28.3.06

associacions

Llegint el post de d’avui de l’Hanna B, he mig recordat aquelles classes meves de ciències naturals de quan tenia 13 anys en què el professor ens parlava de les associacions que de vegades s’establien entre diverses espècies animals o vegetals. Més tard un descobria que algunes, o potser totes aquelles associacions, eren aplicables als humans en molts camps de les seves relacions i que fins i tot s’havien aconseguit evolucions i matisos notables, desconeguts en el la resta d’espècies. Recordeu?: parasitisme, depredació, comensalisme, inquilinisme, simbiosi... Avui, la relació especificada serà la de mutualisme, i no em refereixo a les mútues (també se’n podria parlar), sinó a la que es produeix entre altres animals i que la GEC defineix així: “Associació entre dues espècies de manera que se’n beneficiïn totes dues”. Continua més endavant: “De fet, el mutualisme perfecte només es dóna quan les condicions del medi són favorables per a tot dos participants, perquè en el cas contrari un d’ells passa a parasitar l’altre”. Els exemples, que estic segur que us seran fàcils de trobar, corren a càrrec vostre.

P. S.: Els miradors del cel com jo demà podreu veure les relacions parcials (un 43 %) del sol i la lluna des de les 11, 30 a les 13, 30, aproximadament. Si aneu a Líbia o Turquia, veureu una relació total..., però potser us aviso amb massa poc temps.

11 comentaris:

Xurri ha dit...

Sapròfits, simbionts, epífits, paràsits, hostes, infeccions, totes variants subtilment diferents de les dependència.

El paràsit de la Hanna ès per fumigar-lo.

El sol i la lluna qué son? hoste i epífit?

Anònim ha dit...

Hi ha un grup de gent coneguda meva que ha hores d’ara ja estan a Libia esperant l'esdeveniment ... i es que ni ha que neixen amb estrella !!!

Hanna B ha dit...

i per què serà que aquestes associacions ens fan gràcia en vegetals i animals i en canvi ens escandalitzen en humans? potser alguns han nescut per a ser paràsits i haurien de ser motiu de compassió i no d'escarni..
la simbiosi entre humans, tant bonica que sembla, ha estat desprestigiada des de el gran hermano I i no crec que revifi...

Montse ha dit...

Ep! Amb la psicologia social hem "topat". Hi ha una teoria, la teoria de l'intercanvi - que ara mateix no recordo de qui és, però que me la crec bastant- que diu que els humans ens "associem" amb d'altres humans perquè intercanviem alguna cosa. Sempre. Que allò que intercanviem pot ser amor, poden ser calés, pot ser sabiduria o tan sols escalfor humana... una altra cosa seria parlar de l'altruïsme i tot això, però seria massa llarg parlar-ne aquí. A veure si busco la informació, de totes maneres, això dels blocs és tan efímer que avui parlem d'això i demà d'una altra cosa... aixx...

Parlant d'eclipsis, a mi m'heu eclipsat, tots plegats, els blogeros i blogueres que vaig "coneixent" en aquest viatge virtual (en fi, associació d'idees)

Petonets eclipsats

miquel ha dit...

Sempre relacions de dependència, xurri.
Bé, potser més que fumigar-lo convendria reconvertir-lo.
El sol i la lluna? Una història d'amor impossible, un amor en la distància.

Espero que els teus amics de Líbia (quina enveja el viatge) hagin tingut més sort que jo amb el minieclipsi que no he vist perquè quan s'han aixecat els núvols pràcticament s'havia acabat.

Ningú no ha nascut per ser paràsit, el que passa és que alguns es dixen parasitar i afavoreixen la prolferació de paràsits: és la vida.
Jo em conformaria, com pots imaginar, amb el mutualisme; la simbiosi em sembla impossible.

Ho tinc clar, arare, que vivim i necessitem associacions diverses, encara que siguin canviants i provisionals. I malament si som incapaços d'aconseguir-les. De fet, l'altruïsme no deixa de ser un intercanvi satisfactori per ambdues parts... En fi, tu ets l'experta.
T'han eclipsat?

Albert ha dit...

Proposo revisar,en primer lloc, Goethe, "les afinitats electives" (Weber ho va pillar d'aquí, diuen). Després, per als més negatius, podríem suggerir la lkectura de "les liasons dangereuses", de Choderlos de Laclos. No puc evitar-ho.

Montse ha dit...

No m'han eclipsat... "M'HEU" eclipsat! o millor dir fascinat? potser aquesta seria la paraula!

Albert, tant de llegir i de veure més pelis i anar més al teatre, se m'acumula la feina! (maremeva)

Au, bona nit a tothom

:)*

miquel ha dit...

Jo, per gust, em quedaré de moment amb Goethe; no vull ser negatiu, avui.

Aquí, arare, ja ho veus, qui més qui menys és un fascinat (fora és una altra cosa).

Anònim ha dit...

Well done!
[url=http://jjtzeoch.com/kbfn/dnxf.html]My homepage[/url] | [url=http://yljvnfpj.com/qnvk/jlgx.html]Cool site[/url]

Anònim ha dit...

Good design!
My homepage | Please visit

Anònim ha dit...

Thank you!
http://jjtzeoch.com/kbfn/dnxf.html | http://voynggfo.com/jxig/vnvn.html