10.10.12

cavalcades incertes

La història actual de cada dia, que no reflectirà cap llibre d'història, és rocambolesca -quin deu ser el nostre equivalent literari o real (?) de Rocambole?. Resulta que el govern de Madrid, via SS, vol fer pagar una multa de 29 milions d'euros a la Generalitat, és a dir, als catalans, perquè ha sobrepassat en nou dies el termini previst de liquidació d'unes quotes. La jugada, que no sé com acabarà, indica en darrer terme la voluntat del PP i assimilats de demostrar que només hi ha un poder real, que les xifres d'incompliments diversos que es demanen des d'aquí són pura literatura que cap poder judicial admetrà a tràmit, que vivim d'almoines, i compte que no s'acabin.


Sembla que a Catalunya les úniques institucions oficials que disposen de comptes sanejats són les Diputacions, que, si m'ho preguntéssiu, no sabria respondre d'on treuen els diners ni quins presidents tenen en l'actualitat. Tant parlar de suprimir les Diputacions -ens estalviaríem 22.000 milions d'euros, diuen alguns- i resulta que són una de les poques fonts de subvencions culturals del país en aquest moment. Recordareu, per exemple, el cas del general Prim, tret del sepulcre fa unes setmanes i en procés d'estudi per part de científics de reputació contrastada per tal de saber si les ferides de l'atemptat del carrer del Turco li van produir la mort al cap de tres dies, com és comunament acceptat, o el mateix dia, segons la hipòtesi d'alguns investigadors. El procés, d'unes repercussions històriques incommensurables, costarà 70.000 euros, 60.000 dels quals pagarà la Diputació de Tarragona. Una inversió cultural, social i científica, insisteixo, de primer ordre i que, a més, baixa -o manté- la taxa d'atur en una proporció que no puc quantificar.

No se m'havia acudit abans, però a mesura que he anat escrivint he pensat que la Generalitat bé podria demanar préstecs a baix interès a les Diputacions del territori, encara que la finalitat no sigui tan transcendent com la de saber la capacitat de supervivència del general, sinó per ajudar a sobreviure les persones anònimes que ho necessiten o, si fa al cas, per pagar les multes que aniran arribant en temps successiu.

2 comentaris:

Júlia ha dit...

Si això de la mòmia de Prim ho fessin a Madrid amb la mòmia de qui fos hi sucaríem pa.

miquel ha dit...

I el que m'estranya és que aquí ningú ha obert boca, ni a Polònia.