià absolutament recomanable que recull centenars de textos de la literatura catalana antiga. L'any següent, i això ha continuat fins al present, no era només el jurat (o la institució) qui triava les pàgines a concurs, sinó que qualsevol podia presentar la seva feina, de manera que, com a mínim, sabia que tenia assegurada una plataforma publicitària. En la segona convocatòria va guanyar El tacte que té, una revista digital. El tercer any el premi fou per Narcís Oller, un web sobre aquest escriptor fet per un professor de Valls. Una pàgina modèlica en el seu gènere. L'any passat va guanyar Relats en català, un lloc que estic segur que tots heu visitat alguna vegada, que us ofereix la possibilitat de publicar les vostres narracions i poesies.
Des de l'1 de juny ja teniu la possibilitat de votar els webs que aquest any s'han presentat a concurs, un dels quals després figurarà com a guanyador de la votació popular, però que no necessàriament obtindrà el premi de 1.200 euros concedit segons el criteri d'un jurat format aquest any per Cristina Aparicio, Josep M. Fonalleras, Oriol Izquierdo, Vicent Partal i Jaume Subirana.
Observo que, a diferència dels anys anteriors, el jurat encara no ha presentat les pàgines nominades per ell mateix, no ser si degut al fet que no porten cap pressa per donar a conèixer els webs entre els quals els altres anys va sortir la pàgina guanyadora o potser perquè aquest any la votació se centrarà només entre els qui han presentat la seva proposta a votació. Suposo que dintre d'uns dies veurem la tria prèvia feta del jurat.
De moment podeu votar entre 20 pàgines (menys propostes que l'anys passat; a veure que ens presenta el jurat, si ho fa) fins el dia 22 d'agost. La votació avança lenta M'agradaria posar un comptador instantani com el que té en Jaume Subirana per a la guerra de l'Iraq a Flux, però de moment Lletra no ens el facilita. En el moment d'escriure aquest post s'han rebut 271 vots, que no és massa. Jo no em sabria decantar clarament per cap pàgina presentada (va destacada "Reàlia"), en canvi sí que podria assegurar quines són les que no obtindran el premi; realment algunes no crec que es puguin incloure en els requisits de les bases si no és fent un petit esforç de comprensió, però cal dir que no hi ha selecció prèvia. Abans de veure les candidates m'hagués atrevit a augurar que aquest seria l'any dels blogs, però la seva presència és més escassa que la de l'any passat, en què en van aparèixer més, sigui a través de la nominació directa, sigui a través de les propostes dels seus autors. Entre els dos que vaig visitant assíduament, de moment té avantatge "El Forat" sobre "TdQ", que l'any pasat va guanyar la votació popular amb una de les seves pàgines.
Apa, voteu si en teniu ganes, perquè em temo que ja no sou a temps de presentar-vos. Els resultats, el 8 de setembre, que és quan també es coneixerà qui ha guanyat el Prudenci Bertrana, el Miquel de Palol, el Carles Rahola, el Ramon Muntaner i el Cerverí.

P. S.: Nadal acaba de guanyar el premi a què es presentava. Fantàstic Nadal!

7 comentaris:

Anònim ha dit...

bé per en Nadal
m'encanta aquest noi

mar

Anònim ha dit...

I els de TVE ho han aprofitat per dir que és seguidor del Mierdrit.
(i el seu oncle què fa?)
Perejoan

Anònim ha dit...

Perejoan, el seu oncle, en Toni Nadal, és el seu entrenador des que era petit (no fa gaires anys, però)
(suposo que preguntaves això)
mar

miquel ha dit...

Crec que no, mar, que en Perejoan es refereix a l'exjugador del Barça. Bé, encara té temps de canviar de bàndol i fer-se un home de bé.

Anònim ha dit...

És que ell ja ha canviat de bàndol. Diu que de petit era del Barça. Deuria ser quan el seu oncle, el futbolista, cobrava un bon sou de mans dels culers. Ara es veu que s'ha fet de la colla del Jaume Matas. Ais! la puta pela...
Perejoan

Anònim ha dit...

aiii.. merda de futbol que sempre es fica pel mig

jo de l'únic esport que entenc (i si hi entenc) és de tennis (perquè és del que visc... és la meva feina)

en fi, que jo m'alegro per la victòria del Rafa Nadal al Roland Garros
i del partidàs que ens ha ofert

petons de bonanit a tots dos

mar

Anònim ha dit...

What a wonderful invention it is, this thing we call the Internet!